Tigrii din Regatul Bhutan — speranţă pentru supravieţuire
Tigrii din Regatul Bhutan - speranţă pentru supravieţuire
În septembrie 2010, pe site-ul BBC au apărut informaţii conform cărora echipa de filmare de la departamentul ştiinţelor naturale împreună cu un specialist în domeniul protecţiei mediului înconjurător, a găsit un grup de tigri, care trăiesc în statul din Himalaya, Regatul Bhutan, la o altitudine de 4.100 metri deasupra nivelului mării.
Potrivit BBC, echipa a filmat populaţia "pierdută" de tigri, care locuiesc la altitudini mai mari, decât alţi reprezentanţi ai acestei specii, cunoscuţi până în prezent. Această descoperire neobişnuită oferă speranţa de a uni împreună grupuri dispersate de tigri din Asia.
„Tigrii au fost întotdeauna locuitori junglei. Între timp, asupra zonei habitatului lor se efectuează o mare presiune. Dar acum noi ştim că ei pot trăi şi se reproduc la o altitudine, care este mult mai sigură pentru supravieţuirea lor, "- a declarat expertul în tigri şi în domeniul mediului înconjurător, Alan Rabinovici, care a condus expediţia.
Alan Rabinovici consideră că descoperirile lor ar putea fi de mare ajutor pentru realizarea planul de organizare a "coridorului asiatic", în care tigrii ar putea trăi în siguranţă de la oameni. Ideea de a uni multe grupuri dispersate de tigri pe un teritoriu comun. Acest lucru ar permite tigrilor să migreze în afara populaţiei, consolidând diversitatea lor genetică. "Bhutan este doar o verigă, care lipsea în acest coridor", - a spus Alan. Conform planurilor organizaţiei de conservare a mediului înconjurător Panthera, principalul coridor de tigri ar putea să se extindă pentru 2000 km de-a lungul poalelor munţilor Himalaya de le Bhutan şi Nepal, prin nordul Indiei, şi apoi prin Myanmar, ocupând o suprafaţă de 120.000 de kilometri pătraţi. Obiectivul următor ar fi unirea acestui coridor cu un alt coridor, care ar cuprinde Thailanda, Laos, Cambodgia şi Malaezia.
Potrivit World Wildlife Fund (WWF), în secolul trecut, populaţia de tigri la nivel mondial a scăzut de la 100.000 până la mai puţin de 3200 de exemplare. Majoritatea din aceste trei mii de tigri trăieşte în cadrul a 42 de enclave protejate din India, Sumatra, Orientul Îndepărtat rus, parţial Malaezia, Thailanda şi Laos. Dar şi aceste aşa-numite teritorii cedează treptat la atacul civilizaţiei, suferă de silvicultură şi braconaj şi au o mare nevoie de protecţie pentru a salva tigrii de la dispariţie.
În noiembrie 2010, treisprezece ţări cu tigri urmează să se întâlnească la Sankt Petersburg, Rusia, pentru a discuta planurile de creştere de două ori a populaţiei de tigri sălbatici până în 2022. Aşa-numitul "summit de tigri" este rezultatul activităţii The Global Tiger Initiative, fondat acum doi ani de către preşedintele Băncii Mondiale Robert B. Zoellick