Stupii „Flow Hive”

/ Vizionări: 5028
Tag-uri: , ,

Este întotdeauna interesant cînd în anumite domenii și tehnologii are loc o „revoluție”. Cu pretenții la o revoluție în apicultură au venit doi australieni – tată și fiu – Stewart și Cedar Anderson, care au prezentat un stup de generație nouă Flow HIve. Este rezultatul unei munci experimentale de 10 ani. Noutatea constă în anumite rame din plastic cu celule în interior, instalate deasupra blocului cuibului.

Este întotdeauna interesant cînd în anumite domenii și tehnologii are loc o „revoluție”. Cu pretenții la o revoluție în apicultură au venit doi australieni – tată și fiu – Stewart și Cedar Anderson, care au prezentat un stup de generație nouă Flow HIve. Este rezultatul unei munci experimentale de 10 ani. Noutatea constă în anumite rame din plastic cu celule în interior, instalate deasupra blocului cuibului. După ce aceste rame sînt umplute cu miere și sigilate, apicultorul, cu ajutorul unei manivele întorc mecanismul, care mișcă jumătățile de celule unele față de altele, fapt ce permite ca mierea să curgă de-a lungul tubului direct într-un recipient pregătit dinainte. Odată cu rotirea manivelei înapoi, celulele revin la loc. Iar albinelor nu le rămîne decît să care altă miere și să sigileze celulele. Imixtiunea în viața stupului este minimă.

Totodată, o parte a stupului are o ferestruică transparentă – se poate monitoriza viața din stup, starea familiei și, astfel, pot fi observate unele probleme. Sună interesant, nu-i așa?

Desigur, orice invenție necesită o verificare la durabilitate și ridică o mulțime de întrebări.

FLOW HIVE nu e o construcție ieftină (deși, ca de obicei, deja au apărut și analoage chinezești) – face oare? Ținînd cont de prețul ramelor obișnuite?

În Australia, probabil, aceasta funcționează perfect, dar au văzut oare autorii iernile din Rusia? Cum e cu iernatul? Pereții stupului sînt cam subțiri. Este nevoie de o adaptare la condițiile noastre?

La aceste și alte întrebări vom răspunde în cadrul conferinței „Apicultura naturală” pe 19 noiembrie 2016 la Moscova, unde va exista posibilitatea de a studia ramele Flow HIve și de a vă face propriile impresii despre această noutate tehnologică interesantă.

Autorul articolului Ivan Pigalev

(https://vk.com/ivanpigarev), Podmoskovie, proprietarul unui stup de acest fel.

 

Sursa: nazemle.club


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.