ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Tablouri uimitoare din … iarbă

Ce știm de spre iarbă? Doar că o putem găsi în orice colți al planetei! Ne gîndim la iarbă doar atunci cînd amenajăm rondul: să fie rezistentă la secetă sau ploaie, nu scumpă și să arate bine! Ne interesează și atunci cînd gătim… Iar pictorii britanici Heather Ackroyd și Dan Harvey au propus un proiect unic în lume: ei au transformat iarba într-o adevărată artă! Cuplul creează lucrări mari din iarbă vie – adevărate capodopere!

Secretul lor este destul de simplu: inițial, el cresc semințele timp de două săptămîni. Cînd semințele au crescu suficient, ei aplică pe pînză o pastă hrănitoare specială, în calitate de sol pentru iarbă. Germenii de iarbă sînt distribuiți pe întreaga suprafață a tabloului…

Mai departe are loc partea cea mai interesantă! Pînzele sînt plasate într-o încăpere întunecată, unde ferestrele sînt închise și nu pătrunde lumina. Pictorii iau un proiector, prin care proiectează pe pînză negativele foto ale imaginilor făcute de ei.

Anume în această stare tabloul se află în următoarele cîteva săptămîni: lumina de la proiector cade pe anumite sectoare ale tabloului. Acolo unde cade mai multă lumină, iarba crește abundent și este verde, iar unde e întuneric – mai slab și nu are o culoare atît de pronunțată.

Precum explică Dan, acolo unde lumina puternică cade pe iarbă, plantele produc mai multă clorofilă, mai mult pigment verde, iar în locurile unde e mai puțină lumină – iarba e mai deschisă la culoare. Și, în sfîrșit, acolo unde nu e lumină deloc, iarba crește, dar foarte încet și are o nuanță galbenă. Astfel, pe pînză se obține o reflecție a unei poze alb-negru, dar în nuanțe de verde și galben.

Pictorii și-au elaborat tehnica de lucru prin metoda probelor și greșelilor. A fost un fel de experiment global, în cadrul căruia ei au încercat să creeze „pixeli vii”. Heather Ackroyd spune că metoda lor de lucru este foarte interesantă, neobișnuită și fenomenală. Dacă veți egala molecula de clorofilă cu pixelul, atunci putem spune că pictorii își creează tablourile, alternînd numărul de pixel pe un centimetru.

Este uimitor, dar dacă aceste pînze vii sînt udate și ținute în încăperi întunecoase, ele pot rămîne mult timp vii și aprinse!

Însuși pictorii spun că au dorit, utilizînd natura, să transmită un mesaj important tuturor, să ne spună cît de frumoasă este natura:

— Dacă veți privi în urmă, veți vedea că în ultimii cinci ani, viața noastră s-a schimbat mult. Schimbările climatice, accelerarea ritmului vieții, creșterea orașelor… Noi prejudiciem natura și știința ne demonstrează acest lucru. Noi considerăm că oamenii trebuie să ocrotească natura și să-și corecteze, cel puțin, acțiunile, ce dăunează mediului ambiant! Totul duce la autodistrugere. Noi trebuie să ne regîndim comportamentul nostru, să înțelegem ce înseamnă să trăiești pe această planetă – este o parte importantă a acestui puzzle, spun pictorii.

Удивительные картины сделанные из травы

Удивительные картины сделанные из травы

 

Источник: rodovid.me

Citiţi de asemenea

1. Shosha. Hibridul se autopolenizează. Începe să dea roadă în a 40-a zi. Coaja este subțire, cu spine și pubescență. Ca...
33
"Vă prezint mărul fericit (stînga) și mărul trist (dreapta). Acestea sînt două jumătăți ale unui măr. Pe 20 mai le-am pu...
28
O companie rusească care prestează servicii de telecomunicații, servicii digitale și media în Rusia, Armenia și Belarus ...
25
Nu demult am aflat că în Moldova există ruinele uneia dintre cele mai mari băi de pe vremea Hoardei de Aur. Despre asta ...
21