ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Serios? Am născut ieri!

„Ei bine, a dispărut burta sau a rămas?”

A fost prima întrebare pe care mi-a pus-o cea mai bună prietenă când am sunat-o din maternitate. Am încheiat rapid conversația. Și mult timp după aceea nu i-am mai sunat.

Cum să-i explic? Am născut un copil. Simțeam că se întâmplă ceva cu adevărat mistic. „Minunea nașterii” - să fie așa. Cu o oră în urmă eram doar o femeie, iar acum am devenit „portalul” prin care vine pe lume o nouă ființă. Spune că este un șoc - este puțin spus. În aceste ore, toată concepția ta despre viață, despre lume și despre tine însuți este dată peste cap.

Am născut un copil. Sunt sfâșiată de hormoni, fericire, durere, anxietate, bucurie. Sunt sfâșiată de noi conștientizări, de noi descoperiri, de noul eu.

Și apoi sun prietena, iar ea pune cea mai ridicolă și complet nepotrivită întrebare:

„Ei bine, a dispărut burta sau a rămas?”

Dar a fost primul semnal de alarmă. Literalmente. Apoi au venit rudele la mine. Și au spus:

„De ce porți halatul ăla de spital? Ai o fundă atât de mare în el”.

M-am uitat la halat, cu adevărat observându-l pentru prima dată, nedumerită:

„Halat? Fund? Vă luați în serios? Am născut ieri!”

Și mai urmează. Suntem acasă. Și deodată realizarea că întreaga viață depinde în totalitate de mine mă copleșește. Viața unei persoane.

Și iată-mă: încă în șocul „nașterii”, lovindu-mă cu un alt șoc sub forma puterii absolute asupra vieții umane și aproape nebunind de iubirea incredibilă pe care nu am simțit-o niciodată. Și vreau doar una - să țin copilul în brațe, să-l strâng, să-l sărut, să-l îmbrățișez, să-i hrănesc viața, să-l hrănesc cu dragoste. Ei bine, uneori mai vreau să dorm. Sau să mă duc la duș. Probabil, asta e tot.

Și prietenii vin în vizită și spun:

Sau de la cei mai obraznici:

„Te-ai neglijat. Ai grijă de tine.”

Și totuși, toți acești trei ani am avut grijă de mine. Doar că nu de aspectul exterior, ci de conținutul interior.

Oamenii s-au fixat pe aspectul exterior. Kate Middleton a născut, a ieșit din maternitate și... întreaga lume s-a grăbit să discute despre aspectul ei strălucitor. Pentru mine, zgomotul în jurul aspectului mamei părea ciudat. Nu există alte știri în lume, în afară de una: cum arăta mama la ușa maternității?

Apoi femeile au organizat un flashmob. Și au arătat sincer lumii fețele lor nu tocmai proaspete imediat după naștere. Pentru mine, acest flashmob a fost ca un strigăt puternic. Un strigăt de justificare. „Nu, nu putem corespunde acestei imagini! Destul, oameni!

Deci, poate, într-adevăr, e destul!

Poate că e timpul să încetăm să presăm? Să-i dăm mamei posibilitatea să se bucure de nașterea copilului, să interacționeze cu el. Să-i dăm posibilitatea să se obișnuiască cu maternitatea ei, să-și revină. Să se simtă în această nouă rol, să se accepte în el. Și poate e timpul să acceptăm faptul că după naștere, femeia este deja alta. Ieșind din maternitate, ea devine o altă persoană. Și cuvintele „s-a recuperat”, „s-a întors la formă” nu se potrivesc deloc cu starea unei femei după naștere. Ea nu se poate întoarce. Poate își poate îmbrăca din nou blugii strâmți din vremea facultății, dar niciodată nu se va întoarce la acea persoană. Pentru că ea are un copil. Pentru că ea este mamă.

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 23 februarie 2024 19:00
Vizualizări: 263

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
178
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
163
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
216
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
123