ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sfaturi bune despre creșterea copilului

Educaţia unui copil nu este nici pe departe un lucru uşor. De cele mai multe ori este foarte greu să-i interzicem copilului ceva, pentru că nu vrem să-l vedem cum suferă. Din acest motiv, trebuie să ne aisgurăm că micuţul înţelege regulile pe care noi le impunem.

Fiţi precişi şi clari atunci când îi explicaţi copilului un lucru!

Copilului trebuie să-i explicaţi clar: "uite, chiar dacă îmi place maşina vecinului, eu nu pot să o iau pentru că asta ar însemna să fur şi pot să ajung în închisoare». Faceţi de aşa natură încât cel mic să înţeleagă că aceste interziceri au un sens pentru toţi copiii.

Mesajul este simplu: ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face.

Determinaţi-l pe copil să respecte lucrurile interzise.

Copilului îi este greu să renunţe la dorinţele sale, aşa că nu va asculta de fiecare dată când îi interziceţi ceva. Mai mult, va avea tendinţa să înlăturea barierele pe care le impuneţi, aşa că va trebui să fiţi foarte convingători. Explicaţi-i pentru ce ii cereţi acest lucru: "nu vei lua jucăria din mana fratelui tău decât dacă el vrea să ţi-o dea". Eventual, în caz că nu întelege, îi spuneţi si a doua oară, dar a treia oară trebuie sa fiţi fermi: "înţelege bine, acum faci ce îţi cer eu şi gata.". Dacă nici de data asta nu se supune, aveţi dreptul să-l anunţaţi ce urmează: "cunoşti regula, nu ai ascultat, vei fi pedepsit".

Ce pedeapsă alegeţi?

Fiecare părinte decide ce alege în funcţie de temperamentul copilului său. Trebuie ca pedeapsa să se potrivească greşelii, nici foarte severă, nici prea uşoară. Pedeapsa are urmări doar dacă părintele este capabil să o ţină, să nu o schimbe la insistenţele copilului. Nu trebuie să simtă în atutidinea părintelui o poartă de scăpare.

Daţi-i copilului exemple bune

Un copil se modelează luând exemplul părinţilor. Atenţie! Cel mai mic gest greşit devine pentru copil un exemplu negativ. De pildă, dacă ziua sunteţi presat de timp şi parcaţi foarte aproape de alte maşini blocându-le, copilul va înţelege că atunci cand eşti presat poţi să faci orice şi să nu mai ţii cont de alţii.

Respectaţi-l pe copil, indiferent de vârsta lui

Nu aveţi dreptul să-i cereţi copilului să vă respecte dacă voi înşivă nu-l respectaţi pe el. Nu puteţi să-i aruncaţi o jucărie fără să aveţi acordul lui, astfel nici el nu va respecta jucăriile altora. Copilul are dreptul să-şi ţină jucăriile lui, chiar daca sunt sparte. Astfel, prin obiectele sale, copilul îşi creează un spaţiu al său, aşa cum el a înţeles că au şi alţii.

Erori pe care trebuie să le evitaţi:

1. Să credeţi că cel mic va înţelege regulile de unul singur.

2. Să gândiţi că explicându-i regulile nu mai este nevoie să le şi impuneţi.

3. Sa interziceti totul. Pe lângă faptul că este distructiv, este si contra-productiv. Copilul trebuie să crească şi să se dezvolte.

4. Daţi ordine fără sa explicaţi, dresaţi copilul să se supună. Este posibil ca atunci când va creşte să devină el însuşi un tiran sau să pozeze mereu în victimă.

5. Promiteţi copilului o pedeapsă şi nu o puneţi în aplicare.

6. Îi interziceti un lucru o zi şi a doua zi îl suspendaţi.

7. Să fiţi terorizat de ideea că cel mic va suferi. Bineînţeles că cerandu-i să renunţe la plăceri, îi impuneţi frustrări. Sunt suferinţe normale şi inevitabile care îl călesc si îl fac să înţeleagă cum să respecte regulile.

8. Vă imaginaţi că sunteţi părinţi răi dacă îi interziceţi anumite lucruri.

9. Când greseste, îl umiliţi

10. Să nu exageraţi cu lucrurile interzise. Copiii sunt curiosi. Vor să afle, să cunoască, le place să descopere noutăţi. Mai bine faceţi anumite lucruri împreună decât să-i interziceti să le facă singur.

 

Sursa: libertatea.ro

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 29 septembrie 2015 9:00
Vizualizări: 1623

Citiţi de asemenea

Unguentul "Steluța" este unul dintre cele mai cunoscute unguente. A devenit vestit datorită eficacității sale în trata...
330
1. Shosha. Hibridul se autopolenizează. Începe să dea roadă în a 40-a zi. Coaja este subțire, cu spine și pubescență. Ca...
320
"Vă prezint mărul fericit (stînga) și mărul trist (dreapta). Acestea sînt două jumătăți ale unui măr. Pe 20 mai le-am pu...
343
O companie rusească care prestează servicii de telecomunicații, servicii digitale și media în Rusia, Armenia și Belarus ...
176