Sundolier — sistem de iluminare naturală
Sundolier - sistem de iluminare naturală
Iluminarea sediului este unul dintre elementele principale ale cheltuielilor pentru energie electrică. Chiar şi în zilele însorite, în multe încăperi funcţionează iluminareф artificială, deorece fluxul luminos de la ferestre nu este de ajuns. Acest lucru este valabil mai ales pentru încăperi de tip ndustrial şi săli de comerţ în care acces de lumină exterioară este limitat din cauza unei serii de factori, iar necesitatea de iluminare de calitate este foarte acută. Toată lumea ştie că una din regulile de bază ale merchandising-ului (merchandising - suma metodelor, practicilor şi operaţiunilor întreprinse în scopul promovării şi susţinerii activităţii comerciale –trad.) “În spaţiul comercial nu ar trebui să fie colţuri întunecate”. Deci strălucesc, chiar şi leduri (lămpi de economisire a energiei electrice), ziua şi noaptea, indiferent de vreme, de ore de zi şi an, arzând cărbunele în centralele termice şi, ca rezultat, compromiţând starea de sănătate nu doar a minerilor, ci şi a planetei.
Noul sistem Sundolier foloseşte lumina naturală pentru a ilumina camere şi săli. Acest dispozitiv colectează razele soarelui cu ajutorul unei oglinzi parabolice, şi printr-un sistem de oglinzi şi lentile transmite lumina, concentrată într-o lustră specială, amplasată în încăpere. Această lustră risipeşte, în mod eficient, lumina în cadrul camerei, umplând-o cu lumina soarelui reală, cu cheltuieli minime de energie, care se consumă numai pentru funcţionarea serverilor de transmisiune, trimiţând acest receptor de soare în direcţia poziţiei actuale a astrului. Pe foto observăm un mic panou solar, care, probabil, alimentează şi electronica de control. Nu e de mirare că compania susţine că această lumină este produsă fără costuri suplimentare de energie.
Sundolier a fost elaborat de compania Sunflower Corporation pentru iluminarea camerelor de la 100 până la 250 de metri pătrati. Lumina zilei permanentă se obţine prin intermediul a două oglinzi şi a unui sistem de urmărire şi de poziţionare, direcţionat în două părţi, care canalizează lumina spre un tunel transparent special. Din cauza nivelului înalt de concentrare a fluxului de lumină, care poate fi dăunător pentru vedere, există nevoia de a utiliza o lustră specială de împrăştiere, care distribuie uniform lumina în toate direcţiile.
Lustra specială dispersează fasciculul de lumină concentrat
Deşi aparatul permite iluminarea încăperii cu lumina soarelui, chiar dacă nu există ferestre, în cursul exploatării apar câteve probleme. În primul rând, lumina soarelui este foarte instabilă şi, prin urmare, iluminarea poate varia foarte mult de la foarte luminoasă până la foarte slabă, dar acelaşi neajuns se referă şi la ferestrele ordinare. În al doilea rând, fluxul dens al luminii provoacă încălzirea suplimentară a construcţiei, astfel încât canalul de conductă de lumină trebuie să fie suficient de mare pentru a reduce acest efect.
Principalul avantaj al acestei invenţii este capacitatea de a ilumina încăperi întunecate, închise pentru lumină sănătoasă, şi, astfel, să ocupe puţin spaţiu, de exemplu, pe acoperiş.
De ce avem nevoie de lumina solară?
În clasele de învăţământ lumina naturală îmbunătăţeşte procesul de învăţamânt a studenţilor şi sporeşte productivitatea. Conform cercetărilor Comisiei pentru Energetica din California, studenţii demonstrează amelioararea procesului de învăţământ cu 21%, comparativ cu studenţii care studiază cu lumina artificială.
Potrivit unui alt sondaj, care a acoperit 21000 de studenţi din diferite instituţii de învăţământ, studenţii din clasele mai luminoase au demonstrat o viteză mai mare de însuşire a matematicii cu 20% şi cu 26% mai rapid au realizat testul de lectură. Potrivit altor surse, elevii din clasele cu lumina de zi au depăşit tovarăşii săi, fără aceasta cu 5-14%.
În orice caz, lumina solară de zi este cea mai bună lumină disponibilă pentru sănătatea umană. Deci, planificaţi afaceri, care necesită o atenţie maximă, pentru ore de zi.