Terapia prin tango — un tratament medical
În timp ce dansul este o formă populară de mișcare, acum este dovedit medical că dansul, și mai ales de tangoul argentinian, are efecte terapeutice.
"Terapia prin Tango" este termenul aplicat scopurilor terapeutice și devine o modalitate populară de a imbunătăți viața multor pacienți. Prin dans, nu numai corpul este vindecat, dar și mintea este stimulată, astfel putînd ajuta persoanele care suferă de o gamă largă de afecțiuni, de la depresie, la fobii și la schizofrenie.
"Terapia prin Tango" a devenit recent o nouă formă de tratament pentru pacienții care suferă de boli neurologice, cum ar fi Parkinson și Alzheimer. Tratamentul anterior în cazul pacienților cu Parkinson includea exerciții obișnuite, cum ar fi mersul pe jos, dar studiile efectuate de Departamentul de Kinetoterapie de la Washington University din Canada, arata că coordonarea în tango se dovedește mai eficientă decît orice altă formă de exercițiu.
Tangoul conține unele manevre specifice, care sînt deosebit de benefice pentru persoanele cu maladia Parkinson. Vindecarea ar putea consta în faptul că pacientul trebuie să fie în alertă maximă pentru a planifica pașii următori în timpul dansului. Coordonarea necesara pentru a dansa stimulează creierul astfel încît pacientul să-și îmbunătățească echilibrul.
Întrebarea rămîne, cum se face că tangoul, cu cîntece ale unor povesti de dragoste tragice si muzică lentă, acesta muzica melancolica a devenit terapie, si nu muzica disco, cu ritmuri mai vesele, versuri inspirate și costume colorate? De fapt, merengue și salsa sînt două alte dansuri dovedite a avea efecte medicale, dar se consideră că cheia se află în faptul că tangoul este unul dintre puținele dansuri în care partenerii sînt într-o poziție de îmbrățișare, creînd un contact de stimulare cu efecte de vindecare. Și cu singuranță...îmbrățișarea este cea care vindecă.
Sursa: noi.md