ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sentimentul de justiție este mai puternic decît setea
 

Există oare ceva în această lume care ar putea face o persoană care suferă de sete să refuze la apă? Se pare că există. Studiile recente au arătat că omul poate refuza apa dacă știe că apa a fost pe nedrept împărțită între el și colegul său. Rezultatele acestui experiment arată că oamenii sînt în măsură să renunțe la lucrurile vitale pentru restabilirea echității.

Oamenii de știință de la Centrul de neurodiagnostic de la University College din Londra, au realizat un experiment cu 21 de persoane sănătoase. La 11 dintre ei le-a fost indusă setea cu ajutorul unei picurători cu soluție de sare. În scopul de a determina cît de însetată este persoana   i-a fost măsurat nivelul de sare din sînge.

Apoi, participanților însetați li s-a spus că li se va oferi un partener și unul dintre ei va trebui să decidă cum să împartă o sticlă de apă. Celui căruia i se va oferi apa împărțită va trebui să decidă - o bea sau nu. În caz de refuz de abea apa ambele părți aveau să primească apa o oră mai tîrziu.

Specificul experimentului era că partenerul celui însetat împărțea apa inechitabil – el își lăsa șapte optimi din sticlă, iar celuilalt îi oferea doar o optime. Ca urmare, cel însetat refuza să bea apă, chiar și atunci cînd se simțea foarte însetat.

"Pînă în prezent, există o dezbatere aprinsă cu privire sentimentul de justiție care este caracteristic doar oamenilor, - a spus șeful echipei de cercetare Nick Wright. - Rezultatele studiului nostru arată că noi, spre deosebire de cimpanzei, putem refuza de astfel de lucruri vitale cum ar fi hrană și apă, în favoarea justiției. Mai mult decît atît, o persoană poate refuza de la apa împărțită pe nedrept de apă, chiar dacă îi tare sete. "

Cu toate acestea, nu putem spune că dorința de justiție ar fi un instinct de bază. Oamenii care au avut o sete cu adevărat greu de suportat, au acceptat mai des apa împărțită inechitabil.

Studiul a fost publicat in revista Nature Scientific Reports.

 

Sursa

Vineri, 26 septembrie 2014
Vizualizări: 1132

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
130
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
110
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
218
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
83