ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Trecători sălbatice din întreaga lume (+Foto)
 

Podurile pentru animale mai sunt denumite ecoducte, trecători sălbatice sau puncte de trecere ale faunei sălbatice. Sunt nişte structuri care permit animalelor să traverseze în siguranţă autostrăzile şi alte bariere construite de om. Termenul cel mai general folosit e „trecătoare sălbatică” şi poate include: tunele, viaducte, poduri şi pasaje, tuneluri pentru amfibieni, scări de peşti, apeducte şi acoperişuri verzi.

Construirea de trecători sălbatice este o modalitate de conservare a habitatului, permiţând conexiuni sau reconectări între habitate şi contribuind la combaterea fragmentării lor. Trecătorile mai ajută la evitarea ciocnirilor dintre vehicule şi animale, accidente care duc atât la rănirea sau uciderea animalelor, cât şi la rănirea oamenilor sau la producerea de pagube materiale. Autorităţile raportează că accidentele dintre vehicule şi animale, în Statele Unite, duc la daune de 8 miliarde de dolari pe an.

Primele trecători sălbatice au fost construite în Franţa în anii 1950. Şi alte țări europene, printre care Olanda, Elveţia şi Germania au folosit, timp de mai multe decenii, diverse structuri pentru a reduce conflictul dintre fauna sălbatică şi drumuri. Au construit o varietate de pasaje şi poduri menite să protejeze şi să restaureze viaţa sălbatică ajutând astfel amfibieni, bursuci, nevertebrate, copitate şi alte mamifere mici.

Humane Society din Statele Unite raportează că cele peste 600 de tuneluri instalate sub drumurile principale şi secundare din Olanda au ajutat la creşterea considerabilă a populaţiei viezurilor, o specie pe cale de dispariţie. Cel mai lung viaduct „sălbatic”, aflat în apropiere de Crailo, în Olanda, are o lungime de 800 de metri şi traversează o autostradă, o cale ferată şi un teren de golf.

Trecătorile sălbatice sunt din ce în ce mai des întâlnite în Canada şi în Statele Unite. Cele mai uşor de recunoscut astfel de trecători se găsesc în Banff National Park din Alberta, unde pasajele de vegetaţie ajută trecerea în siguranţă peste Trans-Canada Higway, pentru mai mai multe specii, printre care urși, elani, cerbi, lupi şi elani.

Cele 24 de trecători „verzi” din Banff au fost construite ca parte a unui proiect rutier de îmbunătăţire din 1978. În Statele Unite, mii de trecători (apeducte, poduri, pasaje) au fost construite în ultimii 30 de ani şi ajută la protejarea caprelor de munte din Montana, salamandrelor pestriţe din Massachusetts, oilor sălbatice din Colorado, broaştelor ţestoase de deşert din California şi panterelor pe cale de dispariţie din Florida.

Mai jos veţi găsi o mică galerie de trecători sălbatice din întreaga lume.

 

мосты для животных

мосты для животных

мосты для животных

мосты для животных

мосты для животных

мосты для животных

мосты для животных

 

Sursa: green-report.ro

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
180
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
132
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
239
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
93