Ucraina a dat în arendă Chinei o suprafață de mărimea Belgiei
Ucraina a dat în arendă Chinei aproximativ 3 milioane de hectare de pământ cu destinație agricolă (suprafața este echivalentă cu cea a Belgiei), ceea ce reprezintă 9 % din terenurile arabile din Ucraina. Bussinesmenii chinezi iau în arendă pământ ucrainean în regiunile Dnepropetrovsk și Herson, precum și în Crimeea pe un termen de 50 de ani, transmite telegraf.com.ua.
La început au fost închiriate o sută de mii de hectare în Dnipropetrovsk, unde Corpul de producție și de construcții Xinjiang (XPCC) a încheiat un acord cu firma agricolă KSG agro - compania lider în agricultură din Ucraina. Acordul a fost semnat pentru 2 miliarde de euro în luna iunie a acestui an.
"Terenurile agricole din regiunea Dnipropetrovsk la est vor fi folosite pentru relansarea culturilor agricole și creșterea porcinilor. Produsele vor fi vândute la prețuri reduse conglomeratelor de stat chineze", - au declarat reprezentații companiei Xinjiang Production and Construction Corp (XPCC).
Apoi suprafața de terenuri închiriate de partea chineză se va extinde până la 3 milioane de hectare datorită regiunilor Herson și Crimeea. Conform punctelor acordului, Corpul de producție și de construcții Xinjiang trebuie să efectueze irigarea zonelor. La rândul lor, chinezii folosesc pământul pentru producerea cărnii și creșterea culturilor agricole.
Firma chineză a declarat că va promova dezvoltarea autostrăzii în Crimeea și a podului peste strâmtoarea Kerci, pentru a conecta Crimeea cu Peninsula Taman în Rusia.
Structura Corpului de producție și de construcții Xinjiang a fost formată în anii 50 ai secolului XX în Regiunea Autonomă Xinjiang Uygur de către Armata de Eliberare a Poporului din Republica Chineză pentru nevoile economice. În prezent Corpul controlează o parte importantă a economiei din această regiune a Chinei, fiind implicat în proiecte agricole și infrastructurale mari. Este de remarcat că înainte de acest contract sunt foarte puține țări în curs de dezvoltare care au lăsat firmele agricole chineze pe teritoriul său. Drept consecință pe teritoriul Ucrainei pot apărea sate chineze și numeroasa diasporă din China.
În China trăiește aproximativ o cincime din populația lumii și se află aproximativ 9 % din terenul arabil din lume. China închiriază în alte țări aproximativ 2 milioane de hectare de teren agricol și este unul dintre cei mai importanți arendatori de pământ agricol în Africa, America de Sud și Asia de Sud-Est. Acordul cu XPCC va face din Ucraina cel mai mare centru extern al Chinei în agricultură.
Dar este necesar să se țină cont și de faptul că orice tip de tranzacții privind "valorificarea terenurilor" poartă pericolul de criză politică. Madagascar a fost forțat să se retragă din contractul de închiriere pentru 1,2 milioane de hectare cu Coreea de Sud în 2009, după un protest furios împotriva "neo-colonialismului" . Filipine de asemenea au blocat acordul cu China.
În opt luni 2013, circulația mărfurilor între Ucraina și China a constituit 7,3 miliarde de dolari, ceea ce este cu 16,6% , sau 1 miliard de dolari mai mult decât în ianuarie-august 2012. Potrivit Ministerului de venituri și de taxe percepute din Ucraina, volumul schimburilor comerciale cu China ocupă locul al doilea în rândul partenerilor comerciali ai Ucrainei. Ponderea operațiunilor de export - import din China constituie 8 % din cifra volumului operațiilor comerciale ale Ucrainei.
Principalele exporturi din Ucraina către China reprezintă produsele industriale și alimentare, vehicule și piese de schimb. În Ucraina este în mare cerere tehnologia chineză, mașini, produse de industria ușoară, închiriere.