ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video)




 

 

Gheaţa, creată de natură sau de om, are multe caracteristici diferite, care o fac ideală pentru sculptarea structurilor cristaline, figurilor din zăpadă îndesată şi chiar straturilor de sticlă. Figuri de şah sculptate din gheaţă şi pereţii de gheaţă gigantici, mobilier îngheţat în castele de gheaţă, toate acestea sunt realizate din apă îngheţată, care pestriţează, străluceşte la soare şi în lumina reflectoarelor multicolore, surprinzînd şi impresionînd oamenii cu frumuseţea sa într-o stare naturală pentru ea - solidă.

 

Figuri de şah de gheaţă de la Studioul Okamoto din Manhattan

 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

 

Acest set de şah de gheaţă elegant a fost expus în centrul Manhattan-ului, în luna decembrie. Elementele de gheaţă ale instalaţiei sculptate cu mîinile specialiştilor de la Okamoto Studios au întruchipat vizibil ideea cunoscutului campionat de şah între şahistul rus celebru, Garry Kasparov, şi supercomputer Deep Blue de la compania IBM.

Dacă sunteţi un fanat al jocului de şah, trebuie să vă amintiţi marea dezamăgire întîmplată în 1997, atunci cînd sistemul informatic a cîştigat bătălia cu omul. Acest personaj învins a fost celebrul jucător rus de şah, Garry Kasparov, şi cîştigătorul a devenit calculatorul companiei IBM, numit Deep Blue. Anume acest eveniment a devenit sursa de inspiraţie pentru crearea unei compoziţii de gheaţă compuse din 14 obiecte, ale căror autor este firma Okamoto Studios, şi a expus această operă de artă galeria Arte Brookfield. Trebuie de remarcat că expoziţia, ţinînd seama de caracteristicile sale şubrede, a fost capabilă să reziste numai 48 de ore de aflare în aer liber, pe piaţa Plaza Grace din New York, la temperaturi, care nu menţin îngheţarea apei.

 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

 Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video)

 

O serie din 14 pioni, regi şi ture de un metru şi jumătate, create manual, au captat atenţia unui număr mare de cetăţeni. De la orele 17:00 pînă la 19:00, într-o seară destul de caldă (+9 ° C), firma Okamoto Studio din Long Island şi-a demonstrat abilităţile în crearea sculpturilor de gheaţă. Zece mostre din gheaţă deja sculptate au fost aduse la locul de demonstraţie şi au necesitat doar modificări minore, în timp ce cei doi regi şi două regine au fost create la faţa locului din patru blocuri de gheaţă doar în două ore. Ca întotdeauna, Okamoto Studios a menţinut frumos cu succes reputaţia sa, la eveniment au asistat reprezentanţii companiilor cum ar fi Nike, Plaza Hotel, New York Yankees şi multe altele.

Pentru a recrea figurile clasice alb-negru într-un mod unic, echipa a lucrat cu caracteristicile naturale ale apei. Jumătate din figuri sunt albe ca norii, acest fenomen, de obicei, se manifestă în natură la îngheţarea apei. Pentru a crea un set transparent a fost folosit un amestec special.

 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

 Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video)

 

Grupul de bază, format din fondatorii firmei, tata şi fiul (Takeo şi Shintaro Okamoto), s-au gîndit mult la modul de folosire a abilităţilor lor în crearea sculpturilor pentru a arăta setul într-un racursi mai interesant. Pavajul în carouri al pieţii ,singur a răspuns la această întrebare şi a permis să fie pus în aplicare planul lor. Organizatorul acţiunii, compania Arte Brookfield, specializată în realizarea expoziţiilor de arte plastice, inclusiv în spaţii publice deschise în întreaga America de Nord, a ajutat la rezervarea spaţiului, asigurarea securităţii, ceea ce a făcut ideea reală.

 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

 Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video)

 

Cu cît mai sus se ridică temperatura din decembrie în New York, cu atît mai multe momente poetice a adăugat ea la aceste sculpturi efemere şi trecătoare formelor lor. Expoziţia s-a încheiat oficial la 20 decembrie anul trecut, dar sculpturile vor rămîne în piaţă pînă în momentul cînd ele definitiv nu se vor transforma numai în amintiri.

 

Peretele de gheaţă iluminat este umplut cu seminţe de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

 

 Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video)

 

In primăvara anului trecut, student în anul trei la facultate de arhitectură de la MIT, Yushiro Okamoto, a proiectat şi a construit un zid de gheaţă (IceWall), o structură temporara pe malul rîului Charles, în cinstea aniversării de 150 de ani al faimosul Massachusetts Institute of Technology. Seminţele de flori au fost plasate în interiorul blocurilor de gheaţă, şi cînd a venit primăvara, gheaţa s-a topit şi seminţele au căzut pe pămînt, unde au încolţit şi în cele din urmă au înflorit.

 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

 

Okamoto a vrut să creeze o compoziţie care ar fi atractivă vizual şi ar lăsa o moştenire durabilă în timp după sfîrşitul evenimentului. Peretele de gheaţă (IceWall) se compune dintr-o serie de blocurilor de apă congelată, cu seminţe în interior, care sunt aranjate în formă de creastă curbată. Compoziţia în ansamblu este situată în apropierea campusului lîngă rîul Charles. La începutul primăverii, peretele se va topi şi va reda seminţele pămîntului, care va deveni habitatul lor. Seminţele vor înflori şi ciclul de viaţă va continua.

La noapte peretele transparent se iluminează şi aruncă o lumină albăstruie asupra peisajul din jur, care, desigur, atrage mulţi turişti, studenţi şi fotografi.

 

Show-ul cuvintelor gigantice ale lui Nicole Dextras demonstrează nebunia distrugerii mediului înconjurător.

 

 Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video)

 

Artista şi apărătoarea naturii, Nicole Dextras, a decis să atragă atenţie asupra peisajelor vulnerabile, reprezentînd textual nebunia ce se întîmplă în lume şi distruge biosfera planetei. Ea a tăiat forme de litere din lemn şi a îngheţat apa pentru a aminti oamenilor despre fragilitatea naturii. Cuvintele ei de gheaţă au fost fotografiate pe lacurile Nipissing şi Ontario, pe rîul Yukon şi în centrul oraşului Toronto înainte de a se topit în primăvară.

 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

 

Seria numită "Tipografia de gheaţă" (Ice Typography) este formată din cuvinte tri-dimensionale, sculptate din gheaţă şi amplasate în aer liber, în scopul de a atrage atenţia oamenilor. Dimensiunea instalaţiilor variază de la litere de 46 centimetri, stabilite în centrul oraşului Toronto, pînă la 2,4 metri, situate pe rîul Yukon. După instalarea sculpturilor, doar condiţiile meteo au determinat durata de viaţă a acestor structuri, în fiecare dintre stările lor solidă şi lichidă. Această fază de tranziţie este foarte simbolică în cadrul îmbinării comune a limbii şi culturii cu pămîntul, pe măsură în care literele şi cuvintele umane sunt inevitabil distruse de timp şi mişcare constantă şi transformate în natură vie. Creaţia lui Nicole Dextras pare a fi foarte interesantă şi profundă.

 

Mobila congelată a lui Hongtao Zhou

 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

 

Orice mobilier şi obiecte de design casnic au apărut în ciclul nostru de viaţă urbanizat din natură vie: fie piatră, metal, lemn sau textile. Artistul Hongtao Zhou şi-a pus un scop de a prezenta procesul de creare a ceva, dar neapărat dintr-un material, care, mai devreme sau mai tîrziu, va dispărea fără urmă. Şi primul lucru care vine în minte este, desigur, apa.

Pe malul Lacului Mendota, în Wisconsin, artistul a creat o galerie de mobilă de zăpadă şi de gheaţă: masă şi scaune, care sunt concepute pentru a demonstra o stare temporară a gheţii, prin această garnitură de sufragerie efemeră.

 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

 

Mobilier din zăpadă şi de gheaţă a fost creat pe lacul îngheţat Mendota, în apropierea centrului memorial UW-Madison. Vizitatorii se opresc şi fac poze, mîncînd îngheţată din bile de zăpadă şi încercînd să se aşeze pe scaune îngheţate. Mobilierul de gheaţă transformă coasta într-un loc potrivit pentru distracţie şi recreare perfectă.

Aceste obiecte de mobilier au fost create în aer liber, în conformitate cu clima locală şi resursele naturale, pentru a bucura oamenii în timpul iernii. Aceste obiecte unesc lacul, pămîntul, aerul şi oamenii în acelaşi timp, încheind ciclul de viaţă durabil, ecologic şi natural, cu un impact minim asupra mediului înconjurător. Artiştii ecologişti cu astfel de instalaţii vor să arate tuturor că noi putem face această lume mai rezonabilă, mai curată şi mai durabilă, reducînd ameninţările ecologice la limitele inofensive. Urmărind schimbările meteo, acest mobilier treptat se va înfunda în lac şi va deveni o parte a unui corp de apă.

 

Castelul de gheaţă din Minnesota, produs cu ajutorul sistemului de încălzire geotermală.

 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

 

Bazîndu-se pe energia casei, obţinută din sursele geotermale, sistemul de încălzire şi iazul din apropiere, Roger Hanson construieşte cu entuziasm castele de gheaţă impresionante. În fiecare an, el, folosind apa din iazul lui şi o pompă de căldură, creează condiţii ideale pentru cultivarea acestor sculpturi incredibile.

Primul castel de cinci metri şi două niveluri Hanson a construit încă în 2007. În sezonul 2008-2009, el s-a transformat într-un monolit nebun, cu margini ascuţite. Versiunea din 2009-2010 a inclus turle şi turnuleţe şi, în cele din urmă, în acest an, castelul de gheaţă gigantic reprezintă un zid lung şi înalt de aproape 20 de metri în înălţime şi 26 de metri în lungime, cu mai multe niveluri de straturi de gheaţă. Proiectul 2010 a fost dezvoltat în avans, în noiembrie 2009, atunci cînd Hanson a stabilit ţăruşi şi a început primele straturi ale viitorului castel, anticipînd luna februarie, cînd această clădire va începe să se topească şi mai aproape de luna aprilie se va duce în pămînt.

 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

 

Aceste sculpturi uimitoare au fost făcute datorită sistemului de încălzire geotermală în casa lui Hanson, care lucrează ca un "frigider invers", luînd căldură de la o sursă şi eliminînd răceală în altă sursă. În cazul lui Hanson, sistemul pompează apele subterane cu o temperatură a solului de 8,3 grade pentru o încălzire preliminară a casei şi apoi evacuează apa utilizată pentru încălzire la o temperatura de 2,7 grade într-un iaz din apropierea casei. In timpul iernii, el foloseşte această apă super-rece, dar neîngheţată pentru a construi castele proprii.

 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

 

Picături de apă rece nimeresc în mod constant pe caneluri speciale, ceea ce nu-i permite să îngheţe şi apoi se pulverizează prin duze speciale asupra carcaselor construite de Hanson în avans. Apa pulverizată îngheaţă pe loc şi timp de cîteva luni, castelul de gheaţă creşte pînă la o înălţime maximă de aproape 20 de metri. Hanson a creat, de asemenea, un program de calculator special pentru a controla pulverizatorii. Acest program analizează datele de la o staţie meteo instalată pe acoperişul casei şi adaptează instalaţia, luînd în considerare condiţiile meteorologice şi direcţia vîntului.

 

Castele de gheaţă sclipitoare Silverthorne, Colorado 

 

Sculpturile de gheaţă: arta întru salvarea naturii (Foto+Video) 

 

Brent Christensen are încredere în condiţiile meteorologice din Colorado, deoarece acestea îi permit să creeze o lume de gheaţă sclipitoare, Silverthorne. Această structură uriaşă se aseamănă cu o ţară de basm în iarnă şi turiştii admiră cu plăcerea monumentele de gheaţă încîntătoare.

De îndată ce iarna vine în Colorado, Christensen începe să creeze ţurţuri : 4 - 8000 în fiecare zi! Din aceştia, el construieşte aspectul exterior al castelelor, ziduri de trei metri şi turnuri de 12 metri. Pentru a crea astfel de structuri de gheaţă masive, cu ajutorul unei pompe speciale, asemănătoare cu un pulverizator, instalat pe locul expoziţiei, au fost pompaţi mai mult de 11 milioane de litri de apă şi de zăpadă topită.

De îndată ce apa se pulverizează din capetele pompei uriaşe, ea îngheaţă şi se transformă în detalii, moale după aspect, în formă de un evantai. Aceste detalii sunt bază pentru formarea ţurţurilor utilizaţi în toate construcţiile.
Ţurţurii mari sunt realizaţi cu ajutorul conductelor din PVC atîrnate la înălţime, în care se pompează o cantitate mare de apă, care apoi îngheaţă. Apoi, pe structura de pivot se "acumulează" tot mai mulţi ţurţuri, conectîndu-se, pentru a sprijini coloanele principale. Castelul întreg este o structură complet independentă, fără utilizarea lemnului sau metalului, numai gheaţă - nimic altceva.

Christensen a încorporat în operele sale 200 de lămpi fluorescente compacte, cu scopul de a crea efectul atmosferic şi eteric. Atunci cînd castelele sunt iluminate, ele produc 350.000 de lumeni de lumină în culori albastru şi verde, ceea ce face castelul magic sclipitor de la toată această abundenţă de lumină.

 

 

 

 

Vizitatorii pot explora labirintul de gheaţă, fie că este zi sau noapte. Căile de gheaţă şi trotuare sunt îngrijite în fiecare zi, astfel ca turiştii să poată explora în siguranţă întreaga structură. De îndată ce sezonul trece, Castelul de gheaţă în Silverthorne se modifică văzînd cu ochii, cedînd locul primăverii.

 

 

Sursa: zelife.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 24 februarie 2012 14:01
Vizualizări: 6432

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
119
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
238
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
366
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
448