ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Se apropie cea mai puternică și mai magică zi din an! Nu o pierdeți!

Îndeplinirea dorințelor, descoperirilor misterelor viitorului, lucrul cu secretele conștientului și ale trecutului încă pînă la naștere – acestea și multe alte deschid pentru noi această zi magică.

Din cele mai vechi timpuri și pînă în prezent, omenirea se străduia să trăiască conform ritmurilor firești ale naturii. Echinocțiul de primăvară este o zi importantă în sens astronomic și astrologi și se repetă în fiecare an, în a doua jumătate a lunii martie. De această zi sînt legate un șir de tradiții populare, semne, obiceiuri, credințe mistice, fenomene naturale și alte evenimente curioase. Este o posibilitate minunată de a ne curăța de energia negativă și de regrete, de a face ordine în domeniul emoțional și spiritual al vieții, de a lăsa să intre în viața noastră vîntul schimbărilor, de a ne deschide pentru o nouă viață.

Cînd va fi echinocțiul de primăvară în 2017: data, ziua

Timpul exact al echinocțiului de primăvară în 2017 – 20 martie, ora 10 și 29 de minute (ora Moscovei) și ora 7 și 30 e minute (GMT). Practic toate țările din așa-zisa cale a mătăsii, încă din Evul Mediul consideră această zi drept sosirea Anului Nou. Anume în acest moment, Soarele intră în constelația Berbecului, lansînd primăvara.

În timpurile străvechi, cînd nu existau calendare, oamenii erau convinși că această zi este începutul primăverii, iar forțele întunericului și luminii devin egale. De asemenea, cu echinocțiul de primăvară era asociată și reînnoirea naturii: creșterea verdeții, apariția mugurilor pe arbuști și copaci, primele ploi cu tunete.

Din punct de vedere astronomic, echinocțiul de primăvară ca și cel de toamnî se caracterizează prin aceeași durată a zilei și nopții. Pe 20 martie este începutul astronomic al primăverii în 2017. La ora indicată Pămîntul traversează o pătrime de drumul său anual, mișcîndu-se pe orbita sa. Două emisfere vor fi iluminate de Soare exact în jumătate. Anume acest fapt și explică durata egală a zilei și a nopții. Apoi Soarele își continuă mișcarea sa, trecînd dintr-o emisferă (de Sud) în alta (de nord). După jumătate de an, iarăși va sosi echinocțiul, dar în această perioadă Soarele deja se va afla de cealaltă parte a orbitei. Ziua va începe cu răsăritul Soarelui în cel mai estic punct al planetei, iar pusul – în cel mai vestic punct.

Echinocțiul de primăvară în astronomie se consideră începutul primăverii în emisfera de nord. În Emisfera de Sud, dimpotrivă, începe toamna astronomică. Desigur, toate acestea sînt calcule matematice. În realitate, zilele echinocțiilor de primăvară/toamnă durata zilei este puțin mai mare. Aceasta se explică prin fenomenul de refracție atmosferică, capabilă să ridice corpurile cerești deasupra orizontului. Or, formal se consideră că Soarele și Luna pe parcursul zilei se mișcă strict pe linia orizontului. Dar în realitate, din contul fenomenului refracției, ele se vor mișca puțin mai sus.

Semnificația zilei Echinocțiului de primăvară

Pe 20 martie 2017 este ziua astrologului și a tuturor celor care are vreo atribuție cu această știință. Această sărbătoare profesională este asociată cu echinocțiul în legătură cu începutul anului astrologic. De asemenea, aceasta înseamnă că principalul corp ceresc Soarele va intra în Berbec. Deoarece echinocțiul poate fi și în alte zile ale lui martie (19, 21), s-a decis ca Ziua astrologului să fie anume pe 20 martie, pentru a eviat confuziile.

Momentul trecerii Soarelui în Berbec (la gradul zero) este considerat de astrologi drept punct de reper. Semnul Berbecului este legat de asemenea calități ca vitalitate, lidership, ciclicitate sinceritate, independență, tenacitate, impuls. Berbecul este n semn al bărbăției, puterii spirituale și fizice, energiei, luptei, sacrificiului.

Deoarece echinocțiul e primăvară este perioada renașterii naturii, aflarea Soarelui în această zi în gradul zero a semnului menționat este primul impuls care este mai activ și mai colorat. Acest impuls apare în „sămânță” și îi oferă posibilitatea de a acumula energie pentru dezvoltarea ulterioară.

Ziua echinocțiului de primăvară și horoscopul druizilor

Druizii sînt niște preoți vechi, ce populau litoralul de nord al Europei și care divinizau natura. Celții aveau propria explicație a provenienței omului, se închinau zeilor lor și credeau cu sfințenie în puterea stihiilor naturii. Echinocțiul de primăvară pentru druizi este o sărbătoare special - punctul de reper pentru noul ciclu anual. Amplasarea Soarelui și Pămîntului unul față de altul în Ziua de naștere – principalul criteriu după care celții determinau caracterul omului și preziceau viitorul lui. Horoscopul celtic era împărțit în 22 de perioade. Fiecărei dintre ele îi corespunde cîte un copac. Druizii credeau că Ziua echinocțiului de primăvară poate corecta unele situații din viață. Pentru asta trebuie „să vorbească” cu copacul-ocrotitor, povestindu-i despre neplăcerile, aspirațiile și visurile. În procesul discuțiilor, poți să-i ceri o dorință copacului. El numaidecît o va îndeplini. Important e să fii onest.

Sfat. Dacă ați ajuns într-o situație dificilă, copacul vă va spune cum să ieșiți din ea. pentru a-i predispune pe ocrotitori, în timpul discuției neteziți crengile și frunzele. Lipiți-vă de copac și stați în această poziție cîteva minute. În rezultat, copacul vă va încărca cu energie și putere pentru întregul an.

Influența Berbecului în echinocțiul de primăvară se extinde asupra legilor naturii, răsăritului/apusului Soarelui, asupra dezvoltării pămîntului. În această perioadă stelele vor fi binevoitoare cu cei care au decis să-și schimbe viața. Orice începuturi vor fi de succes și vor permite obținerea rezultatelor scontate. În astrologie există expresia: „Soarele se află în stare exaltată”. Aceasta înseamnă că corpul ceresc, cînd se află în semnul Berbecului, este în cea mai armonioasă poziție. Savanții au demonstrat influența zilelor echinocțiului de primăvară și de toamnă, solstițiul de vară și de iarnă, precum și eclipsele de soare și de lună asupra stării omului. El se schimbă puțin. Iar deoarece Berbecul este condus de Marte, schimbarea componenței sîngelui are o legătură directă. Focul are un caracter cardinal și mereu tinde în sus. De aceea, pe 20 martie curent, toate vietățile e pe planetă vor obține o energie vitală puternică.

Obiceiuri, tradiții, ritualuri în ziua echinocțiului de primăvară

În această zi, strămoșii noștri marcau și sărbătoarea dedicată zeiței primăverii – Ostara, care asigura echilibrul dintre noapte și zi. Se considera că în această perioadă, zeița singură se înnoiește, restabilindu-și fecioria și energia. Figurina zeiței este reprezentată sub chipul unei fecioare neprihănite, ținută la braț de un tînăr. În Rusia, sărbătoarea echinocțilui era privită serios. Se organizau petreceri în masă, orice om putea merge la vecini și gusta de pe masa lor orice bunătăți – acest lucru se considera un semn bun. Oamenii credeau că cu cît mai mulți oameni vor intra în casă pentru a mînca, cu atît mai fericit va fi anul pentru stăpînul ei.

Gospodinele coceau lipii din secară, le înfrumusețau cu sirop de zahăr și boabe de grîu. În afară de lipiile sățioase, femeile vopseau și ouă de găină. Pentru asta erau folosite materiale naturale – coajă de ceapă, suc de morcov și sfeclă. De asemenea, gospodinele coceau biscuiți de post sub formă de păsări. Ele îi serveau pe consăteni, iar o parte din biscuiți erau date gîștelor, găinilor, sucrilor. Bărbații confecționau hrănitoare pentru păsări și le puneau în copaci. În interiorul hrănitoarelor ei puneau numaidecît biscuiți de post.

Seara, de regulă, începeau cîntecele și dansurile, e peste tot se auzeau sunetele armonicii și harpei. La sfîrșitul sărbătorii era confecționată o sperietoare din paie, care era incendiată. Cu cît mai înaltă și mai lată ieșea sperietoarea, cu atît mai tare ardea ea, iar focul curat este chezășia unei vieți fericite și prospere în noul an.

Cum este sărbătorit echinocțiul de primăvară în diferite țări

Echinocțiul de primăvară în India coincide cu festivalul local al culorilor. De aceea, festivalul urează două zile. În prima zi, toți se veselesc, cîntă, dansează, savurează deliciile tradiționale. În dimineața următoarei zile, începe marșul tuturor castelor existente în India. Oamenii fac schimb de felicitări, împroșcîndu-se cu praf colorat, pregătit din curcuma, haldi, bilva etc. Se consideră că aceasta aduce prosperitate, dragoste și fericire.

Germanii divinizează Răsărisul și Estul. În această zi se interzic bucatele in carne, în afară de iepure. Îndeletnicirea preferată a bărbaților este vînătoarea de iepuri. Un iepure numaidecît se aduce în dar zeiței Freia – ocrotitoarea dragostei, căsătoriilor, familiei, copiilor.

În Japonia oamenii se pregătesc minuțios de echinocțiu. Cu o zi înainte de sărbătoare, oamenii fac curățenie în locuința lor. O atenție specială se acordă curățirii altarelor din casă, care sînt amenajate cu flori. Lîngă pozele strămoșilor decedați se pune numaidecît cîteva cești mici, umplute cu crupe și apă sfințită.

Ce se poate și ce nu se poate de făcut în ziua echinocțiului.

Această sărbătoare era considerată magică. Legendele spun că în această zi asupra sorții omului pot influența chiar și propriile gînduri. Certurile, manifestarea răutății, agresivității și furiei poate crea probleme. În această zi nu trebuie să fiți triști, altfel, Zeii se vor supăra și nu vă vor oferi tot felul de beneficii. Primăvara trebuie întîlnită cu masa plină și cît mai vesel. Cu cît mai bogată va fi masa și mai mulți oaspeți veți avea, cu atît mai fericit va fi anul pentru gazde.

Mulți pînă acum cinstesc tradițiile sărbătorii și în ziua echinocțiului coc turte sub formă de păsări. Acestea trebuie împărțite rudelor, prietenilor și cunoscuților. Pentru a verifica ce sănătate îi așteaptă în noul an, oamenii ieșeau în fiecare zi și aruncau spre cer turta sa. A cărui turtă va zbura mai sus, acela nu va trebui să-și facă griji în privința sănătății timp de un an. Aceste turte se numeau privighetori.

Să presupunem că ați decis să urmați această tradiție și să coaceți turte sub formă de privighetori. Cînd veți mînca prăjiturile, nu mîncați capul păsării, ci doar corpul. Se consideră că astfel vă veți proteja rudele și apropiații de nenorociri și boli. Capurile trebuie date animalelor. Chiar și celor mai aprigi dușmani în ziua echinocțiului nu trebuie să le doriți răul. Specialiștii afirmă că gîndurile și cuvintele rele, rostite în adresa persoanei, îi pot cauza probleme serioase. Iar tot răul, trimis altora, se va întoarce îndoit.

Ghicitul și magia în ziua echinocțiului de primăvară

Unele fete și băieți în această zi, după apusul Soarelui începeau să ghicească. Cineva dorea să afle despre căsătorie, altcineva – dorea să-și îmbunătățească aspectul fizic, iar alții – pur și simplu să afle ce-i așteaptă în viitor.

Astfel, la coacerea privighetorilor, fetele puneau pe turtă obiecte mici. Fiecare dintre acestea avea prezicerea sa. De exemplu:

Inel – nuntă

Țintă – motiv e tristețe

Monedă – vei trăi în prosperitate

Cheie – moștenire, profit, vei deveni proprietarul noii locuințe

Mărgică – vei fi însărcinată

Bumb – se prevăd multe înnoiri

Cercel – întîlnirea cu mirele (mireasa)

Seara, fiecare lua pe rînd cîte o turtă și o rupea. După obiectul găsit se juddeca despre viitor.

La răsăritul sau apusul Soarelui, în ziua echinocțiului se poate desfășura ritualul prosperității. Pentru asta e necesar să pregătiți două lumînări- una albă și e una neagră. Ele simbolizează lumina și întunericul. De asemenea, pregătiți un ghiveci cu pămînt și semințe, înmuiate în apă. Aprindeți lumînările și puneți ghiveciul cu semințe lîngă voi. Concentrați-vă și începeți să povestiți în gînd semințelor ce viață vreți să aveți, ce doriți să schimbați în soarta voastră. Închipuiți-vă cît mai clar imaginea existenței fericite. Apoi semănați semințele în pămînt și udați-le. Pe măsură ce semințele vor crește, viața voastră va începe să se schimbe în direcția dorită.

Și o practică meditativă unică ar putea realiza visele voastre. Creați o atmosferă comodă și în singurătate deplină. Aprindeți o lumînare. Așezați-vă pe un fotoliu sau culcați-vă pe divan. Închideți ochii. Pentru o relaxare profundă puteți utiliza gimnastica respirației. Începeți să vă închipuiți că visul vostru s-a îndeplinit deja. De exemplu, închipuți-vă cum trăiți, ce mașină aveți, ce haine purtați, cu cine comunicați, ce mîncați, ce localuri vizitați etc. Trebuie să pătrundeți la maximum în lumea interioară și să vă pătrundeți de dorință. Acum închipuiți-vă că în fața voastră în aer se află o sferă semitransparentă aurie. Intrați în el și tindeți în sus. Apoi încercați să vă dizolvați în Univers. Peste un timp, trebuie să simțiți un val de energie. Aceasta înseamnă că energia cosmică pozitivă a avut o influență puternică asupra conștientului vostru. Din acel moment, în viața voastră vor începe schimbările.

 

Sursa: tayni-mirozdaniya.ru

Citiţi de asemenea

Într-o lume tot mai preocupată de sustenabilitate și produse ecologice, Viorica Cosmetic se remarcă prin proiectul său u...
134
Un grup de planetologi a raportat rezultatele studiului fragmentului de andezit acondritic Erg Chech 002 (sau EC 002), d...
116
Petrecând jumătate din viață în fața ecranelor, noua generație va fi slab pregătită pentru a apăra lumea naturii de daun...
63
Pe tot globul sunt ascunse o mulțime de comori din toate timpurile și culturile. Există comori mici și mari, vizibile cu...
145