UE interzice comercializarea mierii contaminate-GM
UE interzice comercializarea mierii contaminate-GM
Apicultorii bavarezi sunt obligaţi să declare mierea lor modificată genetic, în urma unei contaminări de la culturile Monsanto situate în apropiere.
Curtea Supremă de Justiţie a Uniunii Europene, pe 6 septembrie a decis că mierea, care conţine urme de polen al porumbului modificat genetic (MG), ar trebui să fie etichetată ca produs modificat genetic şi să urmeze în plin procesul de confirmare al siguranţei înainte de a fi comercializat ca produs alimentar.
Această decizie ar putea forţa Uniunea Europeană să-şi înăsprească politică de toleranţă apropiată de zero pentru organismele modificate genetic (OMG-uri).
Apicultori bavarezi, care sunt la aproximativ 500 de metri de câmpurile experimentale de porumb cu culturi modificate dezvoltate de compania Monsanto - una din două culturi modificate genetic recunoscute ca fiind sigure pentru cultivare în Europa - au declarat că mierea lor a fost "infectată" de polen.
Curtea Europeană a decis în favoarea lor, care le va da motive să solicite despăgubiri în instanţa din Germania. Dar decizia judecăţii reprezintă un pericol pentru legislaţia recentă a Uniunii Europene, adoptată în luna iulie a acestui an, care permite prezenţa urmelor de OMG-uri în hrana animalelor, fără a efectua o experienţă de siguranţă.
Mute Schimpf, activistul companiei alimentare din cadrul organizaţiei Friends of the Earth Europa, a declarat că hotărârea instanţei "confirmă faptul că legile existente, care permit prezenţa urmelor de contaminare a organismelor neautorizate modificate genetic sunt incomplete şi au nevoie de revizuire."
José Bové, un fost fermier, bine cunoscut pentru distrugerea francizei McDonald în sudul Franţei şi dezrădăcinarea culturilor modificate genetic în Brazilia, a declarat că singura apărare pentru fermieri este o interdicţie totală a OMG-urilor în Europa. "Apicultori sunt incapabili să prevină contaminarea mierii cu polen GM şi alterarea alimentelor pe care le produc, păstrându-le totodată curate.
Greenpeace care a scris despre urmele de polen în miere ca fiind poluată genetic, a declarat că Monsanto şi Bavaria ar trebui să fie recunoscute responsabile pentru pierderile apicultorilor pe care acestea vor suportă ca urmare a etichetării obligatorie a produselor lor care conţin OMG-uri.
Deşi experţii în domeniul agriculturii au criticat decizia, spunând că aceasta nu are nici o bază ştiinţifică.
Guy Poppy, director al Centrului de Ştiinţe Biologice, Universitatea din Southampton, a declarat pentru ediţia Guardian: "Nu se pune problema de siguranţă, acest tip de miere este la fel de sigur ca şi oricare altul".
Porumbul în cauză a fost modificat genetic pentru producerea unui insecticid, care apare în mod natural în bacterii de sol Bacillus thuringiensis (BT). Producerea acestei toxine protejează culturile de porumb de la larvele burghiului de porumb european.
"Porumbul Monsanto a fost modificat genetic pentru a produce proteine BT, dar aceleaşi proteine, de fapt, cu anii utilizau, în mod regulat, chiar şi fermierii organici", a adăugat Poppy.
"În urma acestor decizii noi metode de creştere a plantelor, modificate genetic sau alte forme dezvoltate, pot fi excluse din utilizare potenţiale, făcând imposibile inovări. Însă apicultorilor cred că cumpărătorii sunt sensibili la prezenţa materialului modificat genetic, şi consumatorii consideră că mierea care conţine GM pierde din calitate. Ei doar protejează interesele lor economice.
Dar din punctul de vedere al ştiinţei, acest lucru nu înseamnă nimic, pentru că recolta a fost evaluată ca inofensivă pentru consumul uman".
Potrivit Bruxelles-ului decizia va afecta mierea importată în UE, pentru că Europa nu produce suficient de miere pentru piaţa europeană. Uniunea produce 200.000 de tone pe an şi este nevoită să importe 140.000 de tone.
Argentina şi China, ambele ţări, prietenoase GM, şi cele mai mari exportatori de miere în UE, probabil că vor simţi consecinţele, avertizează Comisia Europeană.
Sursa: facepla.net