Savanţii sunt în căutarea nopţilor întunecate
Savanţii sunt în căutarea nopţilor întunecate
Astronomii şi luptătorii pentru mediul înconjurător s-au unit împotriva iluminaţiilor strălucitoare. Lumina artificială pe timp de noapte poate interfera cu totul observaţiile astronomice ale stelelor şi abilităţile animalelor de a se orienta în timpul migraţiei. Efectele luminii artificiale asupra vieţii sălbatice au fost examinate la al 24-lea Congres Internaţional Biologic, care a avut loc în Edmonton, stat Alberta.
Este neobişnuit că simpozionul a fost convocat de o echipă de astronomi din Edmonton - Royal Astronomical Society de Centrul Canadian din Edmonton, care include atât astronomii profesionişti cât şi amatori. Societatea, de asemenea, a invitat purtătorii de cuvânt la puntea de observaţie a observatorului lor pentru a vorbi despre probleme de poluare luminoasă.
Simpozionul a devenit o manifestare recentă a colaborării între astronomi şi ecologişti, care vizează reducerea iluminatului inutil pe timp de noapte. Astronomii ar dori să vadă mai bine cerul nopţii, în timp ce naturaliştii ar dori să elimină impactul de iluminat nocturn asupra pierderii de orientare a animalelor ca urmare a luminii suplimentare timp de zi şi de noapte.
Este cunoscut faptul că luminile de noapte derută păsările migratoare, care aidoma unor flururi sunt atrase de razele puternice de lumină. Unele accidentează în zgârie-nori perfect iluminaţi, faruri sau platforme petroliere. Multe altele sunt atrase de lumina orbitoare a marilor oraşe pe orizont.
Ţestoasele recent eclozate, de asemenea, pot fi orbite de lumina strălucitoare. În condiţii naturale, acestea, de obicei, se mută departe de umbre întunecate ale vegetaţiei dunelor spre lumina lunii şi strălucirea stelelor în apă. În prezenţa luminii artificiale ele mor din cauza direcţiilor necorespunzător selectate pe plajă.
Tulburări de ritm
Cercetătorii, prezentându-şi lucrările lor în Edmonton, au dat o serie de exemple de specii asupra cărora lumina strălucitoare influenţează în diferite moduri. Unele păsări, ca şi broaşte ţestoase, pierd îndrumarea lor vizuală, în timp ce alte specii, cum ar fi şoarecii de câmp, suferă din cauza încălcărilor ritmurilor de zi şi de sezon, provocate de mărirea luminii zilei, ceea ce duce la niveluri crescute de hormoni de stres.
Purtătorii de cuvânt, de asemenea, au prezentat dovezi că larvele de broaşte şi de melci cresc la rate diferite în iluminatul natural şi cel artificial. Salamandrele se simt lipsite de griji, părăsind adăposturile lor de noapte la lumina reflectoarelor, iar unele specii de lilieci nu pot zbura în lumina strălucitoare, fapt care reduce, în mod semnificativ, populaţia lor.
Savanţii susţin că cerul nocturn curat este un drept uman inalienabil, care trebuie să fie asimilat cu alte drepturi ecologice, sociale şi culturale din cauza impactului acestuia asupra tuturor oamenilor şi pentru conservarea diversităţii biologice.