ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Secretele unei roade bogate de coacăză neagră

Coacăza este pomușoara ce se bucură de mare succes în regiunea noastră. La vile putem găsi peste tot coacăză albă, roșie și neagră. Însă neagră – cel mai des. Ea se înmulțește ușor, e rezistentă la ger, chiar și cel mai năprasnic; intră pe rod foarte repede și dacă este îngrijită bine poate oferi o roadă bogată.

A rămas să clarificăm ce metode pot ajuta acest arbust să ne ofer foarte-foarte multe pomușoare mășcate și gustoase. Există cîteva secrete.

Secretul 1: strategia inteligentă

Dacă dorim ca roada să fie „garantată”, cea mai corectă cale – plantarea cîtorva soiuri de coacăză, ce înfloresc în perioade diferite. Atunci, în cazul înghețurilor de primăvară nu toate florile vor fi afectate.

Secretul 2: suprafață suficientă

Se recomandă plantarea tufelor de coacăz nu mai aproape de 1 metru una de la alta. Unii grădinari experimentați consideră optimă o distanță de 2 metri. Dacă distanța între ele e mai mică de 1 metru, atunci roada scade, dar și durata de viață a tufelor se reduce. La plantarea coacăzei de-a lungul gardului, distanța recomandată de la el e de 1.2 metri.

Secretul 3: îngrășăminte speciale

Problema e că coacăza nu este indiferentă față de amidon. De aceea, pentru sporirea roadei, se aplică îngrășăminte speciale. Rețeta: se pun la macerat coji de cartofi în 10 l de apă clocotită, se toarnă 1 borcan de coji uscate de cartof. Se acoperă și se lasă la cald/

Cojile de cartofi este o materie primă excelentă. Acest tip de îngrășămînt este deosebit de eficient în timpul înfloririi. Norma recomandată – 3 litri la o tufă de coacăză.

Secretul 4: transportul îngrășămintelor la rădăcină

Puteți doar să împrăștiați îngrășămintele minerale sub tufe, iar apoi să le udați. Sau puteți să dizolvați îngrășămintele în apă și să udați solul cu această soluție.

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
201
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
270
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
281
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
285