Sisteme de cablu submarine pentru cercetarea oceanului
Sisteme de cablu submarine pentru cercetarea oceanului
John Yuzhu Yu, savant de la Universitatea din Sydney a făcut un recurs extraordinar la companii internaţionale de telecomunicaţii, ca acestea să permită cercetătorilor să folosească trasee submarine de cabluri, trase pe fundul mării, pentru a studia schimbările climatice în ocean.
Trasee de telecomunicaţii se întind pe mii de kilometri de-a lungul părţii de jos a oceanului planetei şi au format un fel de reţea mondială de cabluri electrice subacvatice. John propune ca această infrastructură să fie utilizată pentru a găzdui echipamentul ştiinţific de-a lungul rutelor de cablu, care sunt în măsură să furnizeze, în mod natural, energie electrică constantă senzorilor subacvatice, iar savanţii vor primi o cantitate mare de informaţii noi cu privire la dinamica mediului subacvatic. Deschizând accesul la sistemele de cablu submarine, companiile de telecomunicaţii vor ajuta organizaţiilor ştiinţifice să audă “pulsul” oceanului practic în regiimul de timp real: schimbarea direcţiilor curentelor acvatice, nivelul salinităţii al apei, vibraţiile seismice din partea de jos, dinamica temperaturilor şi alte caracteristici importante.
La ziua de azi echipamentul de comunicaţii subacvatice este cel mai ieftin mod pentru ca lumea ştiinţifică să poată avea acces la o multitudine de informaţii direct de la adâncimile oceanului, fără utilizarea tehnologiei subacvatice sofisticate şi a senzorilor autonome.
Potrivit calculelor ale lui John, pentru începutul punerii în aplicare a proiectului vor fi necesare numai $ 3000, în timp ce valoarea datelor obţinute va fi evaluată la milioane de euro. Sistemele de televiziune prin cablu submarine vor furniza informaţii preţioase despre starea de “sănătate” a oceanului în curs de zeci de ani cu resurse cheltuite minime.
De fapt, un astfel de proiect ar fi de folos nu numai oamenilor de ştiinţă, dar şi, de asemenea, companiilor, care deţin reţele submarine, deoarece acestea vor putea vinde informaţii comunităţilor ştiinţifice pentru a obţine informaţii oceanografice. Savanţii au primit deja permisiunea de a folosi linii de cablu de la companii Singtel şi Telstra în marea Indoneziană şi Strâmtoarea Bass. Şi în viitor ei speră să creeze o reţea de informaţii la nivel mondial pentru colectarea datelor în toate oceanele de pe glob.
Sursă cu link pe www.treehugger.com