ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Suedia și-a propus să devină prima naţiune a lumii care să nu mai depindă de combustibili fosili

Prim-ministrul Suediei, Stefan Löfven, a declarat recent la Adunarea Generală a ONU că națiunea sa de 10 de milioane de oameni va deveni „unul dintre primele state care va reununța la folosirea combustibililor fosili.”

Anunțul său vine într-un moment în care 146 de națiuni au făcut promisiuni de a reduce emisiile de carbon, în cadrul discuțiilor COP21 de la Paris, începând de luna viitoare, scrie triplepundit.com.

Löfven și guvernul său au făcut o declarație curajoasă, una care i-a determinat pe mulți comentatori să se întrebe cum va reuși Suedia să realizeze acest lucru, dacă va reuși vreodată.

Adevărul este că țările nordice au deja un istoric puternic atunci când vine vorba de acțiune privind schimbările climatice și cele legate de proiectele de energie regenerabilă.

Danemarca, de exemplu, a atins un record în luna iulie atunci când turbinele eoliene ale țării au produs într-o singură zi 140% din necesarul de energie electrică, dintre care o parte a fost exportată țărilor învecinate.

Bogată în petrol, Norvegia produce aproximativ 99% din electricitate din energia hidroelectrică, și se poate lăuda cu cei mai numeroși proprietari de vehicule electrice de pe planetă.

Islanda, la rândul ei, a știut să își valorifice generoasele surse geotermale, producând aproximativ 85% din necesarul de energie din surse regenerabile.

Astfel, cu o asemenea „competiție”, cum ar putea Suedia să devină prima țară care utilizează exclusiv energie regenerabilă?

Realitatea este că cea mai mare țară din Scandinavia a făcut deja progrese spre îndeplinirea acestui obiectiv. În prezent, aproape 80% din energia electrică a Suediei nu este generată de combustibili fosili. Provocarea, totuși, este că o mare parte a acestei puteri provine din energia nucleară.

Timp de zeci de ani, guvernul țării a promis că va dezafecta centralele nucleare. Acum, executivul susține că are un plan ambițios, menit să scape Suedia de combustibili fosili.

În 2016, Ministerele de Energie și de Mediu ale țării vor cheltui aproximativ 4,5 miliarde de coroane (545 de milioane de dolari) pe proiecte de cercetare care vor viza tehnologia celulelor solare, inovarea mașinilor electrice și alte proiecte ce țin de eficiența energetică.

De asemenea, Suedia nu investește bani doar în interiorul granițelor sale – o parte dintre aceste fonduri vor fi cheltuite pentru proiecte de dezvoltare durabilă în străinătate, în țările mai sărace. În acest sens, Suedia speră să determine statele bogate să facă același lucru.

„Ţările dezvoltate au responsabilitatea specială de a face un tranzit rapid la sistemele de energie curată”, a declarat Isabella Lövin, Ministrul suedez pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, „şi în acelaşi timp să sprijine ţările în curs de dezvoltare să treacă direct la energia din surse regenerabile.”

Suedia nu și-a stabilit un termen exact pentru acest obiectiv, însă planul său de a deveni o societate lipsită de combustibili fosili începe cu o reducere rapidă a emisiilor până în 2020 în capitala țării, Stockholm.

 

Sursa: solar-magazin.ro

Luni, 19 octombrie 2015
Vizualizări: 2598

Citiţi de asemenea

Obiectul este situat în orașul turc Egil. Conform istoriei oficiale, se crede că Egil este "leagănul" multor civilizații...
54
1. Eu nu știu calea spre succes. Dar știu că calea către eșec este dorința de a mulțumi pe toată lumea.2. Nu există logi...
91
Cascada de centrale electrice de pe Nistru va distruge în totalitate acest rîu, deoarece el deja acum nu este foarte adî...
89
Autorul acestui articol este reputatul savant rus Valentin Catasonov, pronosticurile căruia privind situația cu pandemia...
86