ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Statuile misterioase din San Augustin (Foto)

America de Sud păstrează multe taine și mistere. Piramide maiestuoase ale aztecurilor și incasilor, catacombe subterane ciudate și înfricoșătoare ale civilizațiilor necunoscute. Și parcul fantastic de idoli de piatră din Columbia. Acest loc este acoperit de taine. Acest loc păstrează spiritul antichității. Se pare că timpul a înghețat aici. Aceasta este valea San Agustin.

Civilizațiile antice din America de Sud au lăsat în urmă o moștenire grandioasă, a cărei semnificație pînă în prezent este absolut neînțeleasă pentru noi. Cu toate acestea, numeroasele artefacte care sînt împrăștiate pe tot continentul ne fac să ne gîndim la cît de mult a fost dezvoltată cultura acestor popoare.

Într-o mică vale columbiană San Augustin, la cinci kilometri de Bogotá, se întinde un mic oraș cu același nume. Populația sa este de numai 30 de mii de locuitori. Cu toate acestea, în fiecare an, mii de turiști vin acolo pentru a privi Statuile minunate care au fost descoperite în 1758 de călugărul catolic Juan de Santa Gertrudis.

Potrivit relatărilor misionarului, acestea erau sculpturi fantastice care inspirau și frică, și respect în același timp. Două secole mai tîrziu, arheologii au devenit interesați de acest loc, iar la mijlocul secolului al XIX-lea, italianul Gavazzi a vizitat San Agustin pentru a face schițe ale statuilor.

Cincizeci de ani mai tîrziu, profesorul de arheologie Carl Stempel a mers pe urmele generalului și chiar a făcut cîteva mulaje de pe statui, descoperind că unele dintre ele sînt morminte. Cu toate acestea, el nu a găsit oase acolo, presupunînd pe bună dreptate că ele fie s-au descompus definitiv, fie au fost luate de fiare.

Ca urmare a cercetării ulterioare, au fost numărate aproximativ 328 de istukani de piatră, fiecare dintre ei fiind unic. Trăsăturile lor commune sînt doar dinți uriași, ascuțiți și privirea feroce. Mulți monștri strîng în labe bebeluși întorși cu capul în jos. O parte din statui strîng în labe un cuțit, cealălaltă - un stilou pentru scriere. Mai multe figure devorează embrionii umani.

În centrul acestei mulțimi de istukani de piatră se înalță un dolmen, format din două statui și două coloane, susținînd o placă de piatră imensă, asemănătoare cu bolta templului. Statuile strîng în labele cu gheare un topor, pe capete au căști, iar deasupra lor plutesc imagini care seamănă cu spirite cerești. Toată această splendoare este sculptată din granit, care pur și simplu nu există în aceste locuri. Este îngrozitor să ne imaginăm de cîtă forță a fost nevoie pentru a aduce aceste statui în locul lor actual. Cu toate acestea, există sculpturi din roci vulcanice poroase și chiar gresie simplă.

Analiza spectrală a rocilor a indicat faptul că primele figuri din San Augustin au fost create în 800 î.HR. Ansamblul arhitectural este mai antic decît piramidele din Egipt. Însă noi cunoaștem constructorii piramidelor, de la arhitecți la sclavii simpli. Putem cunoaște chiar și detalii, cum ar fi cantitatea de pîine consumată în timpul construcției. Iar autorii acestor idoli noi nu-i vom afla niciodată.

Ornamentul care acoperă Statuile este complicat, uneori printre ele există figuri cu o față dublă. Paleontologii au presupus că vechii zidari au vrut să arate prin aceasta întîlnirea a două creaturi, dintre care, în cele din urmă, reiese a treia. Se spune că aceste sculpturi avertizează omul asupra pericolului ascuns în spatele lor. Nu există o opinie unică.

Acest loc demult este inclus în lista patrimoniului UNESCO. Ghizii spun că mulți oameni care au vizitat acest loc, se întorc de cele mai multe ori, deoarece idolii de piatră, ca și cum nu ar lăsa oamenii să plece. Există o legendă despre un olandez care, timp de douăzeci de ani, în fiecare an, vine aici de ziua sa de naștere pentru a trece pe aceeași cale printre statui și pentru a se întoarce acasă. Nimeni nu știe de ce el face acest lucru. Iar olandezul tace și dosar zîmbește misterios.

Загадочные статуи долины САН-АГУСТИН (Фото)

Загадочные статуи долины САН-АГУСТИН (Фото)

Загадочные статуи долины САН-АГУСТИН (Фото)

Загадочные статуи долины САН-АГУСТИН (Фото)

Загадочные статуи долины САН-АГУСТИН (Фото)

Загадочные статуи долины САН-АГУСТИН (Фото)

Загадочные статуи долины САН-АГУСТИН (Фото)

Загадочные статуи долины САН-АГУСТИН (Фото)

Marţi, 21 aprilie 2020
Vizualizări: 234

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
271
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
122
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
163
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
99