Warning: getimagesize(/var/www/clients/client6/web15/web/web/pics/2010/07/facts_buriatia01.jpg): failed to open stream: ��� ������ ����� ��� �������� in /var/www/clients/client6/web15/web/engine/View.php on line 171
Satul buriat trăieşte o viaţă trează
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Satul buriat trăieşte o viaţă treazăSatul buriat trăieşte o viaţă treazăÎntr-un sat din Buriatia fac bilanţul unui experiment curios. Timp de 10 ani, aici funcţionează legea, privind controlul şi prevenirea consumului abuziv de alcool. Renunţând la alcool, localnicii duc o viaţă mai bună şi bolesc mai puţin. Statistica accidentelor, de asemenea, s-a diminuat. Oare satele vecine sunt gata să urmeze exemplul experimentatorilor?

Toată Buriatia ştie: în satul Alagh-Shulun se desfăşoară un experiment. Când zece ani în urmă, la reuniunea satului au decis să adopte legea, privind interdicţia alcoolului, în Republică, nimeni nu credea că oamenii din satul întreg vor schimba brusc modul lor de viaţă obişnuită. Când de pe tejghe au dispărut băuturi tari, şi mai târziu toate produsele ce conţineau alcool, atunci oamenii au fost nevoiţi să creadă în interdicţie.

Astăzi, mulţi ani mai târziu, sătenii duc o altă viaţă. În sat au apărut maşini şi tehnica agricolă, procurată cu sprijin din partea administraţiei.

Fostul primar al satului, Zhambyl Sambyalov acum e la pensie. Ajută pe copiii săi în creşterea animalelor domestice. În regiunea montană carnea, practic, este singura sursă de venit. Bovinele au fost cumpărate printr-un credit preferenţial. Zhambyl spune că viaţa cu capul limpede acum este norma pentru toată lumea.

"Dacă întâmplător cineva ar aduce alcool, ar fi pedepsit. La sigur. Ei bine - toţi sunt treji. Dacă vor fi mulţi băutori, atunci şi copiii nu se vor naşte, şi satul nu se va dezvolta. Trebuie să punem capăt acestei situaţii", - afirmă Zhambyl Sambyalov.

Să ajungi în sat nu este atât de uşor, mai ales în timpul verii. Râul Oka, una din sursele de alimentare a localnicilor, acum, de asemenea este un obstacol major până la cel mai apropiat sat, unde există un magazin şi unde legea privind interdicţia alcoolului încă nu a fost adoptată. Prin urmare, este aproape imposibil să cumperi alcool. Şi sătenii n-au nici o dorinţă. Unul din cele mai îndepărtate sate ale republicii, unde locuiesc buryaţii şi reprezentanţii naţiunii Soyot, este un exemplu pentru celelalte sute de localităţi.

"Pentru ei acest mod de viaţă a devenit natural. Ei nu simt nevoia de a bea. Ei spun: de ce să dorim?" Şi de acum statisticile arată: nimeni nu a murit în urma unui accident, legat de alcool ", - a remarcat Balzhirov Bair, vice-preşedinte al Guvernului de dezvoltare socială a Republicii Buritia.

Conform aceleiaşi statistici, accidente, legate de alcool sunt una dintre principalele probleme ale republicii. În satul în cauză a scăzut mortalitatea, oamenii pleacă mai rar de aici. Experienţa de introducere a legii privind interdicţia alcoolului în satul Alagh-Shulun deja doresc să o preia şi satele învecinate ca să transforme raionul Okinskiy într-o zonă de abstinenţă de la băuturi alcoolice.

 

 

Sursa

Duminică, 18 iulie 2010
Vizualizări: 2205

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
72
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
250
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
50
Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofita...
152