ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Scoția a învățat să facă drumuri din deșeuri de plastic

Inovația ar putea ajuta nu doar la eliminarea deșeurilor din plastic, ci și va face procesul de reparare a drumurilor mai ecologic.

Inginerul Toby McCartney a inventat o modalitate de a crea drumuri din plastic reciclat. Potrivit lui McCartney, tehnologia sa poate rezolva două probleme în același timp - va îmbunătăți calitatea drumurilor și va rezolva problema deșeurilor din plastic. Compania lui McCartney de construcție a drumurilor - „MacRebur” este situată în Scoția, anunță BBC.

În procesul de producere a materialului pentru construcția drumurilor, lucrătorii adaugă polimeri din plastic reciclabil la amestecul de asfalt. Însă, plasticul mai întâi este transformat în granule, pe care producătorul le numește MR6. Acestea înlocuiesc bitumul - un produs de rafinare a petrolului, din care 10% este asfalt obișnuit și care este folosit pentru a întări amestecul. „Procesul este absolut identic cu amestecarea asfaltului în mod tradițional, doar că fără adăugarea de bitum", a spus unul dintre lucrătorii fabricii.

Pentru a produce materiale de construcție a drumurilor, lucrătorii adaugă plastic reciclabil în amestecul de asfalt. Din plastic, peletele sunt pre-fabricate, pe care producătorul le numește MR6. Acestea înlocuiesc bitumul - un produs de rafinare a petrolului, din care 10% este asfalt obișnuit și care este folosit pentru a întări amestecul. „Procesul este absolut identic cu amestecarea asfaltului în mod tradițional, doar că fără adăugarea de bitum", a spus unul dintre lucrătorii fabricii.

Fondatorul companiei refuză să dezvăluie pe deplin compoziția asfaltului inovator, pe care numai el și cei doi prieteni co-fondatori ai companiei o cunosc. El a comparat această abordare cu cea practicată de creatorii băuturii carbogazoase originare din Scoția "Irne-Brue". Se știe că doar trei persoane din lume cunosc compoziția băuturii - creatorii companiei Robin și Julia Barr, precum și unul dintre membrii consiliului.

McCartney, datorită invenției sale, a devenit unul dintre câștigătorii concursului pentru antreprenorii britanici Virgin Media Business VOOM-2016, organizat de compania miliardarului Richard Branson, Virgin Media Buisiness. El a primit o finanțare de 50 de mii de lire sterline. Pînă în martie 2017, adică după nouă luni de la înființare și cu patru angajați cu ziua de muncă deplină, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 160.000 de lire sterline.

Inginerul Toby McCartney a hotărît să studieze folosirea rațională a plasticului, după ce a aflat că la școală, fiica lui, fiind întrebată cine trăiește în ocean, a răspuns: „Plasticul”. „Nu vreau ca fetița mea să crească într-o lume, în care se întîmplă acest lucru", a declarat McCartney într-un interviu pentru BBC. Ideea folosirii plasticului pentru construirea drumurilor i-a venit după ce a văzut în India că localnicii, încercînd să lupte împotriva drumurilor accidentate, umpleau gropile cu sticle din plastic, pe care le topeau. Primul drum construit în baza tehnologiei dezvoltate a fost drumul spre casa lui McCartney. Astăzi, drumurile de tip „MacRebur” sînt construite în Cumbria, Marea Britanie.

Potrivit organizației de reciclare a materialelor plastice RECOUP, din 1,5 milioane de tone de deșeuri din plastic reciclabile din Marea Britanie, în 2015, au fost reciclate doar 500 de mii de tone. Participanții la piață, conform rezultatelor sondajelor, au legat acest lucru de necunoașterea consumatorilor a elementelor care pot fi reciclate, precum și de faptul că autoritățile locale nu oferă servicii de reciclare.

Citiţi de asemenea

Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
34
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
33
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
61
Ce-i unește pe Arnold Schwarzenegger, Jennifer Aniston, Chris Evans, Charlize Theron și alți actori?Toți au luat cîte un...
149