Totul despre ananas
Ananasul (Ananas comosus) este o planta tropicala comestibila de la care se consuma fructele proaspete, gatite, sub forma de sucuri sau compoturi.
Ananasul este o planta erbacee perena care ajunge pana la 1-1,5 m inaltime, ce produce pana la 200 de flori, care se unesc si formeaza fructul numit ananas. Fructele au in medie 30 de cm lungime dar pot fi si mai mari.
Cristofor Columb este cel care a descoperit ananasul pe insula Guadelupa, in anul 1493. Fructul a ajuns in Europa abia in 1650. John Kidwell a introdus cultura de ananas din Hawaii si astfel s-a incept cultivarea acesteia la scara mare. Printre cei mai cunoscuti si influenti producatori de ananas a fost James Dole care sa mutat in Hawaii si a infiintat prima plantatie in anul 1900. Dole a achizitionat 24 ha de teren in 1901, si ulterior suprafata fermei a crescut tot mai mult. Dupa anul 2006, mai existau doar doua marii companii de ananas in Hawai, respectiv Dole si Maui. Cei mai mari producatori de ananas sunt: Filipine - 2,2 milioane tone;Tailanda – 1,9 milioane tone; SUA (Hawai) si Brazilia cu 1,4 milioane de tone. Cel mai important exportator de fructe proaspete de ananas este Costa Rica cu 322 mii de tone. Incepand cu anul 2000, cele mai multe fructe proaspete de ananas care se gasesc in supermarket-urile din SUA si Euroapa apartin unui hibrid ce a fost omologat in Hawai la inceputul anilor 1970.
Ananasul este unul dintre fructele recomandate in dieta de slabit. Este bogat in fibre si micronutrienti, ajuta la protectia organismului fata de cancer, si prin dispersarea blocajelor sangvine, creste protectia la nivelul inimii.Fructele proaspete si sucul de ananas sunt bogate in antioxidantii care ne protejeaza organismului de radicalii liberi si ne creste imunitatea. Contine enzime care dizolva proteinele provenite din mancare, si ajuta la digestie.
O cana plina cu bucati de ananas, crud, contine doar 76 de calorii si tine de foame mult timp. Sucul de ananas este si o sursa de de vitamina C, ce ne ajuta in cazuri de raceala. Extractul uscat de ananas are un continut bogat in bromelina, un amestec de enzime care accelereaza metabolismul. Extractul se poate lua in timpul unei cure de slabire, dar si la terminarea ei, pentru a preveni ingrasarea.La cumparare se alege fructul cel mai gustos in functie de miros. Acesta trebuie sa aiba o aroma tropicala, proaspata. Pentru a ajunge la miezul se cojeste cu atentie coaja si partea fibroasa iar apoi fructele se taie in bucati. In magazinele din Asia gasim fructe deja curatate, dupa o tehnica speciala si decorativa in acelasi timp.
Sursa: agriculturae.ro