ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Schimbările climatice — cauza căderii Imperiului Roman?
 

 

Un studiu amplu al inelelor de creștere ale arborilor arată modul în care variațiile climei au influentat istoria Europei.

Studiul a inclus aproximativ 9.000 de obiecte din lemn de stejar (fragmente de construcții, mobilier, unelte și obiecte decorative), datînd din cursul ultimilor 2.500 de ani.

Metoda se bazează pe diferențele care apar în ritmul de creștere a arborilor, în funcție de clima perioadei respective: cînd condițiile sînt favorabile, iar plantele au apă și nutrienți în cantități suficiente, arborii formează inele de creștere mai late; în schimb, în condiții nefavorabile (de exemplu, seceta) inelele sînt mai înguste.

Cercetînd aceste trăsături, specialiștii în paleoclimatologie de la Institutul Federal Elvețian de Cercetări asupra Pădurilor, Zăpezii și Peisajului au identificat caracteristicile climei în diferite perioade și le-au corelat cu evenimentele istorice survenite în epocile respective.

Astfel, un șir de ani secetoși din secolul III d. Hr. a coincis cu o perioadă de criză în Imperiul Roman de Apus, marcată de invazii barbare, tulburări politice și dificultăți economice în Galia.

Verilor calde si umede le-au corespuns perioade de prosperitate, în vremea Imperiului Roman și în Evul Mediu; în schimb, variațiile climatice din anii 250-600 d. Hr. au coincis cu căderea Imperiului Roman și cu marile tulburări din epoca migrațiilor.

Specialiștii cred că aceste informații ar putea fi utile și pentru a evalua impactul actualelor schimbări climatice asupra evoluției societății umane.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Marţi, 24 ianuarie 2012
Vizualizări: 2252

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Consilierul municipal din partea PSRM Vasile Chirtoca se pronunță pentru deschiderea grădinițelor și reluarea procesului...
31
Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
38
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
38
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
123