ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

The Guardian: Terra se confruntă cu schimbări climatice fără precedent
 

 

"Dacă credeți că lumea se încălzește, iar vremea devine tot mai anapoda, aveți dreptate, potrivit organizației pe lîngă ONU care studiază vremea și clima", scrie Alex Kirby în paginile publicației The Guardian.

 

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) afirmă că planeta noastră se "confruntă cu fenomene climatice extreme fără precedent, cu consecințe grave" între 2001 și 2010, cel mai fierbinte deceniu de la începutul măsurătorilor de temperatură moderne din 1850, notează publicația.

În raportul OMM "Clima globală 2001-2010: un deceniu al extremelor climatice" se analizează temperaturile și precipitațiile la nivel mondial și regional, precum și condițiile meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură din Europa și Rusia, uraganul Katrina în Statele Unite, seceta din Amazon, Australia și Africa de Est și inundațiile din Pakistan, relatează autorul articolului.

Topirea ghețarilor și expansiunea termică a apei de mare dovedesc că nivelul mării este în creștere anual cu aproximativ 3 mm, ceea ce este de aproape două ori mai mult decît tendința secolului al XX-lea, se spune în articol. "Nivelul oceanelor în ultimul deceniu era în medie cu 20 cm mai mare decît în 1880," se spune în raportul citat de The Guardian.

"Concentrația globală medie a dioxidului de carbon în atmosferă a crescut cu 380 părți per milion în 2010, ceea ce este cu 39% mai mare decît la începutul erei industriale în 1750," scrie publicația.

Raportul afirmă că temperatura medie a suprafeței pămîntului și oceanului pentru perioada 2001-2010 este estimată la 14,47°C, sau cu 0,47°C peste temperatura medie în 1961-1990, potrivit autorului articolului.

"Peste 370 000 de oameni au murit în ultimul deceniu ca urmare a condițiilor meteorologice extreme – căldură, frig, secetă, furtuni și inundații, potrivit Centrului de Cercetare a Epidemiologiei Dezastrelor. Aceasta este cu 20% mai mult decît în 1991-2000", notează ziarul.

"Dar OMM afirmă că a existat o reducere a mortalității în rezultatul uraganelor cu 16%, iar cu 43% - ca urmare a inundațiilor, în mare parte prin sisteme mai bune de avertizare timpurie (...), în ciuda creșterii populației în zonele predispuse la dezastre naturale", se spune în articol.

 

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 11 iulie 2013 12:27
Vizualizări: 1840

Citiţi de asemenea

Un bărbat din SUA, a chemat dezinsecția. El era îngrijorat  de zgomotele ciudate care veneau din pereți. Credea că ...
705
Talentul rar al fetei a atras atenția oamenilor de știință, muzicienilor și jurnaliștilor...
676
Așa se numește fenomenul în care fulgerul se formează într-un nor de cenușă care se ridică din gura unui vulcan în timpu...
1224
Să ne amintim cum a fost atunci, cînd natura ne-a arătat măreția sa, în proiectul foto al lui Maxim Ciumaș....
350