Suriţa — o băutură extraordinară, care era pregătită de strămoșii din Rusia!
Mîncarea cea mai sănătoasă sunt alimentele naturale din regiune, același lucru se poate spune şi despre băuturi.
Ierburile din grădină, cele sălbatice şi miresmatice, toate sunt bune pentru a pregăti Suriţa, băutura preparată din timpurile străvechi de către strămoşii poporului rus.
Cel mai neobişnuit la ea este gustul. Iar, gusturile pot fi cît îţi pofteşte sufletul.
Dacă veţi pune frunze de fragi, mentă veţi obţine un gust, în cazul în care puneţi zmeură, tarhon, mere, un alt gust. Dar, în cazul în care coada şoaricelului, coacază, etc, un al treilea.
Puteți pune într-un borcan de trei litri odată toate ierburile, umplându-l aproximativ cu o treime sau fiecare plantă în vas separat. Apoi se toarnă apă de izvor, dacă este cazul, la dorinţă se adaogă 150 g de miere, se acoperă cu tifon și se ţine la soare timp de trei zile. Asta este diferența: nu într-un loc cald la întuneric, ci la soare. Ca soarele să rămână în această băutură.
În cazul în care zilele sunt calde, atunci frunzele le înlăturăm în două zile. Dacă, dimpotrivă, le puteți lăsa un pic mai mult.
În timpul iernii băutura se prepară din ierburile uscate. Se infuzează pur şi simplu stînd pe masă la bucătărie.
Apoi, se îndepărtează frunzele și se toarnă conținutul într-o sticlă. Suriţa este gata! Sănătate!