ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

U. S. Casa de paieAcest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

putea alege sa se ajute reciproc în construcţia de case pentru fiecare alte şi clădiri publice necesare;

De construcţie este în mâinile proprietarilor şi a comunităţii. Stabilitate Design

Casa de paie este deosebit de stabilă şi au şanse mai mici de a suferi de uragane, cutremure şi alte dezastre naturale. Ecologic (curate) materiale

Utilizarea anual produs din surse regenerabile;

Reducerea poluării aerului din paie de ardere, agricultorilor;

Reduce cantitatea de cherestea necesare pentru construcţie, care vă permite să economisească resursele forestiere;

Reduce dimensiunea de lemn, astfel încât să poată lua din păduri;

Materiale non-toxice, nu există nici o separare de gaz, nu componente chimice nocive;

deşeurilor din construcţii - materiale prietenoase pentru mediu. Beneficiu pentru societate

Prevede venituri suplimentare pentru agricultori, de cotitură un produs rezidual într-o sursă de venit;

Creează o comunitate, prin construirea în comun. Îmbunătăţite de siguranţă la foc

Pereţii sunt realizaţi din paie, 25-75 mm, protejate de acoperire gips au rezistenta mai mare la foc decât convenţionale din lemn sau cadru; Izolare fonica

Case de baloţi de paie oferi o foarte liniştită, casă confortabilă;

Nu este nevoie pentru un sunet materiale de izolatie suplimentare. Informaţii tehnice privind constructia de case din paie Partea 1.

Pe aceste pagini vom oferi - constructor - echipamente, piese, desene şi orice informaţii care pot ajuta la construirea unei case de paie. Vom vorbi despre proces gradual de construcţie, de fiecare dată oferind detalii tehnice necesare pentru fiecare etapă.

prima Sfatul nostru, cel care va auzi de la toţi constructorii de paie si acolitilor sai - a păstra paie dumneavoastră uscat, stim ce este, desigur, şi uneori chiar sunete o prostie, dar este foarte important şi nu poate fi supraestimat. Paie ude nu este cum ar trebui şi trebuie să fie eliminate, că nu este o experienta placuta. Deci, pentru a începe, păstrează uscat paie dumneavoastră. În paginile următoare ne va spune în detaliu modul de a păstra toate materialele într-o stare uscată. Acum vrem să-ţi arăt un desen al fundaţiei, astfel încât să puteţi începe să planul pentru construcţia de dumneavoastră acasă. Acest lucru - temelia lespezile din beton.

Aceasta este - una dintre posibilităţile de subsol dumneavoastră (această cifră este de 22 de balot inch din paie şi nu intenţionează să revizuiască construirea structurile oficiale, în loc de propria desenele tale.) De obicei, acest tip de fundaţie este mai uşor să adopte, pentru că este distribuit şi utilizări concrete în mod obişnuit, diferenţa în grosime de fundaţie depinde de lăţimea de paie-blocuri (acestea sunt, de obicei, 22 inch wide). Este evident că proiectarea formularea de acasă sau înainte de a începe construcţia, trebuie să ştiţi dimensiunea de blocuri de paie. Asta e desen Fundaţia pentru perete poartă, care arată că vom utiliza, de obicei, ca noastrestandard "Fundaţia pentru o singură clădire de etaje.

Acest tip de fundatie cu ajutorul concrete pentru o treime mai puţin decât prima. Toate bazele pentru clima de Nord trebuie să fie prevăzute la punctul de congelare ". În exemplul de mai sus aceasta se ridică la 24 de centimetri sub marca finală. Dacă nu sunteţi familiarizaţi cu cerinţele din cladirea fiind construite în zona dvs., departamentul local de contact clădirea dumneavoastră sau să caute consiliere profesională.

Partea 2.

În primul articol am arătat un desen de dale de beton fundatie monolit, ca una dintre opţiuni atunci când a construi o casa de paie. Aici este o imagine de fundatie de ciment.

Dacă aruncăm o privire la fotografii, puteţi vedea armatura la baza fundaţiei şi a pus primul strat de baloţi de paie (prim plan). De lucru în fruntea unui spaţiu închis ermetic în jurul supape şi ciment asfalt lichid să blocheze calea de umiditate la paie. De lucru în fundal pus deja hârtie de acoperire, care vor împărţi de beton şi asfalt paie. Apoi, găuri sunt completate încă un alt strat de lichid. Toate aceste măsuri sunt necesare pentru păstrarea paie este uscat şi că nu absoarbe umezeala de la subsol.

Folosind metoda de fundaţie cu un zid de rulment (a se vedea partea 1 paşi.) În aceste nu mai este necesară.

De asemenea, la stânga în mod clar că fundaţia se ridică la nivelul podelei. Acest lucru este important dacă există o ieşire de apă, de exemplu din cauza ţevilor defecte în interiorul casei. Apoi, baloturi de paie vor fi protejate, deoarece acestea sunt ridicate deasupra podelei.

Aceasta facilitează, de asemenea, de construcţii, pentru că nu veţi face griji stropirea cu apă pe podea în timpul construcţiei. În imagine puteţi vedea apa dupa ploaie recente. Şi nu produce nici un pericol pentru peretele balot sau procesul de construcţie ca un întreg. Acest lucru poate fi deosebit de important, dacă nu doriţi să instalaţi acoperiş imediat. Am pus căpriori şi acoperişul doar o săptămână mai târziu, după ce, aşa cum au făcut pe perete şi nu vă faceţi griji despre sex. Aici e pasul următor:

Acest lucru arată că robinetul este pus pe primul strat de baloturi de paie. Comunicarea pergament negru sub baloturi (de fundal). Puteţi vedea, de asemenea, posturile de ghid unghi. Trage în jos un 2x6 tras împreună în unghi drept şi asiguraţi-vă că acestea sunt în poziţie verticală. Ele sunt calauze. Inceput de stabilire fiecare strat de baloţi de la aceste unghiuri şi ferestrele şi uşile şi aşezaţi-le baloturi spre mijlocul de fiecare perete.

Notă: Dacă doriţi, puteţi trage coarda, intre posturile de ghid în procesul de stabilire a baloturi. Acest lucru vă va ajuta să pune baloturi uniform, deşi ar putea încetini procesul de construcţie pic. Apoi, zidurile sunt construite rapid. Nu încercaţi să forţaţi instalarea baloturi pe perete, ca alergatorii şi ferestre şi tocuri de uşi pot circula, dar peretele în sine - slabă. Asiguraţi-rapid, dar nu prea strâmt.

Baloturi sunt diferite lungimi, dar puteţi găsi întotdeauna adevărat lungime dvs. a ambalajului la aproximativ potrivesc. Verificaţi direcţia unghiulară, astfel încât acestea sunt plate.

ART 3.

Am arătat deja cum să se stabilească numărul de bază de baloţi şi cum să înceapă construirea de ziduri. Acum, nu vom intra în prea multe explicaţii. Fotografii vorbesc de la sine. Prima imagine arată cum poate fi zbuciumat de stabilire a pereţi.

Acesta este un moment emoţionant când totul este amestecat, oameni, baloturi de paie, dar aveţi, pentru controlul procesului.

Fiecare dintre cei patru pereţi (presupun că veţi construi o casa pătraţi) trebuie să aibă un responsabil pentru fiecare perete.

Acea persoană trebuie să monitorizeze şi ghid de construcţie a zidului. El trebuie să se asigure că zidul este construit direct la baloturi stivuire au fost corecte şi să se asigure că cadrele de uşi şi ferestre au fost instalate în timp.

Aici puteţi vedea cum să instalaţi uşă şi golurile ferestrelor.

Ar fi ideal, atunci când toate cadrele vor fi colectate şi gata înainte de a începe construirea zidurilor. În acest caz, rame sunt realizate din placaj, umplute cu paie (2x4 şi ½ ").

  

Ultima fotografie prezinta înălţimea colţul terminat de patru baloturi. Ghidul Angle este încă în locul său.

Beneficiind de o bună baloturi şi punerea lor în mod corect, ar trebui să obţineţi un drept şi pereţi netezi.

Puteţi vedea, de asemenea, în imagine, centuri verzi, blocuri de fixare.

Acest speciale lire centuri de 800, care inginerii noştri au încorporat în caietul de sarcini lor.

Partea 4. Aceasta este a patra articolul nostru privind construcţia de case din paie. Acordăm o atenţie în principal pe aspectele tehnice ale clădirii şi a ierta despre ce suntem clădire în acest fel. Vom încerca să includeţi fotografii de case deja construite din paie sau fragmente în interiorul locuinţelor, astfel încât să puteţi vedea frumusetea acestor case de paie.

Având în vedere că zidurile au o lăţime de două picioare, este posibil pentru a face loc la fereastră frumos, construit în perete, care va arata foarte natural, aşa cum se vede în fotografie.

Trebuie doar să adăugaţi convenţionale sau perne. Ne place să stea şi să uite printr-o fereastră la pădurile din spatele casei noastre. Puteţi observa natura şi faunei sălbatice în ea, dacă ne oprim şi petrece ceva timp pe ea. Este, de asemenea, o parte din casa de paie. Nu uitaţi să se hrănească sufletul.

Vom continua să construim perete.

Număr de articol 3, le-am aratat câteva fotografii este construirea unui zid şi de măsura în febril emotionat, acest proces poate fi Bale. Bond este fundamentul de putere pentru casa ta şi nu este uşor să acorde o atenţie.

Avem nevoie de cineva care va verifica în mod constant acest lucru - astfel încât vă sfătuim să numească un responsabil pentru fiecare perete. Incepand cu primul strat, toate unghiurile trebuie să fie fixată împreună. O modalitate de a realiza acest obiectiv este de a folosi supape îndoit în formă de U de aproximativ 2 metri în lungime, cu o bază de 60-10 picioare inci. > Nt

Vă recomandăm supapă # 3, deoarece este mai uşor să se îndoaie o formă de U. Acest clip este uşor să rămânem la partea de sus a parcelelor colţ două, pentru a le sigiliu împreună. Vă recomandăm, de asemenea, că toate uşi şi ferestre au fost gata pentru instalare pe şantier, înainte de a începe munca. Acest lucru va construi un zid fără întârziere. Pregătirea de rame include, de asemenea, elaborarea de paranteze unghiulare, necesare pentru a menţine colţuri pătrate şi stivuire baloturi suplimentare.

Paranteze unghiulare pot fi făcute din orice bucată de lemn situat la şantier sau rămase de la alte lucrări de construcţii. Singurul criteriu - acestea trebuie să fie suficient de puternic pentru a organiza totul în locul său. Am crampe ca multe unghiuri cu putinţă, şi în interiorul şi în afara. cel puţin două colţuri, dacă acestea sunt suficient de mari. Aceasta imagine prezinta combinaţie a tocului / fereastră, introdusa în mai multe straturi de baloturi.

Amintiţi-vă că baloturi de stivuire trebuie să înceapă de la uşi, ferestre şi colţurile, şi să fie întotdeauna de la mijlocul peretelui. Si nu se ghiftui baloturi, aplicând excesiv de forţă. Accureate baloturi de stabilire a dimensiunii potrivite rame permite să staţi pune şi nu deforma. Compresie şi baloturi vpihivanie în peretele poate muta direcţia unghiulară sau deforma cadru. De stabilire a peretilor este foarte rapid, asiguraţi-vă că cei responsabili pentru perete, cunoscut sub numele de baloturi prevăzute îngrijit şi că verificaţi fiecare strat.

Când se stivuirea 4-straturi, este timpul pentru toate discontinue. Acum este momentul pentru a verifica perete pentru lipsa de părtinire, şi, de asemenea, că nu există nici baloturi în cazul în care acestea nu au loc. Pentru a tăia baloturi, utilizaţi un baros mare. Unii folosesc pentru acest baros mare şi o placă de largă (4 "x8" x 12 "). Acest lucru ar putea deveni o adevărată distracţie! Întinde o funie între unghiul ghid în orice direcţie. Fiecare strat de baloţi ar trebui să fie verificate şi se nivelează, înainte de stabilire următoarea! Odată ce sunteţi mulţumit de testare, precum şi pungi gata pentru lipirea este timpul să ciocan armatura. Vă recomandăm utilizarea supapei # 4 pentru baloturi obligatorii.

Unii oameni de utilizare sau de lemn poli de bambus, şi lucrează bine, dar dacă vă convinge constructor dumneavoastră că peretele paie este într-adevăr în condiţii de siguranţă, atunci el ar prefera armatura. În timp ce clădirea autorităţilor oficiale sunt mulţumit cu alegerile dvs., să folosească materialele pe care le prefera.

Să vorbim despre utilizarea de armare, deoarece poate fi uşor achiziţionate de la magazinele locale, si cherestea este ieftin.

consolidarea rigiditate suplimentare # 4, propuse de noi, de preferinţă o supapă flexibil # 3, utilizate pentru fixers unghiulare în formă de U. Instrumentele necesare pentru supape de conducere, sunt în cartea "Construieste cu Bale» («construi Cu Bales»). Achiziţionaţi această carte înainte de a începe să planul de construcţie a casei şi a citit-o.

În timpul instalării de ziduri, închirierea doi oameni pentru a reduce lungimea supapei de 5 metri. Veţi avea nevoie de 2 buc pentru fiecare pachet complet (de 30 de baloturi la 60 bucati). Acest dispozitiv este agatat prin toate layers'll şofer 4 fiecare pachet de sus şi de jos. Această procedură se repetă cu fiecare strat superior. Dacă peretele înălţime de 6 role, va trebui să aibă 120 de bucăţi de armare.

Această imagine arată înălţimea peretelui de 7 baloturi, care feroviareNu să fie înfăşurate în folie de plastic, la sfârşitul zilei. În mijlocul peretelui are o panta de 30 de grade.

Partea 5.

Continuarea construcţie a pereţilor.

Într-un articol precedent am subliniat că este foarte important să fixaţi în mod corect şi cu acurateţe baloturi de paie, şi cu atenţie a verifica dacă acestea sunt întinse şi drepte. Acesta este, de fapt foarte important în această etapă de construcţie a casei, pentru ca apoi să faciliteze munca ta viitoare.

Persoanele responsabile pentru calitatea construcţiei de ziduri, trebuie să verifice constant uniformitate a acestuia din urmă. Asiguraţi-vă că pentru a ghida unghi nu se mişcă, şi fereastră şi tocuri de uşi nu-şi pierd forma lor.

Fii si rabdatori, si verifica şi, dacă este necesar atentă, corecta toate deficienţele în procesul de construirea de ziduri. De asemenea, recomandăm ca proprietarul casei a fost ocupat de observatie directa si verificare de construcţie a casei, şi în special construirea de pereţi, şi nu distras cu nimic altceva.

Pornim de a instala un fascicul de secţiune transversală dreptunghiulară. Această operaţiune va plăti cu generozitate în viitor şi va facilita tencuieli pereti.

Din nou, asiguraţi-vă că zidurile sunt drepte, şi nu le pauză până când sunteţi sigur de asta.

În cartea "Construieste cu Bale» («construi Cu Bales») grindă cutie dreptunghiulara este montat rigid bara transversală.

Indiferent de modul în care acestea sunt numite, pentru că pereţii de capital ar trebui să fie ceva de la partea de sus pentru a pune un acoperiş.

Am folosit o mulţime de opţiuni propuse în carte, şi a ales grinzile dimensiune 2x4, 2x6, sus şi jos învelite cu placaj si umplute cu paie interior. Un astfel de fascicul pot fi de diferite lungimi, în funcţie de lungime a peretelui.

Notă: Această cifră nu este un instrument care ar trebui să fie o clădire contractori oficiale. Este doar dă o idee de bază din caseta grinzi construit cum.

În funcţie de individuale de design, de obicei, un tip de grinzi este o alegere potrivita.

Cu toate acestea, acest aspect ar trebui să se bazeze pe avize de constructori profesionale, care va calcula întinde pe o lungime de distanţa dintre căpriori şi acoperişul, greutatea de construcţie şi de diferite sarcini pe acoperis (inclusiv zăpadă) în scopul de a determina bara de optiuni.

Dacă nu aveţi nici o experienţă de construcţie ar fi mai bine daca cineva care le are, scanare desene şi asiguraţi-vă că design-ul este sigur.

Aceasta nu înseamnă că aveţi să-şi petreacă mii de dolari angajarea arhitecţi şi ingineri constructori. (Deşi sunt profesionişti de înaltă calificare, care vă va oferi o garanţie că dvs. de acasă în condiţii de siguranţă).

Aici este un exemplu de perete, în construcţie, acele elemente care arată că am discutat aici şi în articole anterioare. Grijă uita-te la această fotografie.

Aici este perete poartă şi sarcina pe uşă. Poarta trebuie să reziste la greutatea de orice Bale şi greutatea de acoperis, pus pe ele. Acest tip de deschidere care nu necesită jumperi separată, dacă vă calcula cantitatea de lemn, care rezista la o sarcină transversală.

Ea poate fi văzută ca o copie de siguranţă temporare, care menţine perete drept. De mai sus este cea mai mare partebine, dar nu este încă stabilită. O gaură între baloturi în partea din dreapta sus al uşii este blocat cu paie, după zidul va fi ajustată. Este o înălţime de perete de 6 baloturi. Plafonul inaltimea de aproximativ 8 picioare, 6 centimetri. a se vedea de asemenea, pragurile sub baloturi dimensiunea 2x4 metri, care face posibilă pentru a ridica baloturi deasupra podelei. Această măsură de securitate este foarte important să păstraţi paie uscate în cazul în care pardoseala va fi apa.

Ne întoarcem acum la un sistem de legături sau de legături perete. Din experienţă, am ales curele de plastic în loc de metal, deoarece primul este mult mai uşor la locul de muncă, precum şi acestea sunt potrivite pentru siguranţă - acestea sunt aproape imposibil să taie mâinile.

O altă opţiune este să folosiţi materiale de construcţie pentru un gard de sarma. Totul depinde de alegerea ta personala, de aceea, vă recomandăm să ia parte în construcţia de mai multe case, sau ca un lucrător salariat sau ca voluntar.

În orice caz, el vă va da o experienţă nepreţuită înainte de a vă decide proiectul dumneavoastră, şi atunci când, în timpul realizare a acesteia, va verifica stadiul lucrărilor de construcţie la site-ul său.

Această fotografie prezintă o bandă de plastic verde (departe de perete). Acesta trece pe sub pragul (ancora, anexat la nicovală) şi apoi se duce la fascicul în partea de sus a peretelui.

Veţi vedea de asemenea, un strălucitor încălzire prin pardoseală ţeavă (roşu) şi un aspect dur sanitare. Toate acestea sunt gata să pună podeaua de beton. Sub podea, vom folosi inch izolaţie 2.

Următorul articol vă va arăta cum de a lega de perete şi vorbesc despre instalarea de acoperiş care trebuie să se facă cât mai rapid posibil pentru a proteja paie.

a fasciculului în sistemul la domiciliu vă permite să efectuaţi un acoperiş în avans, înainte de finalizarea construcţiei de ziduri, astfel că protecţia de paie de ploaie nu este astfel o problemă gravă.

Dacă sunteţi de planificare pentru a construi o casa in zona unde plouă des, le, cu atât mai mult cu mai mare atenţie ar trebui să ia în considerare construcţia de casa cu ajutorul structurilor de întâlnire.

Partea 6.

Sfârşitul construirea de ziduri. Instalarea acoperişului.

Partea finală a construi o casa este de a instala un acoperiş, pe paie. Într-un articol precedent am discutat despre sistemul de grinda şi pereţii de obligaţiuni. Acum, am stabilit plafonul pe grinda de sus pe perete.

Împreună cu ferme, vom folosi fascicul de legături convenţionale, care pot fi gasite la orice magazin de cherestea.

Tie - un colţ de metal consolă, care este ţintuit orizontal, căpriori, şi 90 de grade - pe bârnă. Astfel, designul este obţinut bine fixate şi nu pot fi distruse de vânt.

Aceste fotografii arata căpriori deasupra zidului de sprijin, care se intinde pe grinda top box ca duză.

Fotografie de pe fasciculul de stânga este acoperită cu asfalt (Ruberoid), în scopul de a ipsos nu au avut contact cu pomul.

La marginea de fază lungă, de asemenea, este din lemn de finisare bandă, indicând măsura în care doriţi să ipsos. Fotografia arată o înălţime de perete din 7 baloţi şi căpriori în formă de foarfece într-un-picior centre 6.

Fotografie de pe dreapta, la partea de jos a fasciculului sunt afişate pe fiecare margine a căpriori. Această dimensiune fasciculului de 2x4 si capriorii la 24 de centre de inch.

Exista o multime de combinatii pentru oprireVA acoperiş. Noi preferăm acoperis de capriori, aşa cum se poate face mai repede.

Este important să acopere grinzile acoperişului, încadrată de perete în care este posibil. Toate capriori, aşa cum se arată în fotografii s-ar fi stabilit legături de întâlnire.

Metoda pe care îl alegeţi pentru instalarea a acoperişului depinde de design, cu toate acestea, majoritatea a acoperişurilor şi a straturilor de acoperire pentru case de paie este foarte puţin diferită de case obişnuite.

Dulgher / agricultor / montator vă poate ajuta în acest stadiu, dacă nu aveţi suficient de voluntari. Cea mai simplă formă de acoperiş - câmpia plate de capriori si acoperite cu 5 / 8 inch placaj.

Fotografia din dreapta - aici este setat pe placaj acoperiş.

Am prefera placaj 5 / 8 inch placaj 1 / 2 inch, de când fostul adaugă un acoperiş masiv pe ea nu se teme să meargă în timpul depunerii de placaj, şi preţul său este un pic cam scump.

Deoarece instalarea unui acoperis pentru case din paie nu este diferit de la instalarea pe acasă convenţionale, alegerea a ceea ce a pus un acoperiş, vom lăsa până la tine.

Astfel, zidul a fost construit rapid, apoi pune acoperişul - ce urmeaza?

Există încă o mulţime de muncă. Este necesar să se pregătească pentru tencuit pereţii şi asiguraţi-vă că toate cablurile necesare sunt deja în interiorul pereţilor (electricitate, apă, gaz, telefon).

Toate suprafeţele de lemn, care în viitor ar trebui să fie tencuite, pentru a acoperi asfalt la tencuiala fiind legată de copac.

În timpul constructiei de cele mai multe case din paie, folosit reţea de sârmă, suprafeţe exterioare şi interioare care fac obiectul tencuieli.

Acest lucru se face de obicei pentru a satisface cerinţele de codurile din construcţii oficiale, ca grila de calibru 17 utilizate în casele obişnuită în tencuieli copac pe care o recomandăm.

Majoritatea ecranelor de metal sunt mai subtiri mult de 20 de ecartament. Având în vedere că grila este suprapusă pe paie si tencuiala nu suporta, suntem întotdeauna fericit să utilizeze o amendă foarte ochiurilor de plasă.

Ochiurilor de plasă ataşată la partea de jos a fasciculului de referinţă şi apoi întins, anexat la grinda superioară.

De obicei, vom folosi cuie galvanizate dimensiunea de 1 ¼ inci. În cazul în care puteţi obţine un compresor de aer şi un instrument pentru consolidarea capse (arma discontinue), atunci activitatea va merge mai repede.

Reţea pot fi instalate orizontal sau vertical mai bine. Alege ceea ce simti. Ochiurilor este vândut în rulouri cu o lăţime de 4 sau 5 metri.

Fotografia arată grila, instalat în jurul ferestrei. În jurul cadrului este vizibil pentru servire Batten şi care acoperă doar copac. Fiecare fereastră sau uşă trebuie să fie cioplit astfel de benzi, care se suprapun peste inch paie 6.

Acest lucru este făcut pentru a evita vina între lemn si paie. Batten unghiilor poate, de asemenea, cuie galvanizate.

Nod: Fotografiile prezentate în aceste documente arată etapele de construcţie a clădirilor diferite şi nu ar trebui să servească drept ghid pentru construirea de case. Dacă aveţi întrebări cu privire la articole, va rugam sa ne contactati.

Michael Thomas, director executiv al IronStraw Grupa la: info@ironstraw.org .

În albumul de cazare alternative, puteţi vedea mai multe fotografii finite case de blocuri de paie.

" Consilier "- un ghid de bune carti.

ABONAȚI-VĂ
Luni, 16 octombrie 2006 11:22
Vizualizări: 29715

Citiţi de asemenea

Clădirile reprezintă un segment esențial al politicii la nivel european privind eficiența energetică. În Republica Moldo...
53
Ai fost hipnotizat încă din copilărie că ascultarea propriei voci este schizofrenie. Iar să asculți profesoara care l-a ...
175
Cîteva locuri confortabile în pădure, care cu siguranță nu vor dezamăgi:- glamping "Лес", satul Civijepse, Ținutul Krasn...
427
Apa este folosită peste tot – în consumul personal al oamenilor, nevoile urbane, în producerea energiei, în industrie. C...
549