ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Savanţii au identificat o modalitate simplă pentru a evita înrăutăţirea memoriei

Savanţii au demonstrat că simplele exerciţii aerobice – plimbările pe jos – influenţează benefic asupra funcţionării creierului oamenilor în etate, contribuind la evitarea înrăutăţirii memoriei.

Savanții au remarcat majorarea dimensiunilor uneia dintre regiunile-cheie ale creierului – hippocampus – care participă la formarea şi fortificarea memoriei pe termen lung despre poziţia obiectelor, oameni, evenimente şi alte lucruri, menţionează că această modalitate de îmbunătăţire a funcţionării creierului este accesibilă tuturor.

Hippocampusul se micşorează odată cu vîrsta aproximativ cu 1-2 procente pe an, ceea ce duce la micşorarea numărului de conexiuni între celulele nervoase în această zonă a creierului, reducerea intensităţii interacţiunii lor şi, drept consecinţă, la înrăutăţirea memoriei.

În munca sa experimentală un grup de savanţi conduşi de Arthur Kramer de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, a testat două grupe din 120 de voluntari sănătoşi, care aveau, în temei, un mod sedentar de viaţă din cauza vîrstei înaintate. O jumătate din voluntari în vîrstă de la 50 pînă la 80 de ani pe parcursul anului făceau sistematic plimbări pe jos, în timp ce a doua ducea un mod obişnuit pentru ei, sedentar, de viaţă, făcînd doar exerciţii pentru muşchi şi tonus.

Spre sfîrşitul anului savanţii au remarcat nu numai majorarea hippocampusului la oamenii care făceau plimbări sistematice, spre deosebire de micşorarea lui la grupa a doua, dar şi creşterea aşa-numitului factor neurotrofic al creierului – albuminei, care stimulează şi menţine dezvoltarea neuronilor. În afară de aceasta, la oamenii în etate, care făceau plimbări sistematice de 40 de minute, s-a atestat îmbunătăţirea memoriei spaţiale.

Savanţii consideră că cele mai intensive exerciţii fizice pot duce la o influenţă benefică şi mai pronunţată asupra creierului.

„Aceste date ştiinţifice, importante din punct de vedere teoretic, demonstrează că exerciţiile aerobice permit de a preveni eficient micşorarea hippocampusului la vîrstă adultă şi avansată, ceea ce este însoţit de îmbunătăţirea funcţionării memoriei”, - scriu autorii în articolul lor.

 

Sursa: moldovenii.md

Vineri, 27 noiembrie 2015
Vizualizări: 1263

Citiţi de asemenea

La începutul iernii, un voluntar din Anapa a găsit în pădure șase cățeluși abandonați. Lîngă ei era o pisică, care înc...
114
Găsirea unui job în condiții de pandemie nu este o misiune ușoară. Criza care a debutat în 2020 a afectat în egală măsur...
45
    Un an fără pantaloni: anul de minuni și experiențe noi!   Un an în urmă am aruncat ultimii...
8699
Principala caracteristică a pădurii, au aflat cercetatorii, au fost copacii vechi din specia Eospermatopteris și Archaeo...
136