ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Supraconductoare au ajuns şi la Coreea de SudSupraconductoare au ajuns şi la Coreea de Sud


Coreea de Sud  a  comandat cel mai mare lot de cabluri supraconductoare, care vor fi utilizate în reţelele electrice de  Seoul pentru a asigura reducerea pierderilor de energie electrică în timpul transportului către consumator.

Mai mult de o sută de ani în urmă, fizicianul danez Heike Kamerlingh Onnes a constatat că rezistenţa electrică de mercur scade la zero, dacă vom plasa metalul în heliu lichid, astăzi supraconductoare sunt folosite în trasee puternice de reţele electrice.

Materialele superconductoare sunt capabile să transporteze în aceeaşi secţiune a conductorului energie de 10 ori mai mult, decât cablururi obişnuite din sârmă de cupru. Desigur, o parte din energie va fi utilizată pentru menţinerea unei temperaturi scăzute a supraconductorului cu ajutorul azot lichid, cu toate această, pierderile de putere vor fi mai mici, decât în cabluri obişnuite, realizate din cupru, care transformă în căldură de la 7 până la 10 la sută din electricitate. Prin urmare, un număr tot mai mare de ţări, inclusiv Coreea de Sud, încearcă să reducă la minim pierderea energiei electrice în reţelele, în special, în lumina introducerii tehnologiilor inteligente Smart Grid şi posibilităţii transportului electric de a intra în scenă.

Toate aceste etape sunt verigi ale unui lanţ: centrale electrice, linii de transmisie a energiei electrice, controlul şi monitorizarea consumului,  stocarea energiei, consumul rezonabil. Optimizarea fiecăui dintre aceste blocuri duce la o creştere extraordinară a eficienţei sistemului.

Compania sud-coreeană, LS Cable a comandat livrarea de mai mult de 3 milioane de metri de cablu superconductor de la compania americană American Superconductor.

Acest fir supraconductor a fost confecţionat dintr-un compus ceramic al oxidului de cupru cu ytriu bariu (YBCO - Ibom), care este unul dintre supraconductoare de temperatură înaltă, descoperit în 1986. Acest material păstrează proprietăţile de supraconductibilitate la temperaturi relativ ridicate - 93 K sau de -180 C, ceea ce înseamnă că acesta poate fi răcit cu azot lichid.

În contrast cu supraconductoare "fierbinţi", supraconductoare, realizate din metal, urmează să fie răcite la o temperatură sub 30 Kelvnov sau -243 grade Celsius, folosind heliu lichid, ceea ce le face foarte scumpe şi  improprii pentru uz comercial.

Mai mult de 25 de ani a trebuit pentru a aduce supraconductor "fierbinte" la producţia de masă, deoarece a fost foarte dificil să se găsească o modalitate de a produce conductoare suficient de flexibile din ceramică fragilă. Prin urmare, pentru a da conductorul proprietăţile cuvenite a fost necesară utilizarea acoperirilor din cupru, otel inoxidabil sau bronz, care au redat materialul rezistenţa necesară.

Înlocuirea reţelelor existente prin cele supraconductoare nu este o sarcină la fel de grea cum ar părea de la început, deoarece sistemul de răcire a conductorilor este deja utilizat pentru îndepărtarea excesului de căldură de la operatorul de transport din cupru. "Trebuie doar să înlocuiţi frigiderul", - a declarat profesorul Anthony Carrington de la Universitatea din Bristol.

De fapt, diferenţa dintre un conductor şi un supraconductor este disponibilitatea  echipamentului suplimentar ieftin, care pompează lichidului de răcire prin cablu, şir din afără este chiar imposibil de a distinge cablul obişnuit de la cel supraconductor.

În viitorul apropiat China omniprezentă  intenţionează să introducă tehnologia supraconductoare în trasee electrice ale ţării. SUA planifică să fuzioneze trei reţele de alimentare majore cu folosirea cablurilor supraconductoare, ceea ce va duce nu numai la scăderea perderilor de electricitate, dar în general va mări eficienţa de transport şi de generare a energiei electrice.

 


Sursa cu link pe nature.com

Sâmbătă, 23 octombrie 2010
Vizualizări: 3722

Citiţi de asemenea

Și Pascal, și Pușkin, și Lomonosov, și Mendeleev.Dar o oarecale Lenocika de șaptesprezece ani spune: "Mă cam îndoiesc că...
53
Rezultatele sînt uimitoare!Astăzi, adesea consumăm alimente dăunătoare, prelucrate, precum și numeroase băuturi dulci și...
105
Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
338
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
193