Surița – o băutură neobișnuită
Ierbule din grădină, florile mirositoare, toate sunt bune pentru a pregăti o băutură pe bază de plante și miere, numită surița.
Cel mai uimitor este gustul. Iar gusturi sunt o mulțime. Dacă veți utiliza frunze de zmeură și mentă – veți obține un gust, dacă veți pune tarhun, frunze de zmeură, de măr – altul. De coada șoricelului, coacăze etc.
Puteți pune într-un borcan de trei litri toate ierburile, pînă la o treime din volum, sau fiecare iarbă aparte. Apoi turnăm apă de izvor, dacă aveți, plus 150 g de miere. Acoperim cu tifon și lăsăm pe vreo trei zile la soare. Nu în loc întunecat, ci la soare. Pentru ca soarele să rămînă în băutură.
Pe timp de arșiță, băutura se filtrează peste două zile.
Iarna, această băutură se prepară din ierburi uscate. Recipientul se ține la bucătărie.