Șase ani de viață în pădure cu lupii (+Foto)
Cuplul Jim și Jamie Dutcher a petrecut șase ani trăind într-un cort în pădure printre haitele de lupi, în încercarea de a înțelege modul de viață și esența acestor animale.
Ei au trăit fără electricitate și apă curgătoare, în cele mai primitive condiții de sălbăticie, fără a-și părăsi locul chiar și în timpul iernii, cînd înghețurile practic sibiene crăpau în pădurile din Idaho. Judecînd după fotografiile făcute de ei și apoi publicate pe site-ul lor și în mass-media, ei au reușit să stabilească o legătură foarte strânsă, aproape familială cu lupii și să privească unde puțini oameni au reușit.
Jim și Jamie cunoșteau mulți lupi din haită încă de cînd erau pui, i-au ajutat să se hrănească, și în fața lor aceștia au crescut și au devenit animale puternice, dar care nu au uitat de bunătatea omenească, atitudinea bună și care le-au răspuns reciproc.
Cuplul asistat la scenele de schimbare a liderului, progresul membrilor haitei pe scara ierarhică, care în societatea lupilor joacă un rol important, precum și au fost martorii unei scene în care masculul aproape omenește o jelea pe iubita lui moartă, expriîându-și, după cum li s-a părut oamenilor, durere și tristețe de la pierderea acesteia.
Jim și Jamie au încercat să surprindă tot ceea ce ar putea arăta oamenilor cît de important este menținerea numărului de lupi și că, de fapt, ei nu sînt niște "mașini ucigașe" atît de nemiloase și însetate de sînge, așa cum apar adesea în poveștile populare.
- Lupilor, de fapt, le este frică și se țin departe de oameni, - spune Jim. - Și ei sînt animale foarte deștepte. Este foarte greu să-i fotografiezi în prim plan, să te apropii, dacă ești străin pentru ei. Noi am reușit să facem acest lucru doar pentru că lupii au început să aibă încredere în noi după o lungă ședere cu ei în mediul lor natural. Am creat o legătură strînsă cu acești lupi, ceea ce se întîmplă numai între membrii aceluiași haite. Și ea va rămîne pentru tot restul vieții.
- Am acționat ținînd cont de condițiile haitei și nu ne apropiam de ei decît dacă ne arătau că nu-i deranjează prezența noastră. În fiecare dimineață mergeam la ei, părăsind cortul și ei ne întîmpinau, salutîndu-ne ca membri ai haitei lor. Ei scheunau și ne lingeau fețele, cum ne strîngem noi mîinile cînd ne întîlnim, iar apoi toată lumea își vedea de treaba sa.
- Nu am încercat niciodată să dominăm în haită, iar acești lupi, la rîndul lor, nu au încercat niciodată să ne forțeze să recunoaștem dominația lor. Deci între noi totul era neutru.
- Să mergem la lupi ne-a forțat atitudinea negativă puternică care există față de lupi printre oameni, - continuă după Jim soția sa, Jamie, - Majoritatea oamenilor au o ură pentru ei, noi am vrut să le arătăm că totul nu este deloc strașnic. Toată această furie provine din vechile basme și mituri, unde totul este exagerat de multe ori, dar a existat o perioadă în care lupii și oamenii trăiau practic împreună. Anume de la lupi a venit cîinele la om, ajutînd la vînătoare și la pază. Eu și Jim am aflat că oamenii și acum ar putea trăi pașnic cu lupi dacă i-ar cunoaște mai bine.
Înainte de plecarea lor în pădure, cuplul trăia o viață obișnuită. Jamie lucra la Grădina Zoologică din Washington, iar Jim era cameraman și realiza filme despre viața sălbatică. Potrivit acestora, a fost foarte greu să te descurci brusc în pădure fără toate comoditățile civilizației, chiar și fără radio. În timpul iernii, totul în jur era acoperit de zăpadă de aproximativ 2 metri și era foarte frig.
"Obișnuiam să rîdem mult despre asta, dar apoi mă trezeam dimineața cu părul înghețat pe pielea feței mele", își amintește Jim.
Trebuia să se încălzească cu ajutorul unui foc și "cu o mulțime de metode inventate", după cum spune Jim. Treptat s-au obișnuit cu acest mod de viață. A fost acum 15 ani, din 1990 pînă în 1996. De atunci, Jamie și Jim și-au dedicat viața povestind despre experiența lor și despre lupi la cît mai mulți oameni posibil. Ei au propriul site, desfășoară activități educaționale în bibliotecile mari, universități și școli din întreaga lume, inclusiv Muzeul de Istorie Naturală din Londra. Au lansat 3 cărți, iar în februarie 2013 va fi lansată a patra cu titlul "The Hidden Life of Wolves".