Turbine eoliene în formă de jaluzele gigantice
Cuvintele „Energia eoliană” creează în imaginația noastră morile de vânt convenţionale, elicele gigant, care sunt instalate în multe țări pe câmpii și chiar în oceane. Dar, investitorii nu se opresc în căutarea modalităților mai eficiente de acumulare a energiei eoliene: cineva se bazează pe dimensiuni și instalează turbine eoliene incredibil de mari, altcineva îmbunătățește programul și crește randamentul funcţionării turbinelor existente.
O abordare complet diferită a ales profesorul de la Universitatea din Australia și dacă totul va merge bine, în curând în lume vor apărea turbinele eoliene urbane - panouri rotative uriașe care convertesc energia eoliană în energia electrică.
Profesor de la Universitatea din Wollongong, Farzad Safaei și echipa sa, a prezentat noul design al generatoarelor eoliene care, în opinia sa, nu numai că sunt mult mai liniștite și mai ieftine, dar încă sunt capabile de a fi integrate în clădirile orașului și zgârie-nori.
Instalaţia numită "Ferestrele eoliene de putere” (PowerWINDows) va fi construită de o companie de inginerie în formă de prototip, pentru a efectua o testare completă și în viitor este posibil să se înceapă producția turbinelor în scopuri comerciale.
Safaei, spune că cercetările sale în cadrul acestui proiect sunt determinate de dorința de a depăși ceea ce el consideră a fi deficiențe în tehnologia existentă a energiei eoliene. Scopul lui a fost utilizarea producției modulare pentru a face turbinele eoliene mai ușoare pentru instalat și transportare, precum și a reduce eforturile fizice necesare pentru instalarea lor și zgomotul de funcționare.
"Am vrut să creez turbine care pot fi integrate în mediul de viață urban", împărtăşeşte profesorul, adăugând că turbina va arăta ca o fereastră cu lame în mişcare în formă de jaluzele - lamele se mișcă pe verticală în sus și în jos. Invenția se va potrivi cu ușurință în imaginea orașului din cauza designului simplu în formă de fereastră, care poate fi ușor vopsită pentru a se potrivi cu clădirea.
Acest proiect de design este rezultatul a patru ani de lucru în echipă şi dacă totul va merge bine, atunci noul contract pe doi ani cu compania Birdon, care este lider în inginerie din Australia, va aduce roadele sale sub forma unui model complet funcţional care poate fi folosit pentru o evaluare ulterioară și îmbunătățiri de design.
În fotografie: inventatorul PowerWINDows, profesorul Farzad Safaei, cu directorul general al companiei Birdon, Ian Ramsey (la stânga), inginerul companiei Birdon, John Litenz și managerul Universităţii, Halle Zhu.
Director al Centrului pentru cercetare și inovare la Universitate, Elizabeth Eastland, constată că, pentru a trece la tehnologiile de energie regenerabilă, care vor ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și impactului negativ al combustibililor fosili, este necesar să se dezvolte și să se implementeze soluții inovatoare și eficiente.
"Vedem o oportunitate de a aplica experiența noastră de inginerie în dezvoltarea tehnologiilor energetice verzi și a aduce produsul de surse regenerabile pe piață, contribuind astfel la îmbunătățirea situației ecologice din lume."
Sursa: facepla.net