ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Turismul verde: salut, arboreTurismul verde: salut, arbore

 

 

Într-un sens larg, turismul ecologic sau cum încă este numit, turismul verde este orice fel de odihnă într-un mediu natural care nu dăunează natura şi contribuie la conservarea acesteia. În Statele Unite şi Europa, ideea a căzut la ţânc - în legătură cu moda la tot ce este ecologic şi stilul de viaţă sănătos. Milioane de foşti epicurieni şi oameni înstăriţi au abandonat plaje şi cotele de azur, transformându-se în eco-turişti responsabili.

Cea mai blândă versiune a ecoturismului nu presupune nici un fel de aptitudini speciale. Aceasta poate fi o excursie la parcul naţional din Kenya sau o călătorie cu bicicletă în Norvegia. O imersiune specială în mediul natural lipseşte - un confort familiar, cazare la hoteluri. Dar este convenabil: şi cu natura v-aţi reunit, şi nu muşcă ţânţarii.

Turismul verde: salut, arbore
Masai Mara, parc naţional din Kenya


Ecotouriştii mai severi aleg agroturismul. Acesta implică cazarea în mediul rural şi o cunoştinţă apropiată cu stilul de viaţă tipic rural: câmpurile de grâu, livezi şi grajduri. Ei bine, cât de profund să pătrundeţi în labirintul vieţii rurale – este un lucru pur personal. În orice caz, cu o cameră separată, baie şi mic dejun la o masă comună agroturistul este asigurat.

Turismul verde: salut, arbore
Emilia Romagna, Oraşul agroturistic din Italia


Forma cea mai radicală a turismului verde – escapada. Este o încercare de a scăpa de civilizaţia industrială modernă şi de a realiza un mod de viaţă alternativ, organizând o eco-eşezare. Sunt importante principiile înşine: un grup mic de oameni, care trăiesc pe un teren de pământ, duc o gospodărie comună, susţin o anumită ideologie (acest lucru poate fi orice: de la păgânism până la dragostea faţă de cântec popular) şi, în general, reaminteşte o comună. Eco-coloniştii sunt deschişi pentru vizitători: acest lucru măreşte profitabilitatea aşezării şi oferă o posibilitate de a familiariza cât mai multe persoane cu ideologia lor.

Turismul verde: salut, arbore
Auroville, eco-aşezare în India


Există şi subdiviziuni tematice ale eco-turismului - de exemplu, în Anglia, a intrat în vogue  birdwatcing (birdwatching – observarea păsărilor). Turiştii - ornitologi merg în locurile în care cuibăresc păsările, pre-înarmandu-se cu binocluri şi cunoştinţe aprofundate în materie. Observarea păsărilor acvatice pe Insulele Shetland, migrării păsărilor, prin Gibraltar, cartierelor lor de hibernare în sudul Spaniei şi în delta râului Rhone - berdvotcerii englezi se organizează în cluburi, fiecare din călătorie presupune puncte câştigătoare după numărul total al păsărilor rare întâlnite.

 

Turismul verde: salut, arbore


Nobililor ruşi i-a plăcut din când în când să plece la ţară - pentru aer proaspăt, fânul parfumat şi fete cu capul descoperit. Pentru eco-turiştii dornici pretutindeni sunt gata şi masa, şi casa - practic în toate ţările. Chiar şi strângerea ciupercilor poate fi clasificată ca ecoturism - acelaşi mod de a venera pământul.

 

Autor: Elena Jucova

Sursa: ladydrive.ru

ABONAȚI-VĂ
Luni, 18 aprilie 2011 13:33
Vizualizări: 6315

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
419
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
524
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
430