Tradiţia veche de epurare a apelor va salva vieţile
Tradiţia veche de epurare a apelor va salva vieţile
O metodă veche de epurare a apei, care este cunoscută in India, probabil, de o mie de ani, poate salva o mulţime de vieţi ale locuitorilor din lumea a treia şi din ţările cu acces limitat la apă potabilă curată, evitând răspândirea bolilor transmise prin apă de calitate inferioară.
Seminţe de copac indian, folosit pentru purificarea apei potabile, pot reduce semnificativ bolile infecţioase în ţările în curs de dezvoltare, susţin specialiştii. Această metodă de adăugare a seminţelor măcinate de Moringă uleioasă ( Moringa Oleifera), de asemenea, cunoscută sub numele de “Copacul hreanului” se foloseşte de indigenii din India timp de mai multe milenii, ceea ce dovedeşte încă o dată înţelepciunea tradiţiilor populare.
Astăzi, oamenii de ştiinţă din Canada fac apel pentru utilizarea mai largă a acestei tehnologii naturale în întreaga lume, pentru că aproape un miliard de oameni din Asia, Africa şi America Latină sunt lipsiţi de surse sigure de apă potabilă, şi nu îşi pot permite utilaje şi construcţii de epurare a apelor costisitoare şi cu tehnologii avansate. Conform evaluărilor ONG Water Aid, aproximativ 1,4 milioane de copii mor în fiecare an în aceste regiuni de la diaree cauzată de utilizarea apei neepurate şi nivelul inferior de sanitarie.
Cercetătorii de la Clearinghouse, organizaţia care promovează tehnologii accesibile şi tehnologia de purificare a apei, indică modul indian vechi de curăţare a apei ca o posibilă soluţie la această problemă globală.
Unicitatea seminţelor de Moringă uleioasă constă în faptul că acestea au proprietăţi antibacteriene, şi, atunci când sunt introduse în apa contaminată, reduc numărul de bacterii în ea cu mai mult de 90%. În plus, după cum au demonstrat experimentele, seminţele Copacului de hrean reduc tulburitatea apei, probabil, prin absorbţia unei părţi a particulelor suspendate.
Moringa uleioasă - un copac minunat, şi curăţarea apei este doar una din virtuţile sale. Copacul hreanului este frugal şi nu necesită o grijă deosebită, este rezistent la secetă. Frunzele, florile, rădăcinile şi fructele de mult timp sunt utilizate pentru prepararea nutriţiei foarte hrănitoare. Ulei de acest copac este utilizat pentru iluminarea caselor. Arborele îmbunătăţeşte calitatea solului şi este folosit ca material de construcţie şi materie primă pentru producţia de hârtie.
În ciuda acestui potenţial enorm, această plantă, cu adevărat dătătoare de viaţă, este puţin cunoscută chiar şi în regiunile unde creşte.
Oamenii de ştiinţă recunosc că tehnologia utilizării Moringii pentru purificarea apei nu este încă suficient dezvoltată, dar sunt în speranţă că difuzarea liberă de informaţii despre proprietăţile miraculoase ale "Copacului hrean" va reduce nivelul global de infecţii răspândite prin apă.
"Cultivarea şi utilizarea Moringii poate contribui la îmbunătăţirea nutriţiei şi va permite miilor de familii, care trăiesc în secolul XXI, să se protejeze de boli care nu sunt o problemă pentru ţările civilizate încă din secolul XIX", - a spus unul dintre reprezentanţii organizaţiei Clearinghouse, Michael Lee.
Am decis, de asemenea, să participăm la răspîndirea acestei informaţii, şi avem de adăugat, că copacii sunt buni, fără copaci pe planeta noastră va fi rău. Copacii sunt un mecanism universal, ca să spunem aşa, care nu numai că ne oferă resursele vitale de materie primă şi adăpost pentru un număr enorm de organisme vii, care alcătuiesc biodiversitatea planetei noastre, dar, de asemenea, absorb dioxidul de carbon, de care déjà ne este lehamite . Amintiţi-vă că, în conformitate cu teoria evoluţiei şi strămoşii noştri, de asemenea, au coborât de pe aceşti copaci.