Ţara Soarelui Răsare dezvoltă tehnologii solare

Ţara Soarelui Răsare dezvoltă tehnologii solare 

 

Sanyo a construit în Japonia o uzină de producere a bateriilor pentru vehicule electrice
Sanyo a construit în Japonia o uzină de producere a bateriilor pentru vehicule electrice

La începutul lunii aprilie 2012, corporaţiile japoneze, Kyocera şi IHI, împreună cu Mizuho Corporate Bank, au anunţat despre planurile comune de a construi în partea de sud a Japoniei, o centrală electrică fotovoltaică cu o putere de 70MW. Aceasta va fi situată în oraşul Kagoshima, din prefectura cu acelaşi nume, pe insula Kyushu, separată de insula mare Honshu de strîmtoarea Kanmonskim.

 

Scopul creării mega-centralei electrice este rezolvarea situaţiei critice care s-a creat în urma cutremurului din sudul Japoniei, tsunami şi accidentul ulterior la centrala nucleară de Fukusima din anul trecut. Brusc a apărut o necesitate urgentă, de a crea o infrastructură nouă, care ar asigura necesităţile energetice ale ţării: de la momentul cutremurului din Japonia, s-au închis toate centralele nucleare, cu excepţia uneia. Ca răspuns, guvernul japonez a emis un program de introducere a tarifelor preferenţiale pentru a încuraja energia regenerabilă. Pe fundalul modificărilor va fi construită o nouă centrală în Kagoshima, una din multele, concepute pentru a asigura pe deplin populaţia cu energie verde inofensivă.

Proiectul va uni forţele celor trei companii - Kyocera Corporation, care are 35 de ani de experienţă în domeniul energiei solare, IHI Corporaţion, ocupînd o poziţie activă în promovarea şi utilizarea energiei regenerabile şi Mizuho Corporate Bank, cu o experienţă financiară bogată.

 

Ţara Soarelui Răsare dezvoltă tehnologii solare 

Planul de conservare a biodiversităţii — rezultatul unei reuniuni internaţionale a reprezentanţilor din 200 de ţări în Japonia
Planul de conservare a biodiversităţii — rezultatul unei reuniuni internaţionale a reprezentanţilor din 200 de ţări în Japonia

 

În cadrul acordului, Kyocera Group, va oferi pentru crearea centralei electrice 290.000 de module fotovoltaice multicristaline, precum şi va asigura participarea parţială la construcţii şi întreţinerea sistemului. IHI Corporation, va aloca un teren destinat pentru construcţii, iar Mizuho Bank, va asigura finanţarea proiectului. Mai tîrziu, se planifică crearea unei noi companii, responsabile pentru funcţionarea centralei solare, majoritatea acţiunilor căreia îi va aparţine Kyocera.

Noua centrală, numită Kagoshima Nanatsujima Mega-Solar Power Plant, va ocupa o suprafaţă de 1,27 kilometri pătraţi. După cum se vede din desenele de proiectare, cea mai mare parte din acest spaţiu este situat deasupra apei, echipamentul va fi parţial situat pe un doc plutitor sau pe o movilă special creată în acest scop. La finalizarea construcţiei, centrala electrică fotovoltaică, va produce anual 79000 MWh de energie electrică, un volum suficient pentru a furniza electricitate la 22 de mii de case şi a reduce emisiile de CO2 cu 25.000 de tone pe an. Astfel, centrala va deveni oficial cea mai mare companie electrică fotovoltaică din Japonia, oferind 40% din energie solară furnizată de piaţa internă în anul 2011.

Programul de tarifare preferenţială, care va intra în vigoare pe 1 iulie 2011 a acestui an, va încuraja investiţiile financiare în energie alternativă, oferind contracte pe termen lung întru reducerea tarifelor pentru companiile care doresc să construiască astfel de centrale electrice, similare cu cea din Kagoshima. Japonia are nevoie să înlocuiască sursele de energie pierdute şi companiile, una după alta îşi anunţă planurile privind crearea întreprinderilor energetice verzi.

 

Ţara Soarelui Răsare dezvoltă tehnologii solare 

 

Între timp, Kyocera şi partenerii şi-au asigurat sprijinul administraţiei locale şi intenţionează în curînd să găsească noi sponsori care doresc să ajute la construirea centralei electrice. Pentru a finaliza acest proiect, ei vor avea nevoie de 25 miliarde de yeni (circa 309 milioane de dolari SUA). Lucrările însăşi, vor începe la începutul lunii iulie, imediat după lansarea programul de tarife preferenţiale, care au făcut "evoluţia verde" nu numai posibilă, dar şi profitabilă. Se pare că este cazul, cînd se spune "tot ce se face e spre bine".

 

 

Sursa: facepla.net