ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Savanţii ucraineni au inventat polietilena comestibilă

Savanţii ucraineni au inventat polietilena comestibilă ce prelungesc termenul de valabilitate al produselor. Un grup de savanţi din Harkov, condus de colaboratorul laboratorului de genetică, biotehnologie şi calitatea materiei prime al Institutului fitotehniei, Serghei Tîmciuk, au creat o peliculă pentru produsele alimentare în baza amidonului din porumb. Lucrările asupra noului material, comod în utilizare şi care nu are un impact negativ asupra mediului, au durat 15 ani.

Pungile din peliculă ecologică pot ţin pînă la 2 kg de greutate, spune Serghei Tîmciuk. În aceste pot fi puse produse de volum mic, ca pîinea sau salamul. „Dacă înveliţi pîinea în pelicula noastră, atunci ea rămîne proaspătă patru săptămîni. Aceasta poate fi mîncată chiar fără a scoate ambalajul”, relatează inventatorul.

Polietilena obişnuită nu se dezintegrează complet sute de ani, iar pelicula din amidon se dizolvă în sol timp de jumătate de an. Iar dacă este aruncată în apă clocotită, în 15 minute ea devine bază pentru bulion.

În Franţa, Finlanda şi Germania este confecţionat ambalaj din această peliculă. Ucrainenii ar fi putut prelua tehnologiile de acolo şi procura soiurile de porumb din care se extrage amidonul. Însă în acest caz, Ucraina ar fi dependentă de materia primă. De aceea, soiul de porumb pentru fabricarea peliculei a fost obţinut prin selecţie de către savanţii din Harkov. La etapa elaborării reţetei s-au implicat şi specialiştii de la Universitatea alimentaţiei şi comerţului. Unii agricultori deja cultivă materia primă pentru pelicula biologică.

Pentru confecţionarea peliculei de „porumb” nu e nevoie de echipamente scumpe. Întregul proces de producţie – de la porumb pînă la ambalaj – durează cîteva ore. Ce-i drept, o pungă din amidon este mai scumpă decît cea de polietilenă. Însă, pînă cînd statul nu va interzice pachetele de polietilenă, nu poate fi vorba despre producţia la scară largă a peliculei ecologice.

Rusia i-a propus lui Tîmciulk să organizeze producţia în masă în această ţară. Însă ucraineanul a refuzat. El a spus că doreşte ca Ucraina să fie prima care utilizează producţia lui ecologică.

 

Sursa: fakty.ua

Citiţi de asemenea

De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
57
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
46
Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
320
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
287