Sepp Holzer şi aşezarea ecologică Tamera

/ Vizionări: 8832

Sepp Holzer şi aşezarea ecologică Tamera

 

 

Sepp Holzer şi aşezarea ecologică TameraRecent m-am întors din aşezarea ecologică Tamera (Portugalia), unde în baza proiectului său portughez de permacultură S. Holzer a condus un seminar practic.

Câteva cuvinte despre Tamera:

Aşezarea ecologică Tamera a fost înfiinţată în 1995, aproximativ la 200 de km, la sud de Lisabona.

În această localitate, trăiesc permanent în jur de 200 de persoane: familiile cu copiii şi persoane singure de toate vârstele.

Teritoriul de 136 de hectare, este ocazional extins datorită fermelor adiacente ruinate.

Aşezarea ecologică este independentă energetic (nu există reţele electrice publice). Dar  în viaţa de zi cu zi acest lucru absolut nu se simte.

Bine aţi venit în viitor! Aşezări ecologice din Belarus. (Video în rusă)

Lumina electrică şi duşuri cu apă caldă non-stop, Internet, spălătorie, etc.

Aşezarea foloseşte energia soarelui (energie eoliană nu am văzut, dar poate şi este) pentru a genera electricitate, furniza apă caldă; energia electrică este convertită în energie mecanică (cu ajutorul unei pompe solare locuitorii pompează apa). Şi, de asemenea, au învăţat cum aceasta să se acumuleze.

În interiorul serelor prin lentilele tubului din plexiglas sunt încălzite aproape până la fierbere ţave cu ulei şi apoi retrase într-un container special izolat. Din această capacitate (pe timp de noapte) se selectează energia termică din ulei şi, dacă este necesar, aceasta este convertită în alte forme de energie.

Plita solară pentru gătit. Reflectorul concentrează razele soarelui din afară, trimiţându-le într-o gaură specială în peretele bucătăriei pe plăcile cu reflectoare pentru gătit. În partea superioară a mesei într-o gaură rotundă este introdus un cazan pentru tratamentul termic al alimentelor.

Ideea principală constă că toate mecanismele să fie foarte simple, ieftine şi ca acestea să fie uşor reparate sau înlocuite în cadrul aşezării.

În aşezare trăiesc împreună într-o atmosferă amicală reprezentanţii diferitor credinţe religioase, diferitor clase sociale.

De exemplu, un milionar elveţian şi un polonez, Paul, care nu are nimic, ultimul şi-a rupt chiar paşaportul şi l-a aruncat, demonstrând libertatea absolută. Situaţiile de conflict sunt rezolvate prin cultivarea unei atmosfere de încredere absolută şi de transparenţă.

Toată aşezarea este împărţită pe interese în câteva grupuri mari, care sunt angajate în diverse proiecte:

Un grup este responsabil pentru recepţie, cazare, iniţiere, hrănire, etc. a oaspeţilor. Iar oaspeţii sunt primiţi în timpul diferit de până la 500 de persoane (cel mai mare număr este atunci când sunt instruiţi studenţii).

Un alt grup oferă cursuri de instruire în diverse forme.

Următorul grup este angajat în serviciul aşezării, finanţe, planificare.

Există un grup care este angajat în proiectele paşnice în punctele fierbinte ale planetei.

Un alt grup se ocupă de surse alternative de energie. Ei chiar au construit un "Village Solar".

Grupul ecologic în ultimii 2 ani dezvoltă proiectul de permacultură, condus de Sepp Holzer.

Pământul aparţine aşezării întregi şi nu se împartă în secţiuni. El este divizat numai în baza proiectului.

Copiii au zona lor, intrarea persoanelor străine este interzisă. Deşi ea nu este îngrădită, drepturile copilului sunt absolut respectate.

Revenind la seminarul lui Sepp Holzer.

La ferma lui  Sepp în Krameterhofe (Austria) eu am văzut o dovadă vie a filmului despre permacultura lui Sepp. Totul este mininat, totul se administrează de la sine.

Sepp spune: "Pământul nu are nevoie de muncă, ci de o gestionare corectă". Cum să facem acest lucru de la zero? Cum să facem acest lucru pe câmpii, ci nu în munţi? Şi cum să nu-l facem timp de 47 de ani (o astfel de perioadă Sepp gestionează ferma lui)???

Şi cum să facem acest lucru fără cheltuieli financiare considerabile?

La seminarul din Tamer eu personal am găsit (mai precis, m-am apropiat de răspunsurile la aceste întrebări).

Şi când cu mâinile proprii plantezi, semeni,  fertilizezi, faci mulciul, colectezi seminţe ... Atunci, înţelegi totul foarte bine!

Seminarul a fost consacrat apei, heleştelelor.

Sunt atât de instruit că acum ştiu instinctiv unde apa va trăi, şi, prin urmare, în ea vor creşte plantele acvatice şi peştii, şi racii, şi animale, şi unde nu va trăi. Şi de unde s-o luăm, dacă ea nu este? :).

Seminarul mi-a dat o deprindere: eu pot vedea deja posibilităţile localităţii. Se trezeşte o gândire şi o viziune naturală.

Sepp înţelege totul foarte bine şi explică simplu şi clar, cum apa vieţuieşte, cum ea se curăţă de la sine, cum apa de ploaie distilată  se satură cu minerale şi devine potabilă ...

Tot aici, în cadrul seminarului în faţa dvs. sunt corectate greşelile. Tehnica îndepărtează o movilă, făcută greşit de locuitorii aşezării, îngrămădează una alta. Face din vechi buşteni din stejar un adăpost pentru peştişori (mai târziu spre toamnă apa va creşte cu 2 metri, iar copacii vor merge sub apă).

Sub privirea ta semi-deşertul se transformă într-un paradis! Şi nu este o exagerare!

Pe teren bătătorit, din lut ars şi pietre, un copăcel tânăr de măr se apleacă spre pământ sub greutatea recoltei!

Şi toate acestea se întâmplă aici în ochii mei! Şi eu iau parte! Şi înţelegi că pe pământul negru rusesc…

De asemenea, a fost foarte util atunci când Holzer a analizat alte proiecte.

Locuitoarea Portugaliei, Anna, participanta la seminar a cumpărat 8 hectare de pământ lângă Tamera. Au fost făcute fotografii digitale şi Zapp apoi a arătat pe imagini şi pe ecran ce s-ar putea fi făcut cu acest teren. Cu cheltuieli minime, folosind doar resursa care este la îndemână.

Edward Scheck a prezentat proiectul tovarăşului său din Kârgâzstan. El a închiriat lângă Lacul Issyk-Kul 45 hectare de poalele munţilor călcate de oi ....

Cine are timp şi posibilităţi financiare Tamera vă invită la un seminar practic "Permacultura lui Sepp Holzer" din 3 până 8 decembrie 2009.

 

Sursa:  kartinamira.info

 

 


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.