ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sucurile carbogazoase indulcite imbatranesc la fel ca fumatul
 

Consumul de sucuri carbogazoase indulcite cu zahar poate face anumite celule din organismul uman sa imbatraneasca mai rapid, sugereaza noile cercetari.

Studiul, publicat in aceasta saptamana in Jurnalul American de Sanatate Publica, ajunge la concluzia ca un consum de bauturi carbogazoase indulcite cu zahar duce la imbatranirea prematura a celulor albe din sange. Cercetatorii de la Universitatea din California, San Francisco, spun ca aceste bauturi pot avea un impact asupra sanatatii celulelor albe din sange comparabil cu efectul fumatului – persoanele care beau astfel de sucuri carbogazoase in mod regulat se expun unui risc mai mare de diabet zaharat, boli de inima si accidente vasculare cerebrale.
Cercetatorii au studiat celulele albe din sange la adultii sanatosi, in special verificand zona de la capetele cromozomilor (telomeri) din ADNul participantilor la studiu.

Aceste telomeri sunt esential pentru diviziunea celulara si in mod natural cu trecerea timpului se scurteaza. Cand un telomer devine prea scurt, celula sa moare. Astfel, oamenii de stiinta considera ca telomerii mai lungi inseamna ca esti sanatos si mai tanar, in timp ce telomerii mai scurti inseamna ca esti mai putin sanatos si imbatranesti mai repede.

Cercetatorii au analizat datele din perioada 1999-2002 din studiul National de Sanatate si Nutritie din Statele Unite care a inclus informatii despre consumul de bauturi indulcite cu zahar, sucuri dietetice si consumul de sucuri din fructe in randul participantilor.

Vizand influenta asupra obezitatii cercetatorii au descoperit ca un consum de sucuri carbogazoase indulcite cu zahar a fost asociat cu telomeri mai scurti, nu au gasit nici o legatura intre lungimea telomerilor si sucul dietetic, iar consumul de suc 100% din fructe a fost asociat cu telomeri usor mai lungi.

Aproximativ unul din cinci adulti din cadrul studiului a admis ca bea o doza de suc carbogazos (330 ml) in fiecare zi. Acest consum zilnic ar putea egala cu 4.6 ani de imbatranire suplimentara, potrivit studiului.

Asociatia Americana pentru Sanatatea Inimii considera ca cel mai bun mod de a mentine atat o greutate sanatoasa cat si de a reduce riscul bolilor de inima este de a limita consumul de zahar adaugat (in alimente) la maximul de 150 de calorii pe zi pentru barbati si 100 de calorii pe zi pentru femei. O doza de suc carbogazos normal are intre 140-170 de calorii si aproximativ 40 de grame de zahar.

Sursa: ecomagazin.ro

Citiţi de asemenea

Nadejda Mazurova, doctor în psihologie, despre influența desenelor animate asupra psihicului copiilorDe ce astăzi copiii...
48
Dacă nu ați auzit niciodată cuvîntul "Dolmen", atunci probabil că veți întreba: "Ce este aceasta?”Dolmenele sînt una d...
42
Natura a înzestrat cu o încredibilă longevitate baobabul african - se cunosc exemplare, a căror vîrstă este mai mare de ...
46
Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu nu...
287