Satul cu prefixul “eco” va apărea în curând pe harta regiunii Brest
Satul cu prefixul “eco” va apărea în curând pe harta regiunii Brest
Cafeneaua ecologică din Brest, unde se adună toţi cărora nu sunt indiferente problemele ecologice, din nou şi-a deschis porţile pentru visitători şi interlocutorii interesanţi. La acest moment subiectul discuţiei a fost “Aşezări ecologice”. Aţi putea întreba, ce înseamnă? Aşa numitele aşezări ecologice sau “moşiile” nu sunt ansambluri de vile, cum s-ar putea veni prin gând. Cu toate acestea, cu cele din urmă au, totuşi, unele lucruri comune: armonie cu natura, înstrăinarea de viaţa oraşului şi un stil de viaţă sănătos.
Dimitrie Dereviţchi - reprezentantul Asociaţiei Publice Republicane “Patria sa”, a cărei scopul principal este crearea aşezărilor ecologice în baza satelor existente, a relatat vizitătorilor cefenelei ecologice despre acest fenomen interesant şi deocamdată nou în Belarus.
În timpul discursului său Dimitrie a subliniat că în Europa de Vest, Rusia aşezările ecologice există un timp destul de lung. Printre acestea sunt chiar destul de mari, unde numărul locuitorilor se apropie de două mii. Una din cele mai renumite aşezări ecologice – Arka din Rusia, situată la 140 de kilometri de Moscova, pe teritoriul căreia locuiesc 42 de familii. În această localitate rezidenţiii utilizează la maxim tehnologii ecologice. De exemplu, ei îşi construiesc case în întregime din materiale naturale: saman, blocuri de paie, lemn. Iar sursele de energie sunt numai regenerabile. Un alt fapt interesant este că, în aşezările ecologice locuitorii respectă principiile de permacultură, şi orice utilizare a pesticidelor şi substanţelor chimice este strict interzisă. Ceea ce nu este deloc surprinzător, deoarece aici principalul lucru este dorinţa oamenilor de a duce gospodăria şi a aranja viaţa lor în armonie cu natura, fără a deranja ecologia ...
Dimitrie Dereviţchi a constatat că în regiunea Brest primii paşi, deşi mici, în această direcţie au fost deja făcute.
- Cei care doresc să părăsească apartamentul lor din oraş şi să se mute la ţară pentru a se ocupa de agricultură, care protegează natura, desigur, astăzi, nu sunt atât de mulţi - spune Dereviţchi. – Dar totuşi aceştia, există ...
Şi apropo, "Robinsonii" moderni, care au renunţat la binefacerile civilizaţiei de dragul armoniei cu natura, sunt gata să împărtăşească experienţa lor de viaţă în aşezare ecologică.
Olga Kostiuk, doctor în ştiinţe tehnice, una din primii insiratori ai creării primului sat ecologic în regiunea Brest, a spus că cel mai important lucru pentru ea a fost aerul curat şi alimente sănătoase. Fie ca produsele nu sunt de cea mai bună calitate, dar sunt cultivate fără îngrăşăminte şi aditivi.
Olga şi soţul ei Nicolae au fost primii care au cumpărat o casă în satul Reciţa, la treisprezeci kilometri de Kameneţ şi patruzeci de la Brest. Alături, de-a lungul râului Lesnaia trece frontiera rezervaţiei naturale Belovejskaia Puşcea. În jur - pădure. Aici, pe terenul deocamdată vacant din 75 de hectare, se planifică organizarea aşezării ecologice pentru 50 de famili. Deocamdată localitatea proiectată numără doar şapte familii.
Olga povesteşte că ea cu soţul ei se ocupă de apicultura. Ei s-au dezis complet de zahăr şi au trecut la miere. În plus, mierea este, de asemenea, un venit bun pentru familie. Acum ei au în total 30 de stupi, dar planifică să sporească prisaca până la o sută de stupi.
Ascultând aceste conversaţii, te inspiri înşişi. Aceşti oameni nu numai păstrează natura şi reînvie tradiţii străvechi din Belarus, dar, de asemenea, ajută tuturor celor departe de viaţa adevărată să se atingă de ea. Astăzi, tot mai mulţi oameni doresc să vadă cu ochii lor proprii viaţa rezidenţilor aşezărilor ecologice, să facă cunoştinţă cu ei Şi ei au o astfel de oportunitate. Eco-coloniştii salută turismul ecologic şi întotdeauna cu mare bucurie merg în întâmpinarea entuziaştilor, care doresc o săptămână sau două să trăiască într-o casă fără toate comodităţile: să aducă apa din fântână, s-o încălzească la sobă, pe scurt, să se unească cu natura! Dacă dvs. aţi vrut să deviniţi locuitor al aşezării ecologice, fie şi nu pentru totdeauna, dar pentru un timp orecare, treceţi la site-ul www.charounae.ucoz.ru - aici veţi găsi toate informaţiile despre viaţa în aşezările ecologice, cum se spune, din prima mână!