ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Soarele mic în loc de lampa cu kerosen
 

Artistul danez-islandez Olafur Eliasson  în colaborare cu omul de afaceri, Frederick Ottesen a creat lanterne low-cost pe baterii solare „Little Sun” care vor rezolva problema iluminatului în țările unde în loc de energie electrică populaţia încă mai foloseşte lămpile cu kerosen.

Continentul african are resurse naturale enorme de energie, dar ca şi în multe alte țări în curs de dezvoltare,  formele durabile de energie rămân inaccesibile pentru publicul larg. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, 20% din populația lumii iluminează casele lor cu lămpile pe kerosen. Conform calculelor ecologiștilor, utilizarea zilnică a acestor lămpi timp de  patru ore este echivalentă cu o eliberare în atmosferă de 100 kg de dioxid de carbon pe an.

lanterne low-cost pe baterii solare

 

„Little Sun” reprezintă o lampă mică cu LED-uri, stilizată în formă de soare desenat de mâna unui copil. Lanterna necesită cinci ore de încărcare sub razele directe ale soarelui și asigură cu lumină aceeași perioadă de timp, iar în total lampa „Little Sun”  va  lucra mai mult de trei ani, înainte de a fi nevoie de a înlocui bateria. Aceasta poate fi, de asemenea, purtată ca un pandantiv, instalată ca o lampă de birou, montată pe perete sau atașată la bicicletă. Corpul dispozitivului este destul de robust și rezistent la temperaturi ridicate și la razele UV.

lanterne low-cost pe baterii solare

În scopul de a atrage atenția publicului la noul produs, proiectantul s-a decis la un pas neobișnuit: cu ajutorul „Little Sun” publicul din Londra, a admirat întreaga colecție Suprarealistă "Tate Modern" pe timp de noapte. Luptând cu natura pasivă a percepției tradiționale de artă, Eliasson îndeamnă spectatorul la o participare activă, după cuvintele sale, doar printr-o experienţă fizică se poate înțelege cu adevărat ce înseamnă să fii lipsit de lumină. Astfel, cu ajutorul unor felinare solare artistul şi-a concentrat atenţia asupra modului în care energia solară poate îmbunătăți viața la circa 1,6 miliarde de persoane din lume care trăiesc fără reţele de electricitate.

lanterne low-cost pe baterii solare

 

În Europa, acest dispozitiv simplu va fi vândut la un preț de 20 de euro. Cumpărând „Little Sun” la un preț complet, oamenii ajută pentru a-l face disponibil la un preț mai mic în acele părți ale lumii în care energia electrică este deficitară şi venitul zilnic constituie mai puțin de doi dolari pe zi. În total proiectului implică vânzarea a 500000 de lămpi în ţările din Africa, Asia şi India.

lanterne low-cost pe baterii solare

În ciuda simplității sale și dimensiunilor modeste, „Little Sun”  va deveni un mare beneficiu pentru cei săraci. Lampa Eco va îmbunătăți calitatea educației, oferind lumină copiilor și studenților. Cu apariţia ei, chiar și pe timp de noapte, magazinele nu se vor închide, ceea ce va avea un efect favorabil asupra comerțului. În general, va crește productivitatea și siguranța la locul de muncă, deoarece în amurg nu este dificil, de exemplu, să te înțepi cu un ac sau pur si simplu să-ţi strici vederea. În plus, noul produs va permite familiilor să se adune  seară pentru a găti și a lua cina în comun, a comunica, etc.

lanterne low-cost pe baterii solare

„Little Sun”  a fost prezentat la Forumul Economic Mondial. Proiectantul a comandat, de asemenea, un film de scurt metraj la șaisprezece tineri cineaşti din Africa, Orientul Mijlociu, Asia, Europa, America de Nord și de Sud. Clipuri video de scurt metraj povestind despre rolul luminii, soarelui și energiei în viața fiecăruia dintre noi și a umanității în general sunt disponibile pentru vizualizarea  pe site-ul oficial al gadgetului.

 

Olafur Eliasson,  trăiește și lucrează la Copenhaga și Berlin și acum intenţionează să-şi extindă cercetările sale și să creeze alte produse  solare low-cost, inclusiv un încărcător pentru telefonul mobil și radio.

 

 

Sursa: facepla.net

Sâmbătă, 13 aprilie 2013
Vizualizări: 2693

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Consilierul municipal din partea PSRM Vasile Chirtoca se pronunță pentru deschiderea grădinițelor și reluarea procesului...
96
Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
68
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
70
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
132