Top de 10 specii pe cale de dispariţie în următorii ani, potrivit WWF
Top de 10 specii pe cale de dispariţie în următorii ani, potrivit WWF
Din păcate, această listă din an în an numai creşte ..
Tigru. Potrivit studiilor recente, în sălbăticie, probabil, că au rămas nu mai mult de 3200 de tigri. Tigrii ocupă mai puţin de 7% din habitatul lor original, care a scăzut cu 40% în ultimii 10 ani. Defrişări şi braconajul pot provoca dispariţia unor populaţii de tigri, aşa cum s-a întâmplat în Asia cu rudele dispărute iavane şi balineze. Braconierii vânează tigrii în scopul obţinerii pielii frumoase, precum şi oaselor şi intestinelor, care sunt folosite în medicina tradiţională din Asia.
Ursul polar a devenit simbolul primelor victime, pierzând habitatului lor ca urmare a schimbărilor climatice. Multe populaţii de urşi polari sunt ameninţate cu dispariţie în următorul secol, dacă tendinţa de încălzire în regiunea arctică va continua la ratele curente.
Morsa pacifică. În mările Bering şi Ciukotka populează morsa pacifică. În luna septembrie a acestui an, aproape 200 de morse moarte au fost găsite pe malul Mării Ciukotka, pe coasta de nord-vest de Alaska. Aceste animale folosesc gheaţa în derivă pentru odihnă, naşterea copiilor şi alăptarea lor, precum şi ca protecţie împotriva animalelor de pradă. Topirea gheţarilor arctici prezintă o ameninţare la adresa morsei pacifice, astfel în septembrie 2009, serviciile de vânători şi de pescari din SUA au anunţat modificarea Legii privind speciile pe cale de dispariţie cu un capitol referitor la morsă.
Pinguin Magellan. Anterior populaţiile pinguinilor Magellan au fost ameninţate, în primul rând, cu deversările de petrol, dar în prezent ele se confruntă cu o ameninţare mai mare: ca urmare a încălzirii curenţilor oceanici, peştii se mută, impunând păsările să înoate mai departe în căutarea hranei. Anul trecut, sute de pinguini Magellan au fost aruncate de plajă, în apropierea de Rio de Janeiro, multe păsări s-au epuizat sau au pierit. 12 din 17 specii de pinguini sunt în prezent ameninţate cu scăderi rapide în mărimea populaţiei.
Ţestoasa cu carapace de piele şi una dintre cele mai mari reptile de pe pământ a existat mai mult de o sută de milioane de ani, iar acum este pe cale de dispariţie. Potrivit unor estimări recente, în special, este în scădere populaţia din Oceanul Pacific, în care au rămas doar 2300 de femele adulte.
Tonul albastru - un peşte migrator mare în vestul Oceanul Atlantic de Est şi în Marea Mediterană. Vârful de popularitate al sushi şi sashimi literalmente a redus populaţia tonului albastru, care este în pericol de dispariţie. Interzicerea temporară privind comerţul mondial cu carnea tonului albastru ar putea ajuta populaţiei să se recupereze.
Gorila de munte. Oamenii de ştiinţă consideră că gorilele de munte sunt ameninţate cu dispariţie, doar circa 720 de exemplare trăiesc în sălbăticie. Mai mult de 200 de gorile trăiesc în Parcul National Virunga, situat în partea de est a Republicii Congo. Pe parcursul ultimilor 12 ani, datorită anti-braconajului, mărimea populaţiei în parcul Virunga a crescut cu 14%, si populaţia gorilelor în păduri impenetrabile de Bwindi din Uganda –cu 12%, în ultimul deceniu. În ciuda acestui succes, numărul de gorile de munte este încă în pericol.
Fluture Monarch. În fiecare an, milioane de Danaide monarh migrează din America de Nord spre Mexic - habitatul lor de iarnă. Rezervaţiile de păduri de pin şi de brad în Mexic reprezintă o condiţie necesară pentru supravieţuirea monarhilor în hibernare, care sunt recunoscute ca fiind pe cale de dispariţie.
Rinocerul iavan este una dintre cele mai mari mamifere, pe cale de dispariţie şi trecută în lista Cărţii Roşii Internaţionale. Doar două populaţii exista în sălbăticie, un total, mai puţin de 60 de animale. Rinoceri iavani au fost aduse în pragul dispariţiei, din cauza valorii lor ca marfă în medicina tradiţională din Asia şi ca urmare a conversiei pădurilor în terenurile agricole.
Panda mare
Panda mare este o specie pe cale de dispariţie, cu o un număr al populaţiei în scădere şi cu o natalitate joasă atât în sălbăticie, cât şi în condiţiile de creştere şi întreţinere în captivitate. Oamenii de ştiinţă sugerează că în sălbăticie au rămas doar aproximativ 1600 de specii.
Sursa: zelife.ru