ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Şapte minuni ale lumii mai puţin cunoscuteŞapte  minuni ale lumii mai puţin cunoscute


Ştim cu toţii că există locuri de pe pământ, cunoscute sub numele de minuni ale lumii - antice  sau contemporane, cum ar fi Marile Piramide din Giza, Taj Mahal sau Marele Canion din Colorado. Cu toate acestea, nu sunt locuri, pe care neapărat  trebuie să le vedeţi, deoarece cuvântul "minune" poate fi aplicat la multe alte locuri din lume. Aici sunt doar unele dintre ele.

 

 1. Mănăstirile Meteora din Grecia

Locul uimitor Meteora, de asemenea, cunoscut sub numele de "Pietre suspendate" – este un  complex monastic mare şi important al Bisericii Ortodoxe de Răsărit în Grecia. Şase clădiri, construite pe vârfurile coloanelor din gresie, inspiră respect şi admiraţie. Aceste clădiri uimitoare au fost ridicate în munţii Pind în centrul Greciei, probabil, pentru protecţie, deorece intrarea în acestea a fost dificilă încă de la bun început. Mănăstirea puntea fi ajunsă doar prin scări, legate împreună, sau printr-o reţea mare, deşi astăzi totul este mult mai simplu. (Janmad)

Şapte minuni ale lumii mai puţin cunoscute
2. Terase de câmpii de orez Banaue

Pe teritoriul de mai mult de 4000 km2 la o altitudine de 1524 de metri deasupra nivelului mării, în munţii Ifuago în Filipine, veţi găsi ceea ce localnicii numesc „a opta minune din lume”: terase, sculptate manual,  pe care orezul creşte deja de 2000 ani. Oamenii antici au efectuat această muncă mai mult de o generaţie, şi terasele sunt irigate cu apă din păduri tropicale de mai sus. Oamenii le sprijină şi în ziua de azi. Se crede că, dacă aceste terase vor fi aranjate una după alta, în rezultat va ieşi o linie, care poate înconjura întreaga lume. Cu adevărat o minune a lumii. (S McCouch)

Şapte minuni ale lumii mai puţin cunoscute

 


3. Cetatea de piatră Sigiriya, Sri Lanka

Construită cu 1500 de ani în urmă, în timpul domniei regelui Kassapa I, între 477 şi 495 î.e.n, Sigiriya, de asemenea, cunoscută sub numele de "Rocă de Leu" - o cetate antică din piatră şi ruinele palatului de pe insula Sri Lanka. Este un loc popular printre turişti, înconjurat de  resturi de grădini şi iazuri, care au fost cândva aici. Sigiriya este unul dintre cele şapte monumente ale Patrimoniului Mondial, situate pe insulă, celebru pentru frescele sale antice, cum ar fi cele, care pot fi văzute în peşterile din Ajanta în India. În acest loc, trăiau oamenii în vremuri preistorice, iar notele istorice sugerează că el a fost folosit ca o mănăstire de munte, începând cu sec. 5  în.Hr. (Ela112)

Şapte minuni ale lumii mai puţin cunoscute

 4. Turnul lui Hercule, Galicia.

Se crede că, Turnul lui Hercule există din secolului al 2-lea. Inscripţia pe temelie ne povesteşte  despre inginerul roman Sevius Lupus, iar înregistrările  despre turn pot fi urmărite până la 415 e.n. Priveliştea de pe farul de 54 de metri cuprinde coasta de nord a Spaniei. Turnul original a avut şi o intrare externă, acolo ardeau lemne ca un semn de avertisment. În 1788, regele Carlos al IV-a a editat un decret privind construirea faţadei din jurul turnului, care există şi la ziua de azi. Turnul este o veche clădire romană, care funcţionează ca un far. (Alessio Damato)

Şapte minuni ale lumii mai puţin cunoscute

 


5. Peşteri Ajanta, Maharashtra, India

Peşterile antice Ajanta reprezintă o structură religioasă importantă în Maharashtra, India. Aceste peşteri uimitoare sunt cunoscute pentru picturi, incredibil de detaliate, şi sculpturi, aparţinând genului de artă religioasă budistă. Din secolul al II-lea în peşteri locuiau oamenii, care după 300 de ani le-au abandonat. Mai mult de 1000 de ani, acestea au fost goale şi neatinse, până când în 1819 un ofiţer al armatei britanice din Madras a găsit intrarea în una din peşteri în timpul vânătoarei. Prin descoperirea sa, capitanul Smith a lăsat o moştenire mare pentru generaţiile viitoare. (Jonathanawhite)

Şapte minuni ale lumii mai puţin cunoscute

 


6. Torun, Polonia

Oraşul medieval Torun în Polonia  este locul de naştere al lui Mikołaj Kopernik. Arheologii cred că oraşul a fost fondat în 1100 î.Hr., şi, începând cu sec. 7-13, există dovezi de aşezări pe malul râului. În perioada 1230-1231 Ordinul teutonic a construit în vecinătate un castel. Călugării franciscani s-au stabilit în oraş cu 30 de ani mai târziu, aceştia au fost urmaţi de dominicani, iar în 1264 a fost fondat Oraşul Nou. În 1280 oraşul s-a alăturat Ligii Hanseatice şi a devenit un important centru comercial medieval. (Rene Klein)

Şapte minuni ale lumii mai puţin cunoscute

 7. Oraşul antic Pagan, Birmania

Mandalay este o parte a peninsulei Birmane, unde se află un oraş antic, incredibil de frumos, - Bagan. Acest loc este numit în mod diferit - "Arimaddanapura", "Tampadipa" şi „Tassadessa”, şi acesta a fost capitala antică a mai multor regate din Birmania. Pgan este unicul loc al  Patrimoniului Mondial nerecunoscut în această listă. Motivul este faptul că Consiliul conducător nu a reuşit să reconstruiască locul antic, în conformitate cu stilul arhitectural original, folosind  materiale moderne, care nu par a fi la locul lor aici. Şi totuşi este una din minunile mici ale lumii, care merită a fi vizitată. (Nicholas Kenrick)

Şapte minuni ale lumii mai puţin cunoscute

 

 

Sursa cu link pe bigpicture.ru

Luni, 27 decembrie 2010
Vizualizări: 4222

Citiţi de asemenea

Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu nu...
57
În gospodăria ecologică ”VioPark Varnița” a nins. Cîmpiile, lacurile și vegetația au îmbrăcat straie albe, iar peisajele...
102
Această brînză de vaci nu provoacă fermentație în intestin, se digeră bine și are un gust plăcut. Încercați să pregăti...
277
SUA lansează primul sistem plutitor Ocean Cleanup, care va curăța oceanul de resturile de plastic, a declarat pe 8 sep...
136