--> -->
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Spre taiga. Eco-turism peste hotare şi acasăSpre taiga. Eco-turism peste hotare şi acasă


În Occident, dezvoltarea turismului ecologic a corespuns anilor 90. Turiştii pedeştri şi excursii pe schiuri, călătorii cu bicicleta, rafting, coborâri în peşteri dintr-o dată au intrat în vogă.

La Bahamas este o perlă turistică – o insulă privată Compass Cay. Acolo vin amatorii naturii sălbatice din toată lumea. Ei sunt dispuşi să plătească sume mari de bani pentru a înota cu rechini şi a admira apusul soarelui. Revista Forbes a inclus Compass Cay în topul celor zece cele mai bune rute "verzi" din lume. Atracţiile ruseşti nu au nimerit acolo.

La noi eco-turismul nu este foarte popular. Deşi posibilităţile de dezvoltare sunt mai multe, decât ar părea. Numai rezervaţiile naturale şi parcurile naţionale ocupă mai mult de 11% din teritoriul ţării.

Pentru Rusia eco-turismul este o noutate. Posibilitatea de a petrece timp departe de civilizaţie este oferită de agenţii private mici, cu un personal de cinci sau şase persoane. Însă în acest an, guvernul a manifestat interes faţă de ideea turismului balnear. În perspectiva de termen lung, această tendinţă ar putea fi o sursă majoră a noilor bugete federale şi regionale. La sfârşitul lunii octombrie, prim-ministrul Vladimir Putin a apelat pentru protecţia rezervaţiilor naturale, totodată lăsându-le accesibile turiştilor. Este doar primul semnal de schimbare. Poate că în viitor, statul va dezvolta un program federal şi va sprijini dezvoltarea eco-firmelor turistice.

Deocamdată eco-turismul se dezvoltă de sine stătător, pe contul propriu, fără nici un ajutor din partea autorităţilor.Toţi – în taiga!

Anterior, Mihail Sazonov a lucrat IT-inginer la una din firmele din Kaluga, iar cu trei ani în urmă a devenit un om de afaceri. El şi prietenii lui au deschis o companie de turism "Magia taigalei". Acum, Sazonov organizează tururi pe canoe, caiace, rafting, biciclete şi excursii pedeştre. Geografia ecotururilor este largă – Regiunea Kaluga, Karelia, Kamciatka, Lacul Baikal, Peninsula Kola şi Evenkia (Platoul Anabar).

În regiunile centrale, unde clima este mai moderată, eco-turismul se dezvoltă în mod activ. Proprietarul agenţiei din Ural „Aktiv-Tevel”, Ivan Molcianov, oferă o gamă larga de servicii - de la cele de transport până la organizarea expediţiilor. Direcţiile: excursii de pescuit şi rafting. Nivelul preţurilor pentru un tur de 5-6 zile - de la 30.000 la 200.000 de ruble.  În ciuda climatului aspru de Ural, călătoriile în munţile şi văile lui sunt în cerere - deoarece mulţi ecoturişti, inclusiv şi din Europa, deja au vizitat regiunile populare: Lacul Baikal, Kamciatka, Caucaz şi Karelia. Astăzi ei sunt în căutarea  rutelor ... mai departe de civilizaţie.

Potrivit lui Ivan Molcianov, conaţionalii noştri sunt obişnuiţi cu hoteluri "ieftine" din Turcia şi Egipt. Generaţia tânără post-sovietică nu are nici o experienţă în recreare în mijlocul naturii sălbatice. Ei au un nivel scăzut de educaţie ecologică şi îşi închipuie rău ce înseamnă un canoe sau o odihnă într-un cort.

Directorul general al SRL "Valea verde", Victor Klîşa nu este de acord: "Astăzi, nivelul de cultură ecologică a ruşilor este destul de înalt. Oamenii din nou au început să aprecieze natura şi să- şi facă grij pentru ea. Ei doresc să se relaxeze în sat: să meargă desculţi pe iarbă, să trăiască în case din lemn şi să bea lapte. Pur şi simplu nu-s agro-sate, amenajate în mod corespunzător,  în  care omul ar putea relaxa cu familia lui ".

În viitor, în ciuda problemelor, turismului "verde", totuşi, va intra în modă, speră specialiştii. Doar este nevoie de timp, sprijinul guvernului şi  publicitate. În ultima este angajat prim-ministrul Vladimir Putin. Dlui a vizitat rezervaţia biosferică „Bazinul Ubsunur”, a călărit şi a pescuit.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 19 decembrie 2010 15:32
Vizualizări: 4176

Citiţi de asemenea

Marele pedagog sovietic Shalva Alexandrovici Amonașvili, autorul conceptului de pedagogie umană, odată le-a pus o întreb...
257
Ceea ce se vede pe plaja Brighton Beach din Brooklyn este, să spunem delicat, șocant. Ca valuri de apărare pe plajă, sun...
233
Într-o școală din Moscova, un băiat nu a mai venit la cursuri. O săptămână a lipsit, două... Lev nu avea telefon, iar co...
69
 Cu prima zi a primăverii! În prima zi a primăverii suntem din nou fericiți, plini de dragoste și orientați către să...
228