Sfârşitul defrişărilor pe scară largă din Amazon?
Sfârşitul defrişărilor pe scară largă din Amazon?
Oare acest lucru este posibil cu o cerere tot mai mare din lume pentru lemn de calitate? Situaţia în jurul defrişărilor din Amazon se schimbă atât de rapid, încât este dificil de găsit o explicaţie satisfăcătoare a evenimentelor care au loc. Cu toate acestea, statisticile recente indică, în mod clar, o reducere semnificativă a ratei de despădurire în regiune.
Institutul Naţional Brazilian pentru cercetările spaţiale a dat publicităţii datele, provenind de la sateliţi, care au mărturisit declinul defrişărilor cu 47,5% (!), Zona de defrişare a pădurilor a scăzut de la 4375 de km pătrati până la 2296 de km patrati în 2010. Datele, obţinute de pe orbită, au o rezoluţie mică, şi anume precizie, totodată statisticile oficiale terestre urmează să fie stabilite numai în decembrie. Dar tendinţa este clară şi fără calculele precise: rata de tăiere a copacilor într-una din cele mai bogate regiuni din lume cu lemn s-a redus semnificativ.
Datele oficiale din 2009 au arătat 7464 de km pătraţi de păduri defrişate, în 2010 se aşteaptă nu mai mult de 4000 de km pătraţi. Deşi cei patru mii de kilometri pătrati vor fi distruse, acesta este un pas uriaş înainte, este o reducere a ratelor defrişării cu 85% comparativ cu anul de vârf, 2004, când la altarul civilizaţiei au fost aduse 27772 de km pătraţi. (!) ale pădurilor braziliene. Aceasta înseamnă că Brazilia şi-a îndeplinit promisiunea de a reduce rata defrişărilor cu 80% până în 2020, cel puţin cu 10 ani mai devreme, decât era planificat. Este o mare realizare în domeniul menţinerii echilibrului ecologic şi conservării biodiversităţii la nivelul mondial, pentru că pădurile sunt adăpost pentru un număr mare de specii de organisme vii.
Dacă vom trece tăierea pădurilor în măsura nivelului emisiilor de dioxid de carbon, s-ar părea că Brazilia a redus emisiile de CO2 in atmosfera Pământului cu o gigatonă pe an. Acest lucru este echivalent cu 17 la sută din emisiile de SUA pe an, ceea ce echivalează aproximativ cu promisiunile SUA să reducă emisiile până în 2020. Aproximativ aceeaşi obligaţie şi-a asumat Uniunea Europeană.
Cu alte cuvinte, dacă Brazilia nu va merge înapoi şi va rămâne fidelă cursului actual, care vizează reducerea cantităţii defrişărilor, ea va deveni primul stat, care şi-a îndeplinit angajamentele ecologice pe care SUA şi UE le-au planificat doar pentru anul 2020-lea.
Cum unul dintre cei mai mari exportatori de lemn a reuşit să obţină rezultate atât de uimitoare? Şi ce impact a avut acest lucru asupra economiei?
Brazilia susţine că un factor major în reducerea ratelor de defrişare sunt acţiunile guvernului ţării privind plantarea pădurilor noi. Al doilea motiv - adoptarea legilor noi, care limitează despădurirea şi prigoneşte persoane, care încalcă, în mod flagrant, aceste legi. În al treilea rând - presiune externă şi internă asupra fermierilor, care taie păduri pentru a mări suprafaţa terenurilor agricole. În al patrulea rând - desigur, criza economică globală, care a condus la o scădere a cererii pentru materii prime. Al cincilea - creşterea preţurilor la alimente a dus la o restructurare a exporturilor braziliene în favoarea agriculturii şi industriei alimentare. Economia ţării nu a suferit de scăderea exporturilor din lemn, dimpotrivă aceasta este în creştere.
Nimeni nu poate spune exact ce se va întâmpla în următorii câţiva ani. Dar un exemplu de modul de a gestiona raţional pădurea a fost demonstrat deja. Este puţin probabil ca curba defrişărilor va scădea până la zero în următorii ani, este probabil ca ea se va opri la o valoare medie. Dar pădurea nu va fi tăiată cu metode atât de barbare cum a fost, de exemplu, în anul 2002, când 75% din logare efectuată se producea în domenii de 100 hectare, acum pădurea se taie mai înţelept şi mai econom, iar astfel de tăieri constituie numai 15% din total.
Cu alte cuvinte, în ultimii ani, s-au redus tăieri masive necontrolate ale zonelor mari, care au fost accesibile doar marilor proprietari funciari şi întreprinderilor, care încălcau legea cu impunitate. Prin urmare, soarta pădurilor braziliene de astăzi depinde foarte mult de persoane politice , care vor câştigă alegerile în această toamnă în Brazilia.
Sursa cu link pe nature.com