ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Top 5 cele mai ecologice ţări din lume




 

„Indicele performanței ecologice” (Environmental Perfomance Index) sau EPI este metoda de cuantificare numerică şi analiză comparativă de eficienţă ecologică a politicii verzi din ţară. Acest indicator a fost dezvoltat dintr-un indice experimental de eficiență ecologică (Pilot Environmental Performance Index), publicat pentru prima dată în 2002 și destinat să completeze obiectivele ecologice, stabilite în cadrul dezvoltării umane internaționale ONU (U.N. Milenium Development Goals).

 

În 2010, Centrul de Drept Ecologic şi Politică (Center for Environmental Law & Policy) de la Universitatea Yale, în colaborare cu Centrul Rețelei de Informații Internaționale în Domeniul Ştiințelor Pământului (Center for International Earth Science Information Network) de la Universitatea Columbia, au stabilit EPI pentru evaluarea celor mai reuşite țări în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului în 2015. Pentru a realiza aceste obiective, țările ar trebui să combată sărăcia și bolile periculoase. În plus, este la fel de importantă pentru lume, asigurarea dezvoltării substanțiale a ecosistemului stabil.

EPI este o metodă de enumerare şi de iniţializare statistică a indicilor ecologici ale ţării ţinând seama de politicile sale verzi. EPI, de asemenea, se bazează pe un sistem de evaluare creat din doi factori principali: raţionalitatea ecologică și longevitatea ecosistemului (Vitality ecosistem). Longevitatea ecosistemului se formează din evaluări care includ o creștere a resurselor naturale, condițiile perfecte a mediului înconjurător și biodiversitatea. În plus, salubritatea mediului înconjurător (Environmental Health) reflectă problemele complexe cum ar fi surse de apă neigienice, poluarea aerului și maladiile.

 

5 самых экологичных стран мира

 

Potrivit totalurile din anul 2012 ratingul EPI a fost primit de următoarele cinci ţări care sunt cele mai ecologice la ziua de azi.

 

Elveția

Elveția se consideră cea mai frumoasă și cea mai ecologic stabilă ţară din lume. Natura care îți taie răsuflarea și privelişti pitorești ale țării, contribuie la succesul ei înfloritor. Cu toate acestea, nu toți rezidenții locali sunt adepți ai politicii verzi. Pentru a motiva oamenii la un stil de viață ecologic, guvernul elvețian a decis să impună o amendă pentru aruncarea necorespunzătoare a gunoiului. În ţară se aplică un întreg sistem de sortare și de reciclare a gunoiului și un sistem rigid de sancțiuni.

 

5 самых экологичных стран мира

 

Letonia

Cu o evaluare a longevităţii ecologice de 70.37, Letonia ocupă locul al doilea în lista celor mai verzi țări din lume. Natura neatinsă a Letoniei, demonstrează preocuparea locuitorilor de mediul înconjurător curat și sănătos, iar cantitatea resurselor naturale pe cap de locuitor depăşeşte media europeană.

 

5 самых экологичных стран мира

 

Norvegia

A treia ţară din listă, Norvegia, se confruntă cu efectele încălzirii globale și acesta este motivul principal pentru care oamenii încearcă prin toate mijloacele să protejeze țara de impactul distructiv al schimbărilor. Guvernul norvegian împreună cu populația munceşte din greu pentru a deveni un stat de carbon-neutru, reducând emisiile și restabilind echilibrul de dioxid de carbon în atmosferă.

 

 

Priveliștile uimitoare pot fi găsite prin toată Norvegia. National Geographic a introdus fiordurile norvegiene în lista atracţiilor mondiale.

 

Luxemburg

Luxemburg este proprietarul mândru al Centrului pentru Tehnologiile Mediului (CRTE), care este angajat în proiectarea ecologică, dezvoltarea surselor regenerabile de energie, analiza ciclului de viață și eco-construcții.

 

5 самых экологичных стран мира

 

Costa Rica

Guvernul din Costa Rica, merge pe urmele Islandei, luând-o drept exemplu de căutare și utilizare a surselor regenerabile de energie.

Națiunea are de gând să facă statul ei de carbon-neutru până în 2021.

 

5 самых экологичных стран мира

 

Timp de mai mulți ani, Costa Rica a efectuat tăierea pădurilor în scopul obţinerii spaţiului adecvat pentru agricultură, dar acum, țara este axată pe reîmpădurire, planificând plantarea a mai mult de 5 milioane de puieți în 5 ani.

 

 

Sursa: facepla.net

 

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
157
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
143
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
196
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
120