Tehnologiile antice au ajutat oamenilor să supraviețuiască încălzirea globală
Oamenii de astăzi se confruntă cu încălzirea globală cauzată de activitatea antropologică, dar de fapt, nu suntem primii care se confruntă cu schimbările climatice. De exemplu, în intervalul între 800 și 1400 lumea a fost cu 0,2 grade mai caldă decît indiciu mediu în acel mileniu. În aceeași perioadă au apărut și s-au prăbuşit civilizații mari, cum ar fi Maya în America Centrală și Imperiul Khmer, care a construit un templu-munte Angkor Wat în Cambodgia de azi.
Aceasta perioadă medievală de încălzire, cum o numesc oamenii de ştiinţă, a adus în diferite părți ale lumii, noi condiții meteorologice dure . Același lucru se așteaptă şi de la schimbările climatice actuale. Deoarece pe ordinea de zi stau probleme de geo-inginerie și de alte tehnologii pentru a contracara consecinţele schimbărilor climatice antropogene, jurnalul Facepla.net face o trecere a mijloacelor și dispozitivelor tehnologice utilizate de culturile antice, pentru a combate creșterea temperaturii, precipitațiilor și secetei.
Doi ani sunt suficienţi: Maya
Înainte de perioada medievală de încălzire, Maya erau conștienți de faptul că trăiesc într-un mediu înconjurător dur, cu o tendință spre secetă. Potrivit arheologului, Brian Fagan, care a scris o carte despre modul de răspundere a culturilor antice în perioada medievală de încălzire, Maya au fost meşterii neîntrecuţi în utilizarea raţională și stocarea resurselor acvatice.
Maya, au construit piramide de piatră vide, care au fost în măsură să stocheze suficientă apă pentru a iriga fermele în perioada de doi sau trei ani de secetă. Clasele nobile de Maya, au creat în jurul resurselor acvatice ritualuri întregi - o reacție umană normală la stocurile limitate de apă, - spune Fagan - și au declarat oamenilor simpli că pentru a avea ploi și recolte mari, ei ar trebui să facă apel la zei.
Atunci cînd încălzirea globală a adus în regiune secete de durată, pe care piramidele nu le-au putut învinge, oamenii simpli s-au revoltat și au început să părăsească orașele. În același timp, clasa superioară a continuat să ducă războaie cu vecinii lor, chiar și atunci cînd rezervele de alimente s-au epuizat considerabil. Maya nu au făcut nimic pentru a se adapta la schimbările climatice.
Împreună cu factorul social, incapacitatea Maya de a face față secetei lungi, a devenit cauza căderii civilizației, consideră Fagan și Haug Gerald, care studiază clima antică. Aproximativ 90% din populaţia Maya a dispărut.
"A fost cel mai mare colaps al societății umane cunoscute de noi", - a spus Haug.
Lecţii din trecut: Chimu
Oamenii din tribul Chimu, care au populat coastă Peru la o distanţă de 3 mii de kilometri spre sud de teritoriul Maya, au dezvoltat tehnologii de control al inundațiilor și secetelor. Ei au învățat din greșelile predecesorilor lor, cultura Mochica, numărul populației căreia a depășit stocurile de alimente.
Chimu au avut noroc. În acele timpuri, majoritatea oamenilor din întreaga lume mureau înainte de a ajunge pînă la 30 de ani, deoarece a fost dificil de a transmite înțelepciunea poporului. Însă, memoria generațiilor a fost un factor-cheie în scopul de a supraviețui schimbărilor climatice. Este necesar de a gîndi și a planifica măsurile legate de lupta cu schimbările climatice în perspectivă de termen lung, consideră Fagan.
Chimu, au construit baraje deversoare pentru canale, în scopul de a preveni eroziunea în timpul inundațiilor. Liderii au asigurat un control strict asupra teritoriului, aducînd alimente sau apă dintr-o regiune în alta, în funcție de locul în care a izbucnit dezastru. Cultura a supraviețuit perioada medievală de încălzire, încetîndu-şi existenţa, numai după cucerirea de către incaşi în anul 1470.
Perioada favorabilă pentru khmeri
Efectele încălzirii globale în Evul Mediu, nu au fost doar negative. În acele timpuri, pe teritoriul Cambodgiei contemporane, Regele Suryavarman II și adepții săi, au construit un templu-munte Angkor Wat și alte temple, folosind munca a sutelor de mii de oameni simpli. Societatea depindea de cîmpurile de orez inundate de musoni și de un sistem complex de canale pentru irigații. Tehnologiile antice au ajutat oamenii, să supraviețuiască încălzirea medievală globală
Aceste canale au servit în perioada grea a musonilor, explică Fagan. Însă clima a devenit mai rece, cauzînd Mica Epocă de Gheață. Regiunea a suferit mai multe perioade de secetă. Canalele au fost umplute cu noroi, însă din cauza structurii complexe acestea nu puteau fi curățate, consideră Fagan.
Khmerii au părăsit orașele, lăsînd în urma lor templele.
Nu doar tehnologii: Shoshone
O altă cultură antică s-a adaptat la schimbările climatice prin alte mijloace. "Deseori rolul îl joacă instituțiile sociale, comportamentul, cugetarea îndelungată", - remarcă Fagan.
Pentru Vestul American, perioada medievală de încălzire a adus două perioade de secetă de durată: una a durat 100 de ani, alta - 140. Oamenii care au locuit în regiune s-au adaptat datorită capacităţii de adaptare. Ei deseori s-au mutat prin teritoriul vast și s-au alimentat cu o mare varietate de plante și animale, ceea ce făcea dieta lor independentă de dispariție a unei sau altei specii de plante, din cauza lipsei de apă. Shoshone, au existat ca vînătorii și culegători excelenţi pe parcurs a 5-6 mii de ani, susţine Fagan, chiar și ţinînd cont de schimbările climatice.
Exemplu din timpurile noastre: seceta în Cornul Africii
Oamenii antici depindeau de agricultura fermieră cu recolte mici și este puțin probabil, că ei au fost în măsură să prezică vremea, spune Fagan. Prin urmare, au fost mult mai vulnerabili la schimbările climatice decît oamenii moderni. Cu toate acestea, chiar și astăzi, evenimentele meteorologice pot influența foarte mult istoria omenirii. Oamenii de ştiinţă au prezis El Niño, care a condus la secetă și foamete în Cornul Africii, în iulie 2011. Cu toate acestea, oamenii practic nu au făcut nimic pentru a combate foametea, pînă cînd nu au văzut știrile despre decese, spune Haug. "Comunităţile din trecut și din prezent, nu se grăbesc să răspundă la aceste lucruri", - menţionează omul de știință.
Haug și Fagan au tras parale, între civilizațiile antice și modernă. Fagan, consideră că oamenii trebuie să fuzioneze schimbările de comportament cu tehnologiile. Ultimele vor fi un ajutor de neprețuit, dar problema încălzirii antropice globale sau problema de alimentare cu apă la nivel mondial, nu pot fi rezolvate cu ajutorul tehnologiilor, crede savantul.
Potrivit acestuia, soluția constă în poziția socială: "Reieşind din analiza finală, răspunsul la schimbările climatice din trecut și din prezent este o chestiune de comportament uman".
Sursa: facepla.net