ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Turismul pe coasta Caraibelor din Mexic: a descoperi natura, ci nu a o distruge!Turismul pe coasta Caraibelor din Mexic: a descoperi natura, ci nu a o distruge!

 


Anual, coasta Caraibelor din Mexic, cu clima sa caldă şi natura exotică, atrage milioane de turişti din Statele Unite şi Europa. Spre regret, nivelul de conştienciozitate ecologică a turiştilor rămâne de dorit. Cu toate acestea, rezidenţii locali nu au de gând să renunţe: ei au dezvoltat deja un plan, care le va permite nu numai să păstreze frumuseţea naturală a regiunii, dar, de asemenea, s-o plaseze în centrul atracţiei turistice.

Oaspeţii summit-ui climateric au părăsit Cancun, şi acum oraşul din nou a fost dat în mâinile celor, care de fapt, determină viitorul său ecologic - turiştilor. Thomas Moeller, un german, care lucrează la Cancun în cadrul  organizaţiei ecologice mexicane “Prietenii lui Sian Kaan”, a declarat că consideră turismul ca una dintre cele mai mari sfere economice internaţionale, care are un impact enorm asupra consumului mondial de energie, cantităţii deşeurilor produse, emisiilor de dioxid de carbon şi asupra multor alţi factori ecologici.

De exemplu, un zbor din Germania la Cancun  costă naturii aproximativ şase tone de CO2 - de trei ori mai mult, decât rata anuală a atmosferei pentru menţinerea fiecărui locuitor al planetei. Cel mai rău este că aceeaşi oameni, care în viaţa cotidiană au un comportament ecologic pozitiv, în timp ce călătoresc nu sunt dispuşi să tolereze orice inconvenienţă: doar au plătit pentru toate!

Cele mai mari provocări naturale din Mexicul modern - dispariţia recifelor de corali şi tăierea plantelor mangrove gigantice. Dacă primul lucru se întâmplă din cauza oxidării apelor, provocate de încălzirea globală, apoi al doilea se datorează construcţiei hotelurilor noi şi echipării zonelor de plajă pentru turişti. În fiecare an,  pădurile mangrove se reduc cu 4%.

 

Turismul pe coasta Caraibelor din Mexic: a descoperi natura, ci nu a o distruge


Organizaţia “Prietenii lui Sean Kaan” a fost organizată în scopul de a păstra pădurile mangrove de pe coasta Caraibelor, recunoscute de UNESCO - zone de protecţie. "Prietenii" nu intenţionează să convingă turiştii europeni şi americani să rămână acasă sau să se odihnească în alte ţări. Din contra, ei caută căi pentru a transforma turismul într-un mijloc de ameliorare a ecologiei regiunii şi cred că industria turismului poate câştiga nişte bani. Şi pentru turiştii înşişi eco-programul ar putea fi o alternativă bună unei vacanţe pe plaje obişnuite.

 

Turismul pe coasta Caraibelor din Mexic: a descoperi natura, ci nu a o distrugeDe exemplu, "Prietenii" au organizat deja câteva întâlniri ale turiştilor cu Yamom Buenfilom, descendent de 46 de ani al indienilor Maya, care, însoţeşte turiştii în junglă, le arată plante, povestind despre proprietăţile curative şi legende legate de ele, cu un şuierat special atrage păsările exotice ...

Nu este surprinzător faptul că, toate acestea surprind vizitătorii. Yam Buenfil şi rezidenţii locali, care supraveghează 47 de hectare de pădure, în vest de zona de conservare, se aşteaptă la un ajutor din partea  turiştilor în conservarea naturii în regiunea lor. Pe teritoriul pădurii lor, ei au creat o mică localitate ecologică, unde turiştii pot poposi aproape în “sălbătăcie” şi unde se organizează excursii forestiere.

 

Turismul pe coasta Caraibelor din Mexic: a descoperi natura, ci nu a o distruge


În plus, localnicii au creat o uniune meşteşugărească, care oferă hotelurilor o gamă de produse ecologice şi unice - mierea locală ( apropo, una din cele mai bune din lume) şi produse cosmetice, bazate pe aceasta, gume de mestecat din seva arborilor forestieri şi alte produse alimentare, haine şi bijuterii după modele tradiţionale Maya.

 

Turismul pe coasta Caraibelor din Mexic: a descoperi natura, ci nu a o distruge

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 12 ianuarie 2011 17:33
Vizualizări: 3611

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
422
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
527
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
430