Secretele păstrării îndelungate a verdeţii
Trebuie să ţineţi minte că principalul inamic al vitaminelor din verdeaţă este lumina şi căldura. Sub acţiunea razelor solare verdeaţa îşi pierde vitamina C – aceasta se poate întîmpla timp de cîteva ore.
De aceea, legumele verzi trebuie păstrate doar în frigider, cel mai bine – într-un pachet de polietilenă sau container. Sunt o mulţime de metode de a păstra verdeaţa, vă rămîne doar să alegeţi.
Pentru a avea pe masă mereu verdeaţă proaspătă, ţineţi cont de următoarele recomandări:
1. Cea mai simplă metodă
Spălaţi verdeaţa în apă rece. Preferabil nu sub jetul de apă, ci luaţi apă într-un vas adînc şi puneţi verdeaţa în apă. Apoi spălaţi-o sub jetul de apă.
Apoi verdeaţa se aşează pe şerveţele de hîrtie. Verdeaţa trebuie să se usuce cît mai bine, timp de 15 minute. Ulterior, aşezaţi verdeaţa într-un container cu capac (ideal - cu vacuum).
Dacă nu aveţi container din plastic, atunci luaţi un borcan de sticlă uscat de un litru, puneţi verdeaţa şi închideţi cu un capac din plastic. Se păstrează în frigider. În acest mod, verdeaţa se păstrează o lună, nu se ofileşte şi nici nu se îngălbeneşte.
2. Pentru a păstra cîteva zile verdeaţa şi legumele verzi, acestea se spală, apa se scurge şi se pune în pachete de polietilenă. Apoi se deschide larg pentru a intra cît mai mult aer şi se leagă strîns. Se ţine în frigider, pe poliţa de jos.
3.Verdeaţa se poate păstra 2-3 săptămîni, dacă înainte de păstrare se spală bine se lasă apa să se scurgă, se înveleşte în hîrtie. Stropiţi hîrtia cu apă, puneţi sulul într-un pachet de plastic şi puneţi-l în frigider.
4.Pentru păstrarea îndelungată a verdeţii aceasta se alege, dar nu se spală. Apoi se pune într-un pachet de plastic împreună cu 1-2 cepe tăiate în patru şi se leagă. Se păstrează la rece. În fiecare 4-5 zile se pachetul se scoate se şterge de apă şi se adaugă ceapă proaspătă.
5.Dacă nu aveţi timp, atunci puteţi să înfăşuraţi verdeaţa imediat într-un şerveţel de bucătărie din hîrtie şi se pune în frigider.