ecology: ru md
Video prezentarea proiectul Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Uleiul de palmier: din cauza mărfurilor de larg consum dispar păduri unice!

Uleiul de palmier poate fi întîlnit practic peste tot: în produsele alimentare, cosmetice, detergenți și carburanți. Pentru corporațiile internaționale el este o sursă de profit enorm, iar pentru gospodăriile mici – un pericol imens.

Strămutarea popoarelor băștinașe, tăierea pădurilor și pierderea biodiversității – toate acestea sînt consecințele consumului uleiului de palmier. Cum s-a întîmplat? Și ce putem face pentru a proteja natura și oamenii?

Urmați sfaturile de mai jos pentru a depista, evita și opune rezistență uleiului de palmier.

Mîncați acasă. Prînzul din produse proaspete cu siguranță va fi mai gustos și cu atît mai mult mai folositor decît semifabricatele, ce conțin ulei de palmier. Uleiurile de floarea soarelui, de măsline, de rapiță sau de in sînt foarte potrivit pentru pregătirea și coacerea bucatelor.

Citiți etichetele. În decembrie 2014 a intrat în vigoare o decizie, potrivit căreia toate produsele alimentare pe piețele UE trebuie marcate clar, iar eticheta să conțină informații despre conținutul în ele a uleiului de palmier. Însă această cerință nu se referă la cosmetice și detergenți, iar pe aceste etichete uleiul de palmier se poate ascunde după denumirea chimică complicată. Încercați să căutați pe Internet produse alternative, ce nu conțin acest ulei în principiu.

Țineți minte că cererea naște oferta. Cumpărați produse ce nu conțin ulei de palmier. Scrieți-le producătorilor și precizați de ce ei refuză să utilizeze uleiurile locale. Companiile sînt foarte receptive la problemele ce le-ar putea strica reputația, de aceea comunicarea cu vînzătorii și producătorii, într-adevăr ar putea schimba ceva. Presiunea din partea opiniei publice și sporirea nivelului de informare despre problemă deja au determinat unele întreprinderi să renunțe la folosirea uleiului de palmier.

Dețineți informația și informați-i pe alții. Companiile mari și guvernele doresc ca noi să credem în utilitatea uleiului de palmier pentru climă și în durabilitatea plantațiilor de palmier. Nu tăceți.

Citiţi de asemenea

Ginkgo biloba - îmbunătățește capacitatea creierului, îmbunătățind fluxului sangvin periferic pentru o mai bună utilizar...
11
Catastrofa ecologică de la Strășeni amenință tot mai mult nu doar locuitorii din zonă, dar și pe cei din capitală. Probl...
31
Stația interplanetară NASA/JPL Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) continuă să lucreze în numele științei pe orbita planet...
68
O pasăre isteață. Nu întotdeauna oamenii văd în păsări creaturi inteligente. Poate că ei nu cunosc prea bine păsările? A...
85