Topul celor mai toxice telefoane mobile

/ Vizionări: 5332

Топ 5 самых токсичных мобильных телефонов 

 

Două dintre cele mai populare şi mai bine vîndute telefoane mobile ale momentului sunt considerate toxice de cercetători, care au afirmat că substanţele din compoziţia acestor aparate pot duce la dezvoltarea de malformaţii ale fătului sau la alte probleme de sănătate.

 

Telefoanele mobile ar putea creşte riscul de cancer
Telefoanele mobile ar putea creşte riscul de cancer

Potrivit unui studiu realizat de experţi ai site-urilor ifixit.org şi healthystuff.org, unele părţi componente ale telefoanelor mobile au în compoziţie substanţe care pot afecta grav starea de sănătate a utilizatorului.

După ce au analizat componentele din 36 de telefoane mobile ale mai multor mărci populare şi au descoperit că acestea au în structură substanţe precum brom, PVC, metale grele - plumb, cositor şi crom -, dar şi produse de ignifugare, specialiştii au întocmit un top în funcţie de gradul de periculozitate reprezentat de respectivele aparate.

Astfel, pe primul loc şi cel mai puţin toxic telefon mobil a fost desemnat Motorola Citrus, urmat de iPhone 4S, LG Remarq şi Samsung Captivate.

Renunţă să porţi telefonul mobil în buzunar! Poate fi mortal
Renunţă să porţi telefonul mobil în buzunar! Poate fi mortal

Noul iPhone 5 a fost plasat pe locul al cincilea, mai bine decît principalul său contracandidat Samsung Galaxy S III, care a ocupat locul al nouălea. Tot pe poziţia a cincea a fost plasat Samsung Evergreen. La acelaşi nivel de toxicitate cu Samsung Galaxy S III se află iPhone 4 şi Samsung Reclaim.

Însă cel mai toxic telefon, potrivit specialiştilor celor două site-uri, este iPhone 2G, considerat atît de nociv pentru mediu încît activiştii organizaţiei ecologiste Greenpeace au întocmit în acest sens un raport de avertizare la nivel mondial. Din top cinci telefoane toxice mai fac parte şi Palm m 125, Motorola MOTO W 233 Renew, Nokia N95, Blackberry Storm 9530 şi Palm Treo 750.

Informaţiile privind substanţele care intră în alcătuirea componentelor telefoanelor mobile sînt ţinute în secret de producători, care nu doresc să îşi pună afacerea în pericol, susţin autorii cercetării.

 

 

Sursa: moldovenii.md