ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Teritorii imense ale Chinei au foste restabilite și înverzite

Agroecologia permite reabilitarea ecosistemelor mari distruse.

Platoul Loess cuprinde peste 640 de mii de metri pătrați în cursul superior și mediu al rîului Huanhe. Loess- așa se numesc solurile periculoase supuse eroziunii, care sînt foarte sensibile la vînt și apă, au fost depuse pe platou în urma furtunilor, timp de mulți ani. Solul în această regiune este cel mai distructibil sol de pe pămînt.

În urma implementării programului de restabilire a ecosistemului platourilor loess în patru cele mai sărace provincii ale Chinei - Shanxi, Shaanxi și Gansu, și Regiunea Autonomă Mongolia Inferioară mai mult de 2,5 milioane de oameni au scăpat de sărăcie. Datorită implementării metodelor durabile în agricultură, veniturile fermierilor au crescut de două ori, ocuparea forței de muncă a fost diversificată, iar mediul nefavorabil a înviat.

Oamenii au văzut pentru prima dacă că veniturilor lor cresc de la aproximativ $70 pe an pe cap de locuitor pînă la $200 din contul sporirii productivității agriculturii și diversificării.

2,5 milioane de oameni și-au dublat veniturile, nivelul ocupării populației a crescut pînă la 87%, producția de cereale s-a majorat de la 365 kg pînă la 591 kg pe an.

Costul proiectului de reabilitare a platourilor loess a constituit $252 mln, adică cîte $100 pe cap de locuitor.

Totodată, în cadrul proiectului, echilibrul ecologic a fost restabilit într-un raion, care, potrivit multora, a depășit investițiile.

Depunerea apelor s-a redus brusc. Fluxul de apă din platou în rîul Huanhe a fost redus cu peste 100 de milioane de tone pe an. Eficientizarea controlului asupra precipitațiilor a redus riscul inundațiilor cu o rețea de baraje, fapt ce a contribuit la reținerea apei pentru orașe și agricultură, cînd cantitatea precipitațiilor e redusă.

Proiectul a contribuit substanțial la restructurarea agriculturii, corectarea mediului economici de piață și a creat condiții pentru menținerea durabilă a solurilor și apelor.

Înălțarea teraselor pe platourilor a necesitat construcția drumurilor, care facilitează accesul mijloacelor de transport, a tehnicii agricole și forței de muncă în aceste regiuni. Controlul eficient a transformat pămînturile neproductive anterior în zone de creștere a culturilor agricole, au ajutat la acumularea apei pentru populație și uz agricol și la reducerea riscurilor inundațiilor. Terasele au redus cheltuielile de muncă, fapt ce le-a permis fermierilor să practice noi tipuri de activități rentabile.

„Restabilirea ecosistemelor afectate este posibilă”. Ciinematografistul John D. Liu documentează proiectele de amploare de restabilire a ecosistemelor din China, Africa, America de Sud și din Orientul Apropiat, au evidențiat avantaje colosale pentru oameni și planetă la realizarea acestor eforturi pe scară globală.

 

Sursa: rodovid.me

Citiţi de asemenea

Hipertensiunea și ateroscleroza sînt cele două cauze principale care duc la afectarea circulației cerebrale.Încălcarea...
0
Într-o școală din Moscova un băiat a încetat să meargă la lecții. Nu merge o săptămână, două... Leova nu avea telefon, i...
535
Aceste plante nu sînt greu de plantat în propria grădină și chiar acasă pe pervazul ferestrei, dar vor fi de neprețuit...
963
Timp de multe secole, mierea a fost renumită printre oameni pentru proprietățile sale vindecătoare. Același lucru se p...
533