Scrisoare deschisă de la pescarii amatori
Scrisoare deschisă de la pescarii amatori
Preşedintelui PLDM, Prim-ministrului R. Moldova d-lui V.Filat
Preşedintelui PDM, Speakerului Parlamentului R. Moldova d-lui M.Lupu
Preşedintelui PCRM, Deputatului Parlamentului R. Moldova d-lui V.Voronin
Preşedintelui PL, Deputatului Parlamentului R. Moldova d-lui M.Ghimpu
Ministrului Mediului d-lui G.Şalaru
Şefului Serviciului Piscicol din R. Moldova d-lui Iu.Ursu
Echipa de iniţiativă a pescarilor din Republica Moldova Vă atrage atenţia dumneavoastră şi atenţia opiniei publice cu privire la situaţia critică a bazinelor acvatice în Republica Moldova, în special a râului principal al republicii - Nistru!
Tot anul împrejur, precum şi în perioada depunerii icrelor peştilor, zona de lacuri şi râuri este blocată cu zeci de kilometri de plase de pescuit ale braconierilor. Chiar şi râurile mici, în special cele care unesc bazinele acvatice mai mari, sunt, de asemenea, supuse braconajului, ceea ce împiedică la creşterea populaţiei de peşte. Vă atragem atenţia, că în ultimii ani s-a redus semnificativ numărul de peşti în toate rîurile şi lacurile din Moldova şi, în acelaşi timp, cantitatea numerică de plase de pescuit ale braconierilor creşte. Ce fel de pescuit amator şi sportiv poate exista atunci când bazinele acvatice sunt împînzite de plase a braconierilor, iar peştele, contrar voinţei, este împins în masă spre moarte (a nu se confunda cu pescuitul industrial). Şi nu conteaza în ce condiţii sunt instalate peste tot aceste plase: cu sau fără licenţă. 99,99% din braconieri nu au şi nici nu au avut licenţă, nu le-au procurat şi nu le vor procura nici odată, deoarece simt că nu sunt pedepsţi pentru aceste acţiuni de către structurile responsabile. Acest fapt a dat frâu liber tuturor reţelelor de braconaj, care au drum pînă şi la piaţa centrală din Chişinău, unde anul împrejur se vînd specii de peşti interzise de lege, chiar şi în perioada de prohibiţie. Noi declarăm că mii de pescari, amatori şi sportivi, nu acceptă plasa drept uneltă de pescuit şi consideră că această metodă este o bătaie de joc faţă de esenţa pescuitului. Cu mult mai supărător este faptul folosii pe scară largă a altor metode barbare de prindere a peştelui, în special prin utilizarea curentului electric. Orice bazin acvatic, unde au fost folosite unelte electrice de braconaj, suportă o daună imensă şi are nevoie de o lungă perioadă de timp pentru restabilirea balanţei tuturor resurselor biologice acvatice.
Pentru a ieşi din impas, pentru a păstra resursele biologice acvatice,
cerem:
- Interzicerea totală a importului în Moldova şi vânzarea liberă a uneltelor de braconaj (în mare parte, a plaselor de pescuit).
- Deschiderea liniei telefonice fierbinţi, cu publicarea numărului acesteia. În cazul parvenirii unui apel – examinarea şi depistarea faptei de braconaj de către grupul operativ al Serviciului Piscicol prin deplasarea imediată la locul indicat şi, în caz de confirmare a faptei de brocanaj, aplicarea pedeapsei prin confiscare şi distrugere publică a uneltelor de pescuit ilegale, precum şi aplicarea unei amenzi semnificative, care să depăşească summa de cel puţin 10000 lei.
- Urmărirea penală a persoanelor care utilizează unelte de pescuit în baza curentului electric (electrocutare, tije electrice, undiţe electronice).
- Revizuirea obiectivă a termenilor sezoniere de interdicţie a pescuitului pe timpul perioadei de depunere a icrelor, mai exact micşorarea acestora. Diversificarea termenilor de interdicţie în perioada de depunere a icrelor în dependenţă de soiurile de peşte.
- Revizuirea (sau chiar eliminarea completă) a zonelor interzise pentru pescuit pe rîul Nistru, deoarece zonele rămase fără supraveghere din partea societăţii devin foarte atractive pentru braconieri.
- Interzicerea totală a pescuitului cu plase pe o perioadă de 3-5 ani.
- Majorarea numărului inspectorilor serviciului piscicol, punerea la dispoziţia acestora a mijloacelor tehnice şi a armamentului. Atribuirea competenţelor necesare în războiul declarat de braconieri întregii societăţi. Mijloacele acumulate din realizarea permisilor pentru pescuitul amator şi sportiv urmează a fi transmise în gestiunea Serviciului Piscicol, suplimentar fondurilor alocate din bugetul Ministerului Mediului.
- Permiterea pescuitului amator şi sportiv de pe mal cu o tijă cu un singur cârlig în zonele şi în timpul perioadei de prohibiţie. Acest lucru descurajează braconajul şi este permis în mai multe ţări. Această măsură este foarte eficientă şi în practică şi-a dovedit eficacitatea în lupta contra celor ce încalcă legea. Cu cît mai mulţi pescari sportivi şi amatori sunt prezenţi pe mal, cu atît mai puţine sunt şansele braconierilor de a încălca legea.
- Introducerea în lege a noţiunii de inspectori obşteşti cu împuterniciri specificate. Oferirea acestei funcţii doar celor mai activi luptători cu braconajul din rîndurile echipei de iniţiativă.
- Publicarea rapoartelor lunare ale şefului Serviciului Piscicol.
La rândul nostru, ne angajăm să prelungim acţiunile noastre periodice „Nistru Fără Plase” (sub stricta supraveghere a Serviciului Piscicol), să ajutăm Serviciul Pescicol a detecta şi contracara cazuri de braconaj, să promovăm respectul pentru natura. Să participăm la elaborarea modificărilor la Legea „Privind fondul piscicol, pescuitul şi piscicultura”, în vederea sporirii eficienţei acesteia.